A început licitaţia pentru cumpărarea a 16 tramvaie noi. Vor avea instalaţii de aer condiţionat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A început licitaţia pentru cumpărarea a 16 tramvaie noi. Vor avea instalaţii de aer condiţionat

GALERIE
tramvaiei noi
  • tramvaiei noi
- +

Procedura este gestionată de Primărie. Un tramvai va costa în jur de 2 milioane de euro. Şi Ministerul Dezvoltării a lansat o licitaţie în urma căreia vom primi alte 16 tramvaie

Primăria a lansat ieri o licitaţie pentru achiziţia a 16 tramvaie noi la un preţ de circa 2 milioane euro bucata. Bani sunt asiguraţi din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). Tramvaiele vor avea o lungime de 26 metri şi o capacitate de 230 locuri (minimum 30 pe scaune). Municipalitatea aşteaptă oferte până pe 12 iunie, iar livrarea vehiculelor este prevăzută în maximum 24 de luni de la semnarea contractului. Achiziţia Primăriei este completată şi de o procedură lansată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Pe 22 mai, MDRAP va deschide ofertele pentru achiziţia tot a 16 tramvaie noi, dar cu o lungime de 30 metri. Vehiculele vor fi livrate Iaşului în cadrul unu program naţional finanţat tot cu fonduri europene. În cazul procedurii MDRAP, costul unui tramvai este estimat la aproximativ 2,5 milioane euro.

Tramvaiele vor avea aer condiţionat

Toate tramvaiele noi care vor fi achiziţionate în următorii ani vor avea instalaţii de aer condiţionat. De asemenea, vehiculele vor mai fi dotate cu: instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior. În ceea ce priveşte sistemul de numărare a călătorilor, această facilitate va fi implementată cu senzori video inteligenţi 3D şi un analizor. „Tramvaiele trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minim 230 locuri, din care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile. Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători din tramvai prin montarea de scaune rabatabile”, se arată în caietul de sarcini. Potriviti docmentaţiei, scaunele pentru călători vor fi singulare şi nu de tip banchetă, realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, vopsea înglobată, proprietăţi antigraffiti, antivandalism cu tapiţeria rezistentă la uzură şi murdărie. Fiecare tramvai va trebui să aibă cel puţin un loc marcat corespunzător pentru cărucior de copii şi un loc rezervat căruciorului rulant pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. De asemenea, cel puţin 4 locuri vor fi rezervate pentru persoanele cu mobilitate redusă, bătrâni, invalizi sau femei însărcinate, locuri ce trebuie realizate în apropierea uşilor duble. „Tramvaiele vor fi prevăzute cu o rampă pentru facilitarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă. Rampa pentru urcarea persoanelor cu mobilitate redusă trebuie să aibă un mecanism cu acţionare comandată, simplu şi fiabil, uşor şi rapid de manevrat”, se mai precizează în documentaţie. Durata de viaţă a tramvaielor trebuie să fie de cel puţin 30 ani (8 ani fără reparaţii generale).

Alte trei licitaţii în desfăşurare la Primărie

În ultimele două săptămâni, Primăria a mai lansat alte trei licitaţii pentru modernizarea transportului public, iar toate fac referire la reabilitarea infrastructurii liniilor de tramvai, alături de alte lucrări aferente. Astfel, vor fi modernizate cinci tronsoane de căi de rulare: Iaşi – Dancu, intersecţie Bucşinescu – pod T. Vladimirescu, Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş – intersecţie cu bd. Primăverii şi bd. Virgil Săhleanu - intersecţie bd. Metalurgiei – rond Ţuţora. După caz, reabilitarea tronsoanelor presupune şi lucrări de amenajare a staţiilor de transport, refacere carosabil, reabilitare trotuare, amenajare spaţii verzi sau construirea de piste de biciclişti. Licitaţiile lansate până acum de Primărie, în ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii de tramvai şi achiziţia de noi vehicule, au o valoare estimată de 261 milioane lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.