A început „Centenarul Încoronării”. Caravana va călători în 27 de oraşe

joi, 12 mai 2022, 21:39
2 MIN
 A început „Centenarul Încoronării”. Caravana va călători în 27 de oraşe

A început, la Iaşi, proiectul educativ „Centenarul Încoronării, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria.” Caravana va călători în 27 de oraşe, pe urmele familiei Regale, în locurile cele mai dragi ale acestora. Caravana merge în şcoli şi licee unde se va întâlni cu elevi din România şi Republica Moldova.

Activităţile organizate au debutat cu un program special care a cuprins proiecţii de film, expoziţii şi momente supriză. La deschiderea evenimentului au participat ambasadorii caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, nume mari din cultura românească: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător ştiinţific, Ambasador), Daniel Şandru (Profesor, Ambasador) şi Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

„Vrem să aducem un plus de informaţie despre regalitate, despre ceea ce înseamnă Casa Regală, ce a însemnat acest moment acum 100 de ani, şi lucrul cel mai important al acestei caravane este unul educativ: mergem către elevi, în licee, şcoli. Pe urmele familiei Regale, în locurile cele mai frecventate de-a lungul timpului de membrii acesteia”, a explicat Andrei Giurgia, manager de proiect.

Au avut loc, la Ateneul din Iaşi, vernisajul expoziţiei de fotografie „1922. Anul Încoronării” şi a fost lansat Almanahul „Astra Regală 2010-2021”, realizat de istoricul Nicolae Pepene. De asemenea, publicul ieşean a vizionat, în premieră, filmul „Regele Mihai: Drumul către casă”, produs de John Florescu.

„Cel mai important lucru dintre toate poate că era faptul că românii prezenţi, în acea duminică, pe acel platou al catedralei, aveau astfel sentimentul că Istoria, totuşi, capătă un sens: toate suferinţele, sacrificiile şi dramele anilor precedenţi se contopeau în acel moment fericit, în aurul şi oţelul de pe fruntea Regelui şi Reginei României”, a afirmat prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, istoric, jurnalist, eseist şi om politic român.

Caravana Centenarul Încoronării va ajunge, până la finalul lunii octombrie, în mai multe oraşe vizitate de Familia Regală în România Întregită, precum: Bicaz, Putna, Rădăuţi, Suceava, Carei, Satu Mare, Sighetu Marmaţiei, Oradea, ultima oprire fiind pe data de 15 octombrie, la Bucureşti.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii