A intrat în vigoare o nouă procedură pentru motivarea absențelor elevilor. Aveți la dispoziție doar șapte zile
Copilul dumneavoastră a lipsit de la școală? Aveți 7 zile la dispoziție, de la reluarea activității, să prezentați o adeverință medicală sau o cerere scrisă, pe baza cărora pot fi motivate absențele.
Motivarea absențelor poate fi făcută în termen de 7 zile de la reluarea activității, pe baza actelor doveditoare, în cazul în care elevul lipsește de la școală. Procedura care are în vedere motivarea absențelor elevilor este detaliată în Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie.
Cadrul didactic care răspunde de clasa în cauză este singurul care poate motiva absențele, în ziua prezentării actelor, potrivit art. 94, al. 2 din ROFUIP 2024:
„Motivarea absenţelor se face de către educatorul/învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul primar/profesorul diriginte în ziua prezentării actelor justificative”.
Motivarea absențelor de cauză medicală
Dacă elevul a lipsit de la școală din cauza unor probleme medicale, absențele pot fi motivate cu ajutorul unei adeverințe de la medicul de familie sau de la o unitate medicală, care trebuie vizată la cabinetul școlar.
Iată ce prevede ROFUIP (art. 94, al. 4): „Actele medicale pe baza cărora se face motivarea absenţelor sunt, după caz: adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverinţă/certificat medical/foaie de externare/scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat. Actele medicale trebuie să aibă viza cabinetului şcolar sau a medicului de familie care are în evidenţă fişele medicale/carnetele de sănătate ale beneficiarilor primari”.
După ce cadrul didactic resposabil va primi adeverința medicală vizată, va putea motiva absențele în catalog, condiția fiind ca actul justificativ să fie prezentat în cel mult 7 zile de la realuarea activității elevului. Adeverința trebuie păstrată apoi de către învățător sau diriginte.
Motivarea absențelor pe baza cererilor părinților
Tot art. 94 din ROFUIP arată că absențele pot fi motivate pe baza cererilor scrise de părintele/reprezentantul legal al elevului minor sau ale elevului major. Condițile sunt să nu depășească 20% din numărul orelor alocate unei discipline și să existe o limită a 40 de ore de curs astefl motivate, într-un an școlar.
ROFUIP, art. 94, al. 5: „În limita a 40 de ore de curs pe an şcolar, fără a depăşi 20% din numărul orelor alocate unei discipline, absenţele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unităţii de învăţământ”.
Și în acest caz rămâne valabilă prezentarea cererii de motivare a absențelor în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului. O excepție a numărului maxim de ore de la care poate lipsi un elev este aplicată în cazul gravidelor și părinților. Art. 94, al. 5 prevede ca în cazul elevelor gravide și elevilor părinți absențele să poată fi „motivate pentru un număr de ore de curs, în limita a 100 de ore de curs pe an şcolar, fără a depăşi 40% din numărul orelor alocate unei discipline”.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video