anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Jaful anului“: prima sentinţă în cel mai ingenios furt din Iaşi, de la cazinoul The Jack

GALERIE
jaf pacanele Nicolina Iasi
 • jaf pacanele Nicolina Iasi
- +

Cei doi protagonişti, Cezar Fânaru şi Alina David, au dat în februarie o lovitură de zile mari, pregătită cu mare minuţiozitate. Au furat aproape 110.000 lei din seif, dar circa jumătate din bani i-au scăpat pe jos şi nu s-au mai întors după ei.

„Jaful anului“ a primit o primă sentinţă din partea magistraţilor. Judecătoria s-a pronunţat în privinţa tânărului care a jefuit un cazinou în februarie şi a complicei sale. Cei doi, aflaţi la prima încălcare a legii penale, au scăpat ieftin după unul dintre cele mai spectaculoase şi mai „bine gândite“ jafuri petrecute în Iaşi.

Spargerea de la cazinoul „The Jack“ din Nicolina a fost dată de Cezar Fânaru şi Alina David, după o lungă şi minuţioasă pregătire ce ar fi trebuit să le asigure succesul fără a putea fi depistaţi. Erau atât de siguri că totul va merge perfect, încât nu le-a păsat nici de faptul că sala nu era pustie în timpul nopţii. O vopsea de proastă calitate avea să dărâme însă tot eşafodajul.

David lucrase la „The Jack“ ca supraveghetoare de sală, aşa că i-a putut da lui Fânaru detalii cu privire la felul în care se putea intra neobservat în sala de jocuri, locul unde era amplasat seiful şi modul de deschidere a acestuia. De la o prietenă, angajată a cazinoului, David a aflat detalii actualizate cu privire la program şi pază. Pe 23 ianuarie, cei doi complici au cumpărat două leviere pentru forţarea intrării. Următoarea lună a fost dedicată studierii zonei şi punerii la punct a detaliilor.

În noaptea de 18/19 februarie, în jurul orei 2.20, Fânaru s-a deplasat cu un taxi în apropierea sălii de jocuri. Şi-a mascat faţa cu o cagulă, şi-a tras o glugă pe cap şi mănuşi pe mâini şi s-a căţărat pe o scară până la fereastra de la etajul 1 a toaletei. A forţat geamul cu un levier şi a intrat în sală. Pentru a se asigura că nu va putea fi identificat, a pulverizat vopsea pe obiectivul camerei de supraveghere. Nu a avut însă răbdare să verifice efectul şi nu a observat că după câteva secunde vopseaua s-a scurs, întreaga acţiune fiind astfel filmată.

Fânaru a intrat în vestiarul unde se afla seiful societăţii şi a încercat să introducă codul de acces pe tastatura de pe uşa seifului, fără a reuşi să nimerească combinaţia corectă. Totul s-ar fi putut opri aici, iar jaful ar fi fost un eşec lamentabil. Doar că deasupra seifului era agăţat un mănunchi de chei. Printre ele era, culmea, şi cheia casei de bani. Restul a fost o formalitate. Fânaru a descuiat seiful în care se aflau 108.890 de lei şi a început să îndese teancurile de bani în bluza cu care era îmbrăcat. La un moment dat, a scăpat un teanc cu 47.500 lei pe jos. Nu a mai apucat să-i recupereze, pentru că gestionara sălii a intrat în vestiar şi l-a văzut. Fânaru a îmbrâncit-o şi i-a trântit uşa peste mână, după care a fugit pe acelaşi geam pe care intrase. În aceeaşi noapte, s-a întâlnit cu David, împărţind banii.

Şi-au cumpărat Mercedes

După câteva zile, cei doi au plecat la Sibiu, de unde au cumpărat pe numele mamei lui Fânaru un Mercedes Benz E-class din 2010 pe care l-au plătit cu 35.500 lei. La acea dată, ei erau deja identificaţi, capturarea fiind o chestiune de timp.

Pe 25 februarie, poliţiştii au percheziţionat apartamentul lui Fânaru, de unde au ridicat şi un pistol neletal, care aparţinea fratelui acestuia. În aceeaşi zi, cei doi erau reţinuţi. În faţa judecătorilor, cei doi şi-au recu­noscut faptele, procesul mergând repede. După doar patru termene de judecată, magistraţii Judecăto­riei l-au condamnat pe Fânaru la 3 ani şi 7 luni de închisoare, pentru tâlhărie calificată şi nerespec­tarea regimului armelor şi muniţi­ilor, la pedeapsa relativ uşoară contribuind şi lipsa antecedentelor penale. Alina David, chimistă de profesie, dar fără să fi lucrat vreodată în domeniu, a fost condamnată la 2 ani şi jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, pentru complicitate morală.

Cei doi vor trebui să returneze suma de 61.390 lei furată şi care nu a mai putut fi recuperată. Sentinţa, pronunţată la începutul acestei luni, poate fi încă atacată cu apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.