anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Eveniment

„IaR - IA ROMÂNEASCĂ” Proiect educativ de popularizare și restaurare a iei românești

GALERIE
11203726_1069941739701746_4018728282421243334_n
 • 11203726_1069941739701746_4018728282421243334_n
- +

„Întoarcerea aceasta către minunea care este ia românească semnifică spiritualitate şi maturitate. Un copil sau un adolescent nu poate intui sau vedea neapărat acest lucru, dar aceste generaţii trebuie direcţionate către frumos!”
(Kinga Varga)

Dincolo de valoarea culturală și istorică a portului tradițional, proiectul își propune să aducă în conștiința națională a comunității implicațiile benefice ale purtări unui asemenea gen de vestimentație prin exemplul tinerei generații reprezentată de elevii celor trei licee reprezentative ale autenticității artistice și promotoare ale spiritului național în plan internațional: Colegiul National de Arta, Liceul Teoretic Waldorf si Scoala Normala.

Proiectul a debutat pe 4 mai 2015 și se va încheia la data de 30 mai 2015, pentru a se relua de la 15 septembrie 2015 cu ateliere si noi parteneri.

PLANIFICAREA ACTIVITĂȚILOR

4 mai - 8 mai - Popularizarea proiectului în rândurile elevilor și cadrelor didactice ale celor trei licee, comunicări prin intermediul diriginților și a elevilor voluntari
Lansarea oficială a proiectului în fiecare școală – invitat dr. Geanina Luminița Vatamanu.

4 – 8 mai - Prezentarea Iei specifice zonelor etnografice din împrejurimile Iașiului de către etnografi (Victor Munteanu/Eva Giosanu) în licee, pe 6 mai, ora 12, Liceul Waldorf si  7 mai, ora 10, Școala Normală

7 mai, ora 18 - Spectacol de teatru cu invitați - Se poartă IA
- Locația: amfiteatrul liceului Waldorf

4 - 30 mai - IA și cămeșa, interpretare în ceramică a vestimentației tradiționale românești Temă de studiu pentru studenții secției de Ceramică a Universității de Arte ”G. Enescu”, Iași

4 - 30 mai - Prezentarea Ia și cămeșa, către elevii și studenți artiști voluntari din cele trei licee și Univ. ”G. Enescu” – arte vizuale.

18 mai - 22 mai - Expozițiile tradiționale românești realizate cu Ii și obiecte adunate din gospodăriile de familie ale elevilor
Activitate desfășurată simultan în toate cele trei licee

19 mai, ora 12 - Conferință "Ia Românească". Prezintă etnograf Vasile Munteanu/Eva Giosanu și designer vestimentar Leontina Prodan
- Moment artistic de dans/muzică populară în deschidere Se poartă ia
- Loc de desfășurare: Sala ”Matei Millo”, Colegiul de Artă

19 mai, ora 12 - Expoziție de artă plastică ”IA la uscat” – Colegiul de Artă Galeria Colegiul de Artă

19 mai, ora 12 - Expoziție de ceramică IA și cămeșa – Univ. de Arte Galeria Colegiul de Artă

21 mai, ora 12 - Conferință "IA Românească". Prezintă designerii Leontina Prodan și Geanina Luminița Vatamanu Univ. de Arta - Design

21 mai, ora 16 - Gala "IA Romaneasca" pe espalanada din Piața Unirii Eveniment local

21 mai, ora 18 - EXPOZIȚIE VIE, de IE - Performance (elevii Colegiului de Artă), vernisaj - Se poartă IA
Loc de desfășurare:-Galeria Primăriei

21 mai, începând cu ora 14 -"IA R". Îmbrățișează – Campanie de popularizare și socializare în comunitate Doritorii (din cele trei licee, prieteni, familii, cunoștințe) vor îmbrăca ia și vor acorda îmbrățișări trecătorilor

21 mai -Ziua Iei în Școală – elevii și cadrele didactice ale școlii vor purta ia simultan în toate cele trei licee.

30 mai -Închiderea oficială a proiectului

Coordonatori:
Designer GEANINA LUMINIȚA VATAMANU
Asistent univ. RAMONA BICIUȘCĂ
Designer LEONTINA PRODAN
Profesor LUMINIȚA POPA

https://www.facebook.com/events/381474302042219/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.