anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

„Halloween în clanul Corduneanu” - peste 40 de percheziţii în casele interlopilor. DIICOT îi vânează pentru cămătărie, spălare de bani şi înşelăciune

Peste 40 de percheziţii în casele interlopilor. DIICOT îi vânează pentru cămătărie, spălare de bani şi înşelăciune.

GALERIE
perchezitii_clanul_Corduneanu7
 • perchezitii_clanul_Corduneanu7
- +

Operaţiunea „Halloween în clanul Corduneanu”: a fost dată o lovitură acestui clan de interlopi de către poliţiştii de la Criminalitate Organizată Iaşi şi procurorii DIICOT Iaşi. Peste 40 de percheziţii au fost efectuate ieri la casele fraţilor Corduneanu şi acoliţilor acestora într-un dosar mare de camătă, spălare de bani şi înşelăciune. La ora 3 dimineaţă, la Iaşi au ajuns poliţişti din toate judeţele vecine cu Iaşul: Vaslui, Bacău, Botoşani, Suceava, Vrancea, iar la ora 6 au intrat în locuinţele interlopilor. De la „petrecere” a lipsit Costel Corduneanu, liderul clanului, care ar fi bolnav. Poliţiştii şi procurorii spun că în clanul interlop rivalizau la „răutăţi” două facţiuni conduse de către Adrian Corduneanu şi soţia, iar de cealaltă parte, Petronel Corduneanu şi alţi câţiva fraţi.

UPDATE: 14 persoane au fost retinute in dosar, printre care si sapte din opt frati Corduneanu. Suspectii urmeaza sa fie prezentați în fața judecătorilor cu propunere de arestare, în următoarele ore. A ramas in libertate liderul "clanului", fostul luptator si campion Constantin Corduneanu.

Una dintre cele două grupări despre care pomeneşte poliţia era condusă de către Adrian Corduneanu şi era ajutat şi de către soţia acestuia. Ieri dimineaţă, cei doi au primit vizita anchetatorilor care au căutat îndelung prin casă, până în jurul orei 15, atunci când au fost urcaţi în dube şi transportaţi la sediul DIICOT Iaşi din Podul de Fier. Adrian Corduneanu locuieşte într-o casă mare, aflată pe strada Marta, în spatele sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi, de pe C.A. Rosetti. Al doilea grup era condus de către Petronel Corduneanu şi soţia Alina Filip, Florinel Corduneanu şi soţia Mihaela Diana Corduneanu.

Culmea, aceştia au încercat să îl „stoarcă” de bani chiar pe un alt apropiat al clanului, dar care învârtea afaceri cu proprietăţi imobiliare, acesta fiind mai „descurcăreţ”: Iulian Dănuţ Ilincariu, care, chipurile, avea cunoştinţe de ani buni în Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi şi chiar şi Poliţie. Ba chiar, Petronel Corduneanu îl suspecta pe Ilincariu că era informator al poliţiei. Aşa se face că Petronel Corduneanu a pus pe alţii să îl fileze pe Ilincariu şi a-l presa să-i înapoieze banii. „Ilincariu Iulian Dănuţ a împrumutat în mai multe rânduri între decembrie 2021 şi mai 2022 sume de bani cu cămată de la Corduneanu Petronel, ajungând la suma totală de 106.000 euro. În contul împrumuturilor, Corduneanu Petronel a urmărit să obţină un apartament în imobilul care urma să fie construit de către Ilincariu Iulian Dănuţ. Însă, întrucât acesta din urmă nu a reuşit să obţină autorizaţiile, Corduneanu Petronel şi Valentin Chiriac au decis să exercite presiuni asupra debitorului.

Corduneanu Petronel evita să exercite personal presiuni asupra lui Ilincariu deoarece îl considera informator al poliţiei, sens în care l-a coordonat pe unul dintre acoliţii săi, Mardare Marius Vasile să exercite presiuni asupra lui Ilincariu”, au precizat surse judiciare. Mardare aderase la grupul lui Petronel prin anul 2021 şi se ocupa cu recuperările de „creanţe”. De altfel, Mardare, care locuieşte în zona Ciurchi era suspectat că ar fi apropiat al unor reţele care se ocupă şi cu traficul de droguri de risc, introducere în ţară de droguri, vânzare de etnobotanice, camătă şi înşelăciune. Tot din această grupare au mai primit „vizita” poliţiştilor de la Criminalitate Organziată Iaşi şi Vasile Valentin Filip, Valentin Chiriac, Fabian Creţu, şi Petrică Bălţanu zis Tamango.

„În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%. Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare. Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, au precizat procurorii DIICOT Iaşi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.