A început campania! Chirica, un nou rând de machete: tuneluri în Centru şi în Copou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

A început campania! Chirica, un nou rând de machete: tuneluri în Centru şi în Copou

GALERIE
pasaj
  • pasaj
- +
Primarul a anunţat ieri că municipalitatea a comandat noi studii privind pasaje subterane, care însă ar urma să fie construite într-un orizont de timp neanunţat şi necunoscut. Ar fi vorba de un pasaj rutier subteran în faţa Palatului şi un altul pe sub rondul de la Agronomie, până la Biserica „Sfântul Nicolae”. Generos, Mihai Chirica a anunţat ieri proiecte de amploare şi pentru biciclişti.

Primăria a comandat noi studii cu pasaje subterane care ar urma să fie construite într-un orizont de timp necunoscut. Primarul Mihai Chirica a vorbit ieri despre două astfel de obiective: unul pe Anastasie Panu, în zona Palatului Culturii, iar celălalt în Copou: o subtraversare a rondului Agronomie spre Biserica „Sfântul Nicolae”. Un alt proiect, care pare, de asemenea, unul cu iz electoral, vizează realizarea unei piste de biciclişti pe carosabil, pe traseul Rond Agronomie - Tudor Vladimirescu.

Primarul nu a avansat termene concrete: la pasaje a fost lansată licitaţia pentru studiul de fezabilitate, iar la pistă s-au comandat butonii reflectorizanţi de delimitare faţă de benzile auto. În trecut, primarul a mai invocat şi o pistă de biciclişti pe strada Păcurari, dar despre acest proiect nu se mai cunosc detalii. La fel ca în cazul benzilor unice pentru transportul public în diverse zone ale oraşului. Pentru zona CUG, la un moment dat, fusese cumpărată şi vopseaua, dar ideea unei benzi unice (pe linia de tramvai) nu a mai fost pusă în practică.

Ce scop au cele două pasaje subterane

În cazul pasajului de la Palatul Culturii, acesta ar urma să preia atât traficul auto, cât şi circulaţia tramvaielor. Rampele de acces sunt prevăzute în zona Casei Dosoftei, iar pe str. Palat spre zona sălilor de evenimente ale Palas. Primăria nu exclude varianta conectării pasajului cu unul care să ducă spre zona Sfântul Andrei, unde Iulius Grup construieşte Palas Campus. Principalul obiectiv al pasajului ţine de extinderea zonei pietonale din centrul Iaşului: din zona Pieţei Unirii şi până la Palatul Culturii. În total, circa 8 hectare, spune primarul Mihai Chirica.

„Se propune şi anularea căii duble de rulare a tramvaielor pe direcţia strada Anastasie Panu - strada Palat, între obiectivele de interes istoric şi turistic Casa Dosoftei şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, şi plasarea acesteia în subteran pe acelaşi aliniament cu benzile dedicate traficului auto, în cadrul aceluiaşi pasaj subteran”, este propunerea municipalităţii.

Pasajul este prevăzut cu două benzi pe sens. Un astfel de obiectiv ar urma să aibă o lungime de 200 metri. Două probleme majore vizează vestigiile istorice din zonă şi lipsa unei finanţări concrete. Deocamdată, Primăria vrea să cheltuie 150.000 lei, fără TVA, pentru un studiu de fezabilitate.

Aceeaşi sumă va fi cheltuită şi pentru un studiu în cazul pasajul subteran propus pentru Copou: din Aleea Sadoveanu este propusă o subtraversare a rondului Agronomie şi cu rampă de ieşire în zona Bisericii „Sf. Nicolae”. Primarul s-a arătat ieri convins că un astfel de pasaj, care ar avea o lungime de circa 300 metri, ar fluidiza traficul în zona rondului, având în vedere şi dezvoltarea rezidenţială semnificativă spre zona Breazu - Rediu. Spre diferenţă de pasajul de la Palatul Culturii, pasajul din Copou nu va prelua şi circulaţia tramvaielor (care va rămâne la suprafaţă) şi va avea doar câte o bandă pe sens.

Legat de surse de finanţare, primarul a susţinut că municipalitatea va încerca să obţină fonduri din surse europene, respectiv din planul de redresare şi rezilienţă anunţat recent la nivel european. Tot din aceste fonduri ar urma să fie construite şi pasajele supraterane din Podu Roş, proiect care se află într-un stadiu avansat al documentaţiilor tehnice, în sensul că singurul lucru care lipseşte este finanţarea.

Proiect pentru biciclişti

Nu în ultimul rând, primarul Chirica a mai vorbit ieri despre un proiect care este la îndemâna municipalităţii: amenajarea pistei de biciclişti pe traseul rond Agronomie - al. Grigore Ghica Vodă - bd. Carol I - bd. Independenţei - str. Elena Doamna - pod Tudor Vladimirescu (11,5 km). Pista ar urma să fie realizată pe carosabil şi să fie delimitată de benzile auto prin butoni reflectorizanţi. În acest sens, Primăria are în stoc 2.500 de butoni şi, în prezent, are o altă licitaţie în desfăşurare pentru achiziţia a încă 1.000 de astfel de dispozitive.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.