Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A interna o persoană dragă într-o secţie de îngrijiri paliative nu înseamnă a scăpa de o povară

GALERIE
internare, ingrijiri, paliative
  • internare, ingrijiri, paliative
- +

Monica Ștefan, 42 ani: ”În ultimii zece ani, tatăl meu, în vârstă de 68 de ani, a făcut mai multe accidente vasculare cerebrale care s-au soldat, în final, cu dificultăți importante de mers - se deplasează doar cu ajutor -, a uitat multe lucruri, nu mai știe că are 3 copii, de exemplu, are nevoie de ajutor să se îmbrace, să mănânce sau să meargă la toaletă, iar uneori este foarte nervos. El stă împreună cu mama mea, căreia îi este din ce mai greu să se descurce cu el. Noi, toți copiii lor, încercăm să-i ajutăm cum putem, dar avem servicii și familii cu copii în care trebuie să fim prezenți. Ne iubim părinții foarte mult dar ne-ar fi de un real ajutor, dacă am putea solicita sprijin specializat instituționalizat. De aceea, ne-am dori foarte mult să știm cum se poate proceda în acest sens și ce ajutor poate primi tatăl nostru într-o astfel de instituție medicală”.

 

Dr. Alina Albu, Director Medical, medic primar atestat în îngrijiri paliative, Redhospital Sf. Sava, Iași: ”Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecţiune neurologică acută, gravă, rezultată în urma blocarea irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. La nivel mondial, acesta  reprezintă una din cauzele principale de morbiditate şi mortalitate deoarece, anual, „ucide“ cinci milioane de oameni şi provoacă dizabilităţi severe altor cinci milioane.

Accidentele vasculare sunt  principala cauză a dizabilităţilor pe termen lung la adulți, a doua cauză de apariţie a demenţei (după boala Alzheimer) şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici, precum şi o cauză frecventă de depresie. Aceste date sugerează că AVC constituie o reală problemă de sănătate, nu numai prin rata ridicată a mortalităţii ci şi prin consecinţele asupra performanţelor motorii şi cognitive ale supravieţuitorilor, reprezentand   prima cauză de handicap fizic sau mental permanent.
 
Pe lângă costurile sociale foarte mari, un AVC limitează sever activitatea fizică, gesturile uzuale fiziologice, sechelele AVC pot avea efecte importante asupra calităţii vieţii bolnavului şi a familiei acestuia. E de înţeles drama pe care o trăieşte familia pacientului. Un astfel de caz dă peste cap întreaga activitate a familii şi poate duce la epuizare.
 
Vă înțelegem îngrijorarea și chiar neputința de a vă ajuta tatăl, pentru că, din experiența noastră, după un AVC, persoanele afectate de această boală pot rămâne cu sechele importante: nu se mai pot deplasa, sau se deplasează cu greutate, își pot pierde echilibrul sau nu-și pot coordona mișcările, au stări de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului, de obicei, pe o parte a corpului, tulburări de vedere la un ochi sau la ambii ochi, confuzie, tulburări de vorbire sau de întelegere a cuvintelor celorlalți.
 
În plus, mai pot apărea modificări în rapiditatea cu care sunt făcute activitățile zilnice, modificări ale judecății, rațiunii, a emoțiilor, modificări de apreciere a distanței, a mărimii, a mișcărilor, tulburări de memorie. 
 
Am avut pacienți care, după un AVC, nu-și mai recunoșteau copiii sau erau agresivi sau pur și simplu dispăreau de acasă și nu mai erau de găsit, pentru că nu știau să se mai întoarcă. De asemenea, există pericolul să-și facă rău lor sau celor din casă. Iar într-o familie în care toată lumea muncește, este greu să faci față unei astfel de provocări.
 
