A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

A început admiterea la facultate, la Iaşi: azi Politehnica, de luni USAMV

Prima instituţie, la care înscrierile au debutat luni, este Universitatea Tehnică n urmează, de luni, USAMV.

GALERIE
inscriere facultate
  • inscriere facultate
- +

A început perioada de admitere la studiile de licenţă la 10 dintre cele 11 facultăţi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), la Facultatea de Automatică şi Calculatoare prima zi de admitere fiind luni. 

La admiterea din acest an, Politehnica ieşeană are peste 4.400 de locuri scoase la concurs pentru studiile de licenţă,  TUIASI primind de la Ministerul Educaţiei un număr de locuri similar cu cel din anul precedent. Practic, absolvenţii de liceu au posibilitatea să concureze pentru cele 2.269 de locuri la buget şi 849 la taxă, 80 de locuri fiind alocate, separat, pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. În total, pentru cele trei cicluri de studiu - licenţă, masterat şi doctorat, TUIASI va scoate la concurs peste 6.000 de locuri, dintre care 75% sunt bugetate, cu menţiunea că pentru masterat admiterea va începe de săptămâna viitoare.

Dacă în cazul locurilor pentru candidaţii din ţară numărul a rămas acelaşi, a fost suplimentat însă numărul de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni. Faţă de 2019, ministerul a alocat cu 10% mai multe locuri la studiile de licenţă şi cu mai mult decât dublu la masterat şi la doctorat. În mod concret, sunt 330 de locuri  bugetate pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 900 de locuri cu taxă, doar la ciclul de licenţă. În ceea ce priveşte modalitatea de înscriere, candidaţii pot face acest lucru la fel ca în anii precedenţi, plătind o singură taxă de admitere şi depunând un sigur dosar cu care să se înscrie la toate facultăţile şi specializările Politehnicii, în ordinea preferinţelor. Ulterior, în funcţie de media de admitere şi de opţiunile alese, aceştia pot fi declaraţi admişi. Dosarele pot fi depuse online până pe 28 iulie. La Facultatea de Arhitectură ultima zi a înscrierilor este 15 iulie, în timp ce la Facultatea de Automatică şi Calculatoare ultima zi este 19 iulie.

„Contextul actual a lăsat clar să se înţeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive şi, mai ales, pentru dezvoltarea unora care în viitor pot oferi siguranţă societăţii umane în faţa unor provocări similare. Sunt convins că

 atractivitatea studiilor la Politehnica ieşeană este în creştere şi vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”, a declarat prof. rectorul Dan Caşcaval. Dacă în anii trecuţi la Automatică şi Calculatoare şi la Arhitectură se susţineau examene de admitere, anul acesta, din cauza restricţiilor sanitare, la Automatică şi Calculatoare va fi doar concurs de dosare, iar candidaţii de la Arhitectură vor trebui să prezinte un portofoliu cu lucrări care va conta în evaluarea dosarului. Înscrierile se realizează preponderent online, însă, în cazul celor fără acces la internet, se pot depune dosare şi personal, la punctele deschise de comisiile de admitere de la facultăţi.

Următoarea instituţie ieşeană de învăţământ superior la care va demara admiterea, luni, este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în perioada 13-24 iulie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.