Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A interna o persoană dragă într-o secţie de îngrijiri paliative nu înseamnă a scăpa de o povară

GALERIE
internare, ingrijiri, paliative
  • internare, ingrijiri, paliative
- +

Monica Ștefan, 42 ani: ”În ultimii zece ani, tatăl meu, în vârstă de 68 de ani, a făcut mai multe accidente vasculare cerebrale care s-au soldat, în final, cu dificultăți importante de mers - se deplasează doar cu ajutor -, a uitat multe lucruri, nu mai știe că are 3 copii, de exemplu, are nevoie de ajutor să se îmbrace, să mănânce sau să meargă la toaletă, iar uneori este foarte nervos. El stă împreună cu mama mea, căreia îi este din ce mai greu să se descurce cu el. Noi, toți copiii lor, încercăm să-i ajutăm cum putem, dar avem servicii și familii cu copii în care trebuie să fim prezenți. Ne iubim părinții foarte mult dar ne-ar fi de un real ajutor, dacă am putea solicita sprijin specializat instituționalizat. De aceea, ne-am dori foarte mult să știm cum se poate proceda în acest sens și ce ajutor poate primi tatăl nostru într-o astfel de instituție medicală”.

 

Dr. Alina Albu, Director Medical, medic primar atestat în îngrijiri paliative, Redhospital Sf. Sava, Iași: ”Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecţiune neurologică acută, gravă, rezultată în urma blocarea irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. La nivel mondial, acesta  reprezintă una din cauzele principale de morbiditate şi mortalitate deoarece, anual, „ucide“ cinci milioane de oameni şi provoacă dizabilităţi severe altor cinci milioane.

Accidentele vasculare sunt  principala cauză a dizabilităţilor pe termen lung la adulți, a doua cauză de apariţie a demenţei (după boala Alzheimer) şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici, precum şi o cauză frecventă de depresie. Aceste date sugerează că AVC constituie o reală problemă de sănătate, nu numai prin rata ridicată a mortalităţii ci şi prin consecinţele asupra performanţelor motorii şi cognitive ale supravieţuitorilor, reprezentand   prima cauză de handicap fizic sau mental permanent.
 
Pe lângă costurile sociale foarte mari, un AVC limitează sever activitatea fizică, gesturile uzuale fiziologice, sechelele AVC pot avea efecte importante asupra calităţii vieţii bolnavului şi a familiei acestuia. E de înţeles drama pe care o trăieşte familia pacientului. Un astfel de caz dă peste cap întreaga activitate a familii şi poate duce la epuizare.
 
Vă înțelegem îngrijorarea și chiar neputința de a vă ajuta tatăl, pentru că, din experiența noastră, după un AVC, persoanele afectate de această boală pot rămâne cu sechele importante: nu se mai pot deplasa, sau se deplasează cu greutate, își pot pierde echilibrul sau nu-și pot coordona mișcările, au stări de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului, de obicei, pe o parte a corpului, tulburări de vedere la un ochi sau la ambii ochi, confuzie, tulburări de vorbire sau de întelegere a cuvintelor celorlalți.
 
În plus, mai pot apărea modificări în rapiditatea cu care sunt făcute activitățile zilnice, modificări ale judecății, rațiunii, a emoțiilor, modificări de apreciere a distanței, a mărimii, a mișcărilor, tulburări de memorie. 
 
Am avut pacienți care, după un AVC, nu-și mai recunoșteau copiii sau erau agresivi sau pur și simplu dispăreau de acasă și nu mai erau de găsit, pentru că nu știau să se mai întoarcă. De asemenea, există pericolul să-și facă rău lor sau celor din casă. Iar într-o familie în care toată lumea muncește, este greu să faci față unei astfel de provocări.
 
