anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

”Intrăm într-o nouă eră a umanităţii”: Misiunea DART a lovit cu succes asteroidul – VIDEO

GALERIE
dart
 • dart
- +

O navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut de umanitate, relatează CNN.

Impactul a avut loc luni la ora 7.14 p.m. ET( Eastern Time, marţi la ora 2.14, ora României), fiind primit cu urale de echipa misiunii de la Laurel, Maryland. Misiunea DART, sau Dublul Test de Redirecţionare a Asteroizilor, a fost lansată în urmă cu zece luni.

Deşi asteroidul, Dimorphos, nu prezenta vreun risc de a lovi Pământul, această demonstraţie ar putea stabili modul în care pot fi deviate, în viitor, rocile spaţiale care ar putea fi o ameninţare pentru planetă.

”Intrăm într-o nouă eră a umanităţii, o eră în care am putea avea capacitatea să ne protejăm de ceva precum un impact periculos, riscant, cu un asteroir”, a spus Lori Glaze, director la Divizia de Ştiinţă Planetară a NASA. ”Ce lucru uimitor. Nu am mai avut această capacitate până acum”, a spus ea.

La momentul impactului, Didymos şi Dimorphos erau relativ aproape de Pământ – la circa 11 milioane de kilometri. Echipa estimează că naveta spaţială a lovit asteroidul la circa 17 metri distanţă de centrul rocii spaţiale.

Scopul navetei spaţial, pe lângă impact, a fost de a afecta mişcarea unui asteroid în spaţiu, dar membrii echipei DART afirmă că va dura circa două luni pentru ca oamenii de ştiinţă să stabilească dacă orbita asteroidului s-a schimbat.

Dimorphos este un asteroid mic care orbitează în jurul asteroidului Didymos, aflat aproape de Pământ. Sistemul de asteroizi nu reprezintă o ameninţare pentru Pământ, au spus oficialii NASA, făcându-l astfel o ţintă perfectă pentru a testa un impact kinetic, care ar putea fi necesar dacă vreodată un asteroid va fi pe cale să lovească Pământul.

Evenimentul a fost prima demonstraţie la scară mare de tehnologie de deviere, care poate proteja planeta, a agenţiei.

”Pentru prima dată, vom schimba într-un mod care poate fi măsurat orbita unui corp ceresc din univers”, a spus Robert Braun, şeful Sectorului de explorare a spaţiului al Laboratorului de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins din Laurel, Maryland.

Obiectele apropiate-de-Pământ sunt asteroizi şi comete cu orbite care îi plasează în raza a 48,3 milioane de kilometri de Terra. A detecta ameninţarea din partea obiectelor apropiate-de-Pământ (NEO) care ar putea provoca daune grave este o preocupare principală a NASA şi a altor organizaţii spaţiale din lume.

Astronomii l-au descoperit pe Didymos în urmă cu peste două decenii. Numele înseamnă ”geamăn” în greacă. Didymos are circa 780 de metri în diametru.

În schimb, Dimorphos are 160 de metri în diametru, iar numele său înseamnă ”două forme”.

Imaginile surprinse de camera navetei spaţiale pentru recunoaşterea lui Didymos şi a asteroizilor a ajutat DART să se ghideze autonom pentru o întâlnire cu mica lună.

În timpul evenimentului, imaginile au fost transmise către Pământ la o rată de una pe secundă, oferind o privire ”destul de uimitoare” asupra lunii, a spus Nancy Chabot, om de ştiinţă şi coordonator al DART la Laboratorul de Fizică Aplicată.

Naveta spaţială a accelarat la circa 21.600 de kilometri pe oră când s-a ciocnit cu Dimorphos.

Naveta spaţială DART a dezvăluit pentru prima dată şi cum arată Dimorphos.

Suprafaţa în formă de ou a asteroidului, acoperită de bolovani, arăta similar lui Bennu şi Ryugu, alţi doi asteroizi vizitaţi de navete spaţiale în ultimii ani. Oamenii de ştiinţă suspectează că Dimporhos este un asteroid format din bucăţi de rocă legate lejer.

Echipa aşteaptă să afle mai multe despre craterul rămas după impact, care este estimat să aibă 10-20 de metri. În crater s-ar putea afla şi bucăţi desprinse din naveta spaţială.

Această coliziune a fost înregistrată de LICIACube, un satelit oferit de Agenţia Spaţială Italiană. Acesta s-a desprins de naveta spaţială şi a înregistrat ce s-a întâmplat, iar imaginile vor fi transmise spre Pământ în zilele şi săptămânile următoare.

Dimporhos a fost ales pentru această misiune pentru că dimensiunea sa este comparativă cu cea a asteroizilor care ar putea reprezenta o ameninţare pentru Pământ. Naveta spaţială este de circa 100 de ori mai mică decât Dimorphos şi, dacă nu ar fi lovit asteroidul, ar fi fost plasată pe o orbită care aducea o nouă oportunitate peste doi ani.

Impactul va schimba doar cu 1 la sută viteza cu care Dimorphos orbitează în jurul lui Didymos, ceea ce nu pare mult, dar va schimba durata orbitală a lunii.

”Uneori descriem acest lucru ca a lovit cu o maşinuţă de golf una din marile piramide sau aşa ceva”, a spus Chabot. ”Dar pentru Dimorphos, este vorba despre devierea asteroidului, nu despre oprirea sa”, a arătat ea.

Impactul îl va mişca pe Dimorphos şi îl va face mai legat gravitaţional de Didymos, deci coliziunea nu va schimba drumul sistemului de asteroizi în jurul Pământului şi nu cva creşte şansele ca el să devină o ameninţare pentru planeta noastră, a adăugat Chabot.

Dimorphos se roteşte în jurul lui Didymos în 11 ore şi 55 de minute. După impact, asta s-ar putea schimba în 11 ore şi 45 de minute, dar vor fi făcute observaţii pentru a vedea cât de mare este schimbarea.

În prezent, niciun asteroid nu se află pe un curs de impact direct cu Pământul, dar există peste 27.000 de asteroizi aproape-de-Pământ, de toate formele şi mărimile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.