A început „BAC“-ul de toamnă. 20% dintre cei așteptați n-au venit la prima probă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

A început „BAC“-ul de toamnă. 20% dintre cei așteptați n-au venit la prima probă

GALERIE
examen
  • examen
- +

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar cred că mulţi dintre absenţi s-au autoanalizat şi s-au îndreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcoli postliceale. Celelalte două probe sunt miercuri şi vineri.

Aproximativ 704 elevi ieşeni au fost aşteptaţi ieri la cele patru centre de examinare din judeţ pentru a susţine prima probă scrisă a exame­nului de bacalaureat, sesiunea de toamnă. La proba la limba şi literatura română s-au prezentat însă doar 572, 132 fiind absenţi.

În ceea ce priveşte subiectele, la prima parte au fost diferite cerinţe pe baza unui text aparţinând genului epic - „Noaptea de Sânziene“, de Mircea Eliade, pentru filiera teoretică-profil real, cea tehnologică şi cea vocaţională, la toate profilurile mai puţin cel pedagogic, unde, alături de filiera teore­tică - profil umanist, au avut de ana­lizat cerinţe legate de un fragment din „Bordeiul de rezervă“ de Gib. I. Mihăescu. La punctul al II-lea, aceştia au avut un text de tip argumentativ pe temele „rolul comu­nicării în relaţiile de prietenie“ şi „importanţa emisiunilor culturale în societatea actuală“.

„Considerăm că tematicile sugerate sunt generoase, compatibile cu orizonul de aşteptare al unui tânăr absolvent de profil real, în timp ce corelaţia actului de cultură cu media poate reprezenta, pentru umanişti, un pretext de a reflecta asupra impactului culturii în raport cu generaţia tânără, prin canale şi strategii de comunicare moderne“, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Doar 55 de candidaţi de la uman, la proba de română

Subiectul al III-lea, acel eseu de 600-900 de cuvinte, le-a solicitat elevilor să prezinte tema şi viziunea despre lume şi viaţă într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu, respectiv Tudor Arghezi sau Ion Barbu la profilul uman.

„În ansamblu, variantele extrase au fost echilibrate, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele două genuri literare (liric şi epic) studiate în anii de liceu. Considerăm că elevii de nivel mediu pot obţine note de 6-7, iar absolvenţii bine antrenaţi au şansa de a obţine note care să reflecte o pregătire constantă pe parcursul şcolarizării, cu deschideri culturale şi estetice bine conturate“, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

În ceea ce priveşte o serie de cifre generale, reprezentanţii ISJ spun că în această sesiune de toamnă există un număr total de 1.262 de absolvenţi care vor da măcar o probă de bacalaureat.

La română, din numărul total de 704 elevi care s-au înscris, doar 55 sunt pe domeniul umanist, restul fiind pe real sau tehnologic. La proba de matematică de miercuri există 709 candidaţi înscrişi, iar la istorie 61, în timp ce la proba de vineri sunt 864.

Nu toţi elevii care au picat sesiunea din vară s-au înscris şi pentru cea din toamnă. Mai exact, din 750 de corigenţi, doar 250 s-au înscris, prin urmare, ar mai fi putut măcar 500 să încerce să obţină diploma de bacalaureat, însă reprezentanţii ISJ cred că aceştia s-au auto-analizat şi s-au în­dreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcolile post-liceale.

„Subiectele sunt rezonabile dintr-o primă analiză a acestora, şi destul de ofertante. Au fost din scriitori de anvergură, care ar fi trebuit să fie parcurşi, deci nu cred că ar trebui să pună probleme pentru un candidat care s-a pregătit cu seriozitate, astfel încât să ia nota şase cel puţin. Evident că, dacă ai nevoie de o notă mai mare pentru a echilibra şi alte discipline la care poate a luat cinci în sesiunile anterioare, sigur că trebuie lucrat mai mult“, a spus prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Următoare probă este stabilită pentru miercuri, 24 august.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.