A încălcat un ordin de protecție, fără să se întâlnească cu victima, dar asta îl va costa 3 ani din viață

vineri, 24 mai 2024, 03:03
2 MIN
 A încălcat un ordin de protecție, fără să se întâlnească cu victima, dar asta îl va costa 3 ani din viață

Un ieșean va plăti cu un an de libertate încercarea de a-și vizita concubina. Nu a găsit-o acasă, dar ordinul de protecție emis împotriva lui îi interzicea și să se apropie de locuința ei. Cazierul i-a asigurat o condamnare cu executarea în regim de detenție.

La mijlocul lunii mai a anului 2022, Judecătoria ieșeană i-a interzis lui Vasilică Postolachi să se mai apropie la mai puțin de 100 de metri de concubina sa, G.M.S., ori de reședința acesteia, timp de șase luni. Pentru a scăpa de „atenția” lui Postolachi, femeia își găsise refugiu la asociația „Glasul Vieții”, unde primise o cameră. La sfârșitul lunii iunie, Postolachi s-a deplasat la sediul asociației și a intrat în camera femeii, ușa nefiind încuiată. G.M.S. nu era acasă, ceea ce a scutit-o de o întâlnire care ar fi putut sfârși prost. Vizita nu a trecut neobservată. La fața locului a fost chemată poliția, Postolachi fiind găsit în zonă, la aproximativ 40 de metri de sediul asociației.

Actul lui Postolachi a echivalat cu încălcarea ordinului de protecție, bărbatul fiind trimis în judecată sub această acuzație. De regulă, în astfel de situații, judecătorii preferă să aplice pedepse cu suspendarea executării. În cazul lui Postolachi însă, lucrurile au stat altfel. În martie 2021, el fusese condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare pentru tâlhărie calificată și două fapte de ultraj. Executarea pedepsei fusese suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Noua infracțiune fusese comisă pe perioada acestui termen de încercare. „Instanţa a observat că încălcarea ordinului de protecție s-a realizat în circumstanțe faptice de natură a diminua periculozitatea faptei. Astfel, s-a reţinut că pătrunderea în locuința fostei concubine s-a petrecut atât timp cât aceasta nu se afla acasă. Maniera în care a acționat inculpatul relevă totuși o cutezanță ce nu poate fi trecută cu vederea, manifestată printr-o lipsă totală de respect faţă de autoritatea statului, exprimată prin forţa juridică a hotărârilor judecătoreşti”, au subliniat magistrații Judecătoriei.

Aceștia au decis condamnarea lui Postolachi la un an de închisoare. Noua pedeapsă a fost contopită cu cea primită în 2021, rezultând o condamnare la 3 ani și 10 luni de închisoare, de această dată cu executarea în regim de detenție. Contestația înaintată de Postolachi a fost respinsă de Curtea de Apel, sentința devenind definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii