anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Deşi amendat cu 60.000 lei pentru spălătoria ilegală din cartier şi dispunerea închiderii afacerii, Gheorghe Cheşcu pare să fi aruncat ambele direct la coş: afacerea merge bine mersi

“Jupânul Tătăraşiului” tace și face. În ciuda interdicțiilor, afacerea merge înainte

GALERIE
Chescu_spalatorie_AurelVlaicu-Tatarasi (1)
 • Chescu_spalatorie_AurelVlaicu-Tatarasi (1)
- +

Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu sfidează instituţiile de control ale statului. Acesta nu a suspendat activitatea spălătoriei auto de la Green Park, deşi o instituţie de control din Iaşi a dispus sistarea activităţii acesteia. Jurnaliştii au mers ieri la spălătorie, iar aceasta funcţionează nestingherit, deşi, în urmă cu mai bine de o săptămână, firma Flux SRL a “încasat” o amendă de 60.000 lei şi sistarea activităţii. Spălătoria de la Green Park este situată chiar pe malul râului Ciric, în faţa blocurilor. Gheorghe Cheşcu a cerut o autorizaţie de a face un showroom, însă a “ieşit” o spălătorie auto. Pentru acest lucru, Garda de Mediu Iaşi a amendat SC Flux SRL cu suma de 60.000 de lei şi sistarea activităţii.

La numai două zile după publicarea articolului privind amenda de 60.000 de lei aplicată de Garda de Mediu şi dispunerea închiderii activităţii, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au mers ieri la faţa locului, pentru a vedea cum s-au aplicat sancţiunile referitoare la spălătoria auto situată chiar pe malul râului Ciric. Aici, şoferii îşi spălau nestingheriţi autoturismele, contra cost, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Chestionaţi de noi, şefii Gărzii de Mediu Iaşi au precizat că sunt la curent cu acest fapt.

“Este dosar penal”

“Ştim că nu au sistat activitatea. Acest lucru este o infracţiune, este dosar penal”, ne-a spus Gheorghe Băcuşcă, şeful Gărzii de Mediu Iaşi.

Teoretic, ar urma ca Poliţia să intervină pentru a închide forţat activitatea.

Povestea afacerii aşa-numitului “Jupân de Tătăraşi”, om de afaceri cu bune legături în preajma primarului Iaşului, este una de-a dreptul incredibilă. În august 2020, Flux SRL a obţinut de la Primăria Iaşi o autorizaţie de construire pentru «amplasare module tip container mobil, showroom, pe teren proprietate». “Construcţia este provizorie şi se va demola la somaţia Municipiului Iaşi, fără pretenţii la despăgubiri, atunci când cerinţele urbanistice o vor impune”, se arăta în autorizaţia ştampilată de primarul Iaşului, Mihai Chirica, de secretara Primăriei Iaşi şi arhitectul-şef al municipiului Iaşi.

În final, aici a apărut o spălătorie auto. Inspectorii Gărzii de Mediu Iaşi spun că au efectuat un control la această spălătorie, care trebuia să fie de fapt showroom. “În decursul anului 2022 a fost efectuat un control la SC Flux SRL - spălătorie auto - punct de lucru în municipiul Iaşi, strada Vasile Lupu nr. 135, ce a vizat respