anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

„Inginerie financiară“ la Institutul Socola: scad sporurile angajaţilor, salariile rămân la fel

GALERIE
Socola Iasi
  • Socola Iasi
- +

Institutul de Psihiatrie a avut probleme cu sporurile personalului nemedical, care nu a beneficiat de creşteri în 2018. Cum s-a rezolvat problema?

 

O parte dintre angajaţii de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ vor avea începând de anul acesta sporurile modificate, printre aceştia numărându-se psihologi, asistenţi sociali, îngrijitori sau infirmieri. Reprezentanţii sindicatului SANITAS susţin că aceste modificări nu vor afecta veniturile angajaţilor, deoarece, deşi a scăzut valoarea procentului sporurilor, valoarea totală a banilor primiţi va rămâne aceeaşi. Comitetul Director al Institutului „Socola“ a hotărât ca de pe 1 ianuarie 2020 psihologii din secţiile cu paturi, biologii, chimiştii, biochimiştii, îngrijitorii, infirmierii şi brancardierii să aibă un spor de 63%, în loc de 69%, asistenţii sociali să aibă sporuri de 37% în loc de 50%, iar psihologii din Centrele de Sănătate Mintală, Staţionar de zi şi cabinete medicale un spor de 37%.

„Este vorba despre cei care nu au avut parte de creşteri în 2018. La acel moment, la «Socola» s-a procedat aşa: personalul auxiliar şi psihologii au rămas cu un spor de 75%, iar asistenţii şi medicii l-au avut scăzut până la 55%, cu aproximaţie. Anul următor au apărut discuţii, pe motiv că unii aveau sporuri mari, alţii nu, aşa că s-a încercat o echilibrare. Acum s-a aplicat din nou o corecţie, în sensul că au fost aduşi la 63%. Nu este un lucru îmbucurător, dar pe de altă parte este bine că, per total, odată ce au primit o creştere acum pentru drepturile salariale aferente lunii februarie, la final nu au venituri mai mici. Le-au crescut salariile de bază, au primit acel sfert din creşterea până în anul 2022, ei intră în categoria angajaţilor pentru care se operează o creştere a salariului de bază etapizat până în 2022“, a explicat Iulian Cozianu, preşedintele SANITAS Iaşi.

Acesta a mai precizat că săptămâna viitoare va merge să discute cu angajaţii de la „Socola“, şi că va începe cu cei din secţia exterioară Şipote. Cei din Comitetul Director al spitalului au venit pe data de 5 februarie cu o serie de precizări, în care menţionează că suma netă primită de salariaţi va rămâne aceeaşi. „Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“, după cum se precizează în articolul 1, punctul 12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1 din 6 ianuarie 2020 de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114 din 2018. (Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.