Și aici intervine rolul unui serviciu de paliație. În primul rând există o supraveghere pemanentă: pacientul va lua medicamentele la timp, va fi ajutat acolo unde nu se poate descurca singur (să se îmbrace, să mănânce, să se deplaseze), va face kinetoterapie pentru membrele afectate, logopedie pentru a-l ajuta să se exprime.
 
Îngrijirile paliative, reprezintă, practic, o „mână de ajutor“, chiar dacă nu „vindecă“ și nici nu previn apariția bolilor incurabile; ele sunt aplicate în strânsă legatură cu fiecare specialitate medicală, în care se regăsesc boli cronice incurabile, și pot contribui la prelungirea vieții. Însă, scopul principal este îmbunătățirea calității vieții, promovarea demnității umane și confortului, atât al pacienților, cât și familiilor acestora, influențând în mod pozitiv cursul bolii.
Un pacient relativ în vârstă, cu sechele importante motorii (“dificultăți importante de mers“, “are nevoie de ajutor să se îmbrace, să mănânce sau să meargă la toaletă“ ) și mentale  (“nu mai știe că are 3 copii” , “uneori este foarte nervos “), așa cim ne-ați descris starea tatălui dvs, are nevoie de sprijin specializat instituționalizat oferit de către spitalele de îngrijiri paliative.
 
În spitalul de îngijiri paliative, pacienţii internaţi beneficiază de servicii medicale, nursing, asistență psihosocială şi spirituală, planul de îngrijire fiind bazat pe o evaluare comprehensivă şi interdisciplinară a pacientului şi familiei.
 
Evaluarea iniţială şi ulterioară sunt realizate prin intervievarea pacientului şi familiei, revizuirea documentelor medicale, examinare şi evaluare clinică şi paraclinică pentru documentarea diagnosticului complet, stadiului bolii, prognosticului, a tarelor asociate, simptomelor fizice şi psihologice, statusului funcţional, mediului socio-cultural şi spiritual de provenienţă.
 
Sunt de asemenea evaluate aşteptările pacientului şi familiei referitoare la obiectivele îngrijirii, înţelegerea diagnosticului şi prognosticului, preferinţa pentru locul îngrijirii.
Pe parcursul internării se pot organiza întâlniri cu familia, pacientul şi membrii echipei interdisciplinare pentru a clarifica nevoia de informare, temerile, obiectivele îngrijirii, planificarea externării şi îngrijirii ulterioare
 
Vreau să vă spun că toate serviciile medicale și de îngrijire specifice domeniului paliației pun accent pe asigurarea unei cât mai bune calități a vieții pacientului (tratament paliativ propriu-zis) și sunt asigurate de către o echipa multidisciplinară formataă din medici, asistenți medicali, infirmieri, psihologi, asistenți sociali, preot, terapeuți.
 
Pacientul va beneficia de medicație specifică îngrijirilor paliative pentru controlul simptomelor (în special durerea); psihoterapie și suport psihologic (se oferă din oficiu pentru pacient și la cerere pentru aparținători); asistenţă spirituală (asigurată la cerere), în conformitate cu religia/confesiunea pacientului; supraveghere medicală continuă ; kinetoterapie și recuperare; meniuri adaptate conform indicațiilor medicale; asistarea și ajutarea în timpul servirii mesei și a activităților zilnice individuale; activități socio-culturale și terapie ocupațională;
 
Conform abordării moderne, îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă chiar odată cu diagnosticul bolii cronice, progresive, limitatoare de viaţă, cu prognostic limitat.
Vreau să vă mai spun că a interna o rudă într-o secție de îngrijiri paliative nu înseamnă  “a scăpa de  o povară“, ”a te degreva de această sarcină“, “a părăsi oamenii dragi care au avut grijă de noi“. Din contra, poate fi considerată o formă de iubire, de a asigura o binemeritată calitate a vieții atât pentru pacient cât și pentru familie. În plus, în îngrijirea paliativă, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nici o decizie medicală nu se ia fară consimțământul familiei”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri