„Împuşcăm ursul pentru o capră”? Încă cinci cazuri „Arthur” descoperite recent
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

„Împuşcăm ursul pentru o capră”? Încă cinci cazuri „Arthur” descoperite recent

GALERIE
urs
  • urs
- +

În aceeaşi perioadă cu derogarea pentru Arthur, ursul împuşcat de prinţul din Austria, Ministerul Mediului a aprobat alte cinci recoltări, între care două exemplare pentru o asociație cinegetică controlată de „băieţi deştepţi” din energie. Cum s-au dat aprobările, ce spun oamenii care se află în contact direct cu urșii, cei mai mulți fără să-și dorească, dar și ce informații nu fac publice autoritățile, într-o anchetă-reportaj în Libertatea.

Pe 24 decembrie, care anul trecut a picat într-o joi, când alţii puneau cadouri sub brad, secretarii de stat de la Ministerul Mediului aprobau derogări în vederea recoltării de urşi bruni. Una pentru Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Codrii Negoiului, fondul de vânătoare Şuici, în Argeş, alta pentru Asociaţia de Vânători Bârsa, în judeţul Braşov.

În total, în perioada 23 decembrie – 17 februarie, data când a fost semnată derogarea pentru recoltarea ursului numit Arthur, Ministerul Mediului a dat acordul pentru vânarea a şase exemplare de urşi bruni. Numai unul dintre ei a devenit faimos. Care este istoria celorlaltor vânători, ce fel de pagube au produs respectivele animale, care sunt raporturile dintre comunităţile vecine cu ursul şi asociaţiile de vânătoare? Iată ce s-a aflat despre ceilalţi Arthur.

Arthur de la Sălătrucu

În Planul de Acţiune pentru Urs, autorităţile locale sunt încurajate să interzică total, pentru pădurile din aria lor administrativă, circulaţia cu ATV-uri, motociclete, automobile şi alte mijloace poluante fonic şi nu numai, prin pădurile din aria lor administrativă. Trei instituţii publice pot da amenzi pentru astfel de fapte: Garda Forestieră – pe care Ministerul Mediului a reorganizat-o de la sfârşitul lui iunie, adăugându-i o structură centralizată, numită Garda Forestieră Naţională, care va coordona gărzile forestiere regionale – Jandarmeria și Poliţia.

„Poliţia, Jandarmeria, Garda Forestieră, ei pot să-i amendeze, dar degeaba îi chem. Eu nu pot să fac nimic, doar să strig la ei”, spune un paznic.

Alţi oaspeţi care strică odihna şi, mai ales, metabolismul urşilor sunt culegătorii de ciuperci, fructe de pădure şi plante medicinale. Conform legii, oricine culege afine, mure, zmeură şi alte „produse nelemnoase specifice” are nevoie de aprobarea ocolului silvic sau a proprietarului terenului (Legea 171 din 2010). Paznicul de vânătoare din Sălătrucu spune că se întâlneşte des, în patrulările sale, cu detaşamentele de culegători.

„Credeţi că au autorizaţie? Dar cine să-i controleze? Eu? Ce putere am eu? Fac prăpăd după ce trec prin pădure, rup tot, rad tot şi lasă şi mizerie în urmă. Vin cu vuvuzele după ei, să alunge animalele, să le sperie cu zgomote, ţipă, strigă”, afirmă paznicul din Sălătrucu

Cel mai mare organizator de astfel de campanii de recoltare este Regia Naţională a Pădurilor. Ocoalele silvice plătesc zilieri care să culeagă fructe de pădure. Anual, Romsilva exportă mii de tone din ceea ce ar putea astâmpăra foamea celor câteva mii de urşi din munţii noştri.

„Împuşcăm ursul pentru o capră?”

„Şi umbla în decembrie prin sat?”, întreabă reporterul.

„Nu intrase la hibernare, că a fost şi iarna blândă, umbla şi de foame. Dacă apucase să coboare şi să omoare, ar fi coborât mereu. Ştim sigur că pe ursul care făcea probleme l-am împuşcat, nu pe altul, că urşii se întorc după pradă acolo unde au mai prădat”, explică paznicul.

Din explicaţiile date de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Argeş pentru Libertatea, reiese care au fost argumentele care au stat la baza derogării pentru recoltarea unui urs din fondul cinegetic Şuici: „sesizările localnicilor în care au semnalat prezența frecventă a urșilor în gospodării; persistenţa pagubelor, precum și faptul că urșii nu mai sunt speriați dc prezența omului; adresele Primăriei Sălătrucu, care scot în evidenţă faptul că prezenţa urșilor în localitate produce pagube importante, dar pune în pericol şi viaţa localnicilor şi creează o stare de nesiguranță permanent; adresele Primăriei Sălătrucu pentru convocarea comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice; rezultatele acțiunilor de estimare a efectivelor speciilor protejate desfășurate în anul 2020 pe raza Fondului Cinegetic nr. 2 Șuici, care au pus în evidenţă faptul că față de un efectiv optim de 5 exemplare au fost evaluate 175 de exemplare”.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.