anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV

Prima instituţie, la care înscrierile au debutat luni, este Universitatea Tehnică n urmează, de luni, USAMV.

GALERIE
inscriere facultate
  • inscriere facultate
- +

A început perioada de admitere la studiile de licenţă la 10 dintre cele 11 facultăţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), la Facultatea de Automatică şi Calculatoare prima zi de admitere fiind luni. 

La admiterea din acest an, Politehnica ieşeană are peste 4.400 de locuri scoase la concurs pentru studiile de licenţă,  TUIASI primind de la Ministerul Educaţiei un număr de locuri similar cu cel din anul precedent. Practic, absolvenţii de liceu au posibilitatea să concureze pentru cele 2.269 de locuri la buget şi 849 la taxă, 80 de locuri fiind alocate, separat, pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. În total, pentru cele trei cicluri de studiu - licenţă, masterat şi doctorat, TUIASI va scoate la concurs peste 6.000 de locuri, dintre care 75% sunt bugetate, cu menţiunea că pentru masterat admiterea va începe de săptămâna viitoare.

Dacă în cazul locurilor pentru candidaţii din ţară numărul a rămas acelaşi, a fost suplimentat însă numărul de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni. Faţă de 2019, ministerul a alocat cu 10% mai multe locuri la studiile de licenţă şi cu mai mult decât dublu la masterat şi la doctorat. În mod concret, sunt 330 de locuri  bugetate pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 900 de locuri cu taxă, doar la ciclul de licenţă. În ceea ce priveşte modalitatea de înscriere, candidaţii pot face acest lucru la fel ca în anii precedenţi, plătind o singură taxă de admitere şi depunând un sigur dosar cu care să se înscrie la toate facultăţile şi specializările Politehnicii, în ordinea preferinţelor. Ulterior, în funcţie de media de admitere şi de opţiunile alese, aceştia pot fi declaraţi admişi. Dosarele pot fi depuse online până pe 28 iulie. La Facultatea de Arhitectură ultima zi a înscrierilor este 15 iulie, în timp ce la Facultatea de Automatică şi Calculatoare ultima zi este 19 iulie.

„Contextul actual a lăsat clar să se înţeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive şi, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranţă societăţii umane în faţa unor provocări similare. Sunt convins că

 atractivitatea studiilor la Politehnica ieşeană este în creştere şi vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”, a declarat prof. rectorul Dan Caşcaval. Dacă în anii trecuţi la Automatică şi Calculatoare şi la Arhitectură se susţineau examene de admitere, anul acesta, din cauza restricţiilor sanitare, la Automatică şi Calculatoare va fi doar concurs de dosare, iar candidaţii de la Arhitectură vor trebui să prezinte un portofoliu cu lucrări care va conta în evaluarea dosarului. Înscrierile se realizează preponderent online, însă, în cazul celor fără acces la internet, se pot depune dosare şi personal, la punctele deschise de comisiile de admitere de la facultăţi.

Următoarea instituţie ieşeană de învăţământ superior la care va demara admiterea, luni, este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în perioada 13-24 iulie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Alexandru LĂZESCU

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Pentru Germania gazoductul şi relaţiile cu Rusia par să aibă prioritate în faţa intereselor de securitate ale Europei de Est şi legăturilor transatlantice.

Filmuletul zilei

opinii

Pe faţă şi pe dos

Nichita DANILOV

Pe faţă şi pe dos

Dincolo de ieşirea în aparenţă viscerală şi acuzaţiile halucinante ale preşedintelui Iohannis la adresa PSD-ului, ghicim un calcul politic rece. Atacând PSD-ul, dar şi UDMR-ul, preşedintele Iohannis a făcut o mişcare neaşteptată pe tabla de şah a spectrului politic românesc.

Patru pastile de vară covidată

Michael ASTNER

Patru pastile de vară covidată

Of de feisbuchist răzvrătit

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Fiindcă suntem deja în august şi ca să mai uităm de pandemie, le propun cititorilor mei un joc intelectual: cum ar fi posibil un stat minimal? Nu pentru că aş milita în favoarea unui astfel de stat, ci mai degrabă ca un joc cu mărgelele de sticlă.

pulspulspuls

Hopaa: ce avem noi aicea?

PULS

Hopaa: ce avem noi aicea?

Iacătă, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, ce a putut surprinde pe una din străduţele lăturalnice din zona domiţilului, alaltăseară, în timpul preumblărilor de după cină recomandate de medic pentru digestie, amicul nostru Archibald Tănase! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.