Și aici intervine rolul unui serviciu de paliație. În primul rând există o supraveghere pemanentă: pacientul va lua medicamentele la timp, va fi ajutat acolo unde nu se poate descurca singur (să se îmbrace, să mănânce, să se deplaseze), va face kinetoterapie pentru membrele afectate, logopedie pentru a-l ajuta să se exprime.
 
Îngrijirile paliative, reprezintă, practic, o „mână de ajutor“, chiar dacă nu „vindecă“ și nici nu previn apariția bolilor incurabile; ele sunt aplicate în strânsă legatură cu fiecare specialitate medicală, în care se regăsesc boli cronice incurabile, și pot contribui la prelungirea vieții. Însă, scopul principal este îmbunătățirea calității vieții, promovarea demnității umane și confortului, atât al pacienților, cât și familiilor acestora, influențând în mod pozitiv cursul bolii.
Un pacient relativ în vârstă, cu sechele importante motorii (“dificultăți importante de mers“, “are nevoie de ajutor să se îmbrace, să mănânce sau să meargă la toaletă“ ) și mentale  (“nu mai știe că are 3 copii” , “uneori este foarte nervos “), așa cim ne-ați descris starea tatălui dvs, are nevoie de sprijin specializat instituționalizat oferit de către spitalele de îngrijiri paliative.
 
În spitalul de îngijiri paliative, pacienţii internaţi beneficiază de servicii medicale, nursing, asistență psihosocială şi spirituală, planul de îngrijire fiind bazat pe o evaluare comprehensivă şi interdisciplinară a pacientului şi familiei.
 
Evaluarea iniţială şi ulterioară sunt realizate prin intervievarea pacientului şi familiei, revizuirea documentelor medicale, examinare şi evaluare clinică şi paraclinică pentru documentarea diagnosticului complet, stadiului bolii, prognosticului, a tarelor asociate, simptomelor fizice şi psihologice, statusului funcţional, mediului socio-cultural şi spiritual de provenienţă.
 
Sunt de asemenea evaluate aşteptările pacientului şi familiei referitoare la obiectivele îngrijirii, înţelegerea diagnosticului şi prognosticului, preferinţa pentru locul îngrijirii.
Pe parcursul internării se pot organiza întâlniri cu familia, pacientul şi membrii echipei interdisciplinare pentru a clarifica nevoia de informare, temerile, obiectivele îngrijirii, planificarea externării şi îngrijirii ulterioare
 
Vreau să vă spun că toate serviciile medicale și de îngrijire specifice domeniului paliației pun accent pe asigurarea unei cât mai bune calități a vieții pacientului (tratament paliativ propriu-zis) și sunt asigurate de către o echipa multidisciplinară formataă din medici, asistenți medicali, infirmieri, psihologi, asistenți sociali, preot, terapeuți.
 
Pacientul va beneficia de medicație specifică îngrijirilor paliative pentru controlul simptomelor (în special durerea); psihoterapie și suport psihologic (se oferă din oficiu pentru pacient și la cerere pentru aparținători); asistenţă spirituală (asigurată la cerere), în conformitate cu religia/confesiunea pacientului; supraveghere medicală continuă ; kinetoterapie și recuperare; meniuri adaptate conform indicațiilor medicale; asistarea și ajutarea în timpul servirii mesei și a activităților zilnice individuale; activități socio-culturale și terapie ocupațională;
 
Conform abordării moderne, îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă chiar odată cu diagnosticul bolii cronice, progresive, limitatoare de viaţă, cu prognostic limitat.
Vreau să vă mai spun că a interna o rudă într-o secție de îngrijiri paliative nu înseamnă  “a scăpa de  o povară“, ”a te degreva de această sarcină“, “a părăsi oamenii dragi care au avut grijă de noi“. Din contra, poate fi considerată o formă de iubire, de a asigura o binemeritată calitate a vieții atât pentru pacient cât și pentru familie. În plus, în îngrijirea paliativă, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nici o decizie medicală nu se ia fară consimțământul familiei”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri