„Jaful anului“: prima sentinţă în cel mai ingenios furt din Iaşi, de la cazinoul The Jack
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 01.12.2021

„Jaful anului“: prima sentinţă în cel mai ingenios furt din Iaşi, de la cazinoul The Jack

GALERIE
jaf pacanele Nicolina Iasi
  • jaf pacanele Nicolina Iasi
- +

Cei doi protagonişti, Cezar Fânaru şi Alina David, au dat în februarie o lovitură de zile mari, pregătită cu mare minuţiozitate. Au furat aproape 110.000 lei din seif, dar circa jumătate din bani i-au scăpat pe jos şi nu s-au mai întors după ei.

„Jaful anului“ a primit o primă sentinţă din partea magistraţilor. Judecătoria s-a pronunţat în privinţa tânărului care a jefuit un cazinou în februarie şi a complicei sale. Cei doi, aflaţi la prima încălcare a legii penale, au scăpat ieftin după unul dintre cele mai spectaculoase şi mai „bine gândite“ jafuri petrecute în Iaşi.

Spargerea de la cazinoul „The Jack“ din Nicolina a fost dată de Cezar Fânaru şi Alina David, după o lungă şi minuţioasă pregătire ce ar fi trebuit să le asigure succesul fără a putea fi depistaţi. Erau atât de siguri că totul va merge perfect, încât nu le-a păsat nici de faptul că sala nu era pustie în timpul nopţii. O vopsea de proastă calitate avea să dărâme însă tot eşafodajul.

David lucrase la „The Jack“ ca supraveghetoare de sală, aşa că i-a putut da lui Fânaru detalii cu privire la felul în care se putea intra neobservat în sala de jocuri, locul unde era amplasat seiful şi modul de deschidere a acestuia. De la o prietenă, angajată a cazinoului, David a aflat detalii actualizate cu privire la program şi pază. Pe 23 ianuarie, cei doi complici au cumpărat două leviere pentru forţarea intrării. Următoarea lună a fost dedicată studierii zonei şi punerii la punct a detaliilor.

În noaptea de 18/19 februarie, în jurul orei 2.20, Fânaru s-a deplasat cu un taxi în apropierea sălii de jocuri. Şi-a mascat faţa cu o cagulă, şi-a tras o glugă pe cap şi mănuşi pe mâini şi s-a căţărat pe o scară până la fereastra de la etajul 1 a toaletei. A forţat geamul cu un levier şi a intrat în sală. Pentru a se asigura că nu va putea fi identificat, a pulverizat vopsea pe obiectivul camerei de supraveghere. Nu a avut însă răbdare să verifice efectul şi nu a observat că după câteva secunde vopseaua s-a scurs, întreaga acţiune fiind astfel filmată.

Fânaru a intrat în vestiarul unde se afla seiful societăţii şi a încercat să introducă codul de acces pe tastatura de pe uşa seifului, fără a reuşi să nimerească combinaţia corectă. Totul s-ar fi putut opri aici, iar jaful ar fi fost un eşec lamentabil. Doar că deasupra seifului era agăţat un mănunchi de chei. Printre ele era, culmea, şi cheia casei de bani. Restul a fost o formalitate. Fânaru a descuiat seiful în care se aflau 108.890 de lei şi a început să îndese teancurile de bani în bluza cu care era îmbrăcat. La un moment dat, a scăpat un teanc cu 47.500 lei pe jos. Nu a mai apucat să-i recupereze, pentru că gestionara sălii a intrat în vestiar şi l-a văzut. Fânaru a îmbrâncit-o şi i-a trântit uşa peste mână, după care a fugit pe acelaşi geam pe care intrase. În aceeaşi noapte, s-a întâlnit cu David, împărţind banii.

Şi-au cumpărat Mercedes

După câteva zile, cei doi au plecat la Sibiu, de unde au cumpărat pe numele mamei lui Fânaru un Mercedes Benz E-class din 2010 pe care l-au plătit cu 35.500 lei. La acea dată, ei erau deja identificaţi, capturarea fiind o chestiune de timp.

Pe 25 februarie, poliţiştii au percheziţionat apartamentul lui Fânaru, de unde au ridicat şi un pistol neletal, care aparţinea fratelui acestuia. În aceeaşi zi, cei doi erau reţinuţi. În faţa judecătorilor, cei doi şi-au recu­noscut faptele, procesul mergând repede. După doar patru termene de judecată, magistraţii Judecăto­riei l-au condamnat pe Fânaru la 3 ani şi 7 luni de închisoare, pentru tâlhărie calificată şi nerespec­tarea regimului armelor şi muniţi­ilor, la pedeapsa relativ uşoară contribuind şi lipsa antecedentelor penale. Alina David, chimistă de profesie, dar fără să fi lucrat vreodată în domeniu, a fost condamnată la 2 ani şi jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, pentru complicitate morală.

Cei doi vor trebui să returneze suma de 61.390 lei furată şi care nu a mai putut fi recuperată. Sentinţa, pronunţată la începutul acestei luni, poate fi încă atacată cu apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

1 Decembrie şi politica principiilor

Lucian DÎRDALA

1 Decembrie şi politica principiilor

Actul de la 1 Decembrie a fost, desigur, o concretizare a forţei numerice a românilor transilvăneni, după o luptă îndelungată şi într-un context politico-militar favorabil. Dar această concretizare nu se putea realiza în lipsa unor baze politice aşezate cu inteligenţă, de oameni care meritau cu prisosinţă calitatea de lideri ai comunităţii.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

În loc de o poveste de 1 Decembrie

Radu PĂRPĂUȚĂ

În loc de o poveste de 1 Decembrie

Când a început războiul, tata a fugit de la şcoala militară de la Făgăraş. Ca mulţi alţi colegi. Elevii-militari erau „carne de tun”, primii trimişi în linia întâia şi mureau... eins, zwei, drei. Au plecat şi au început să rămână pe la casele lor: care într-un sat, care în altul. Într-un sfârşit, a ajuns şi Tata în satul nostru.

Datorii de plătit

Alex VASILIU

Datorii de plătit

Ziua naţională a României, trecerea apropiată de la un an la altul ar trebui să ne îndemne la reflecţie şi acţiune în privinţa recuperării valorilor spirituale româneşti. Urgenţa scoaterii la lumină a documentelor muzicale şi despre muzică este evidentă permanent, dar mai ales în prima zi de decembrie, în ultima lună din 2021, subiectul merită readus în discuţie.

pulspulspuls

Prima veste din luna decembrie ne aminteşte de ceva petrecut anul trecut, în noiembrie

Prima veste din luna decembrie ne aminteşte de ceva petrecut anul trecut, în noiembrie

O veste scurtă şi vioaie, ca de ziua naţională, venită direct de la Bucale, cu trenul de noapte, prin intermediul STS-ului, servicu care a venit la Iaşi să monitorizeze sărbătorile dedicate marii zile de astăzi, care ne umple cu lacrimi de bucurie, nu alta. 

Caricatura zilei

UstuRoy

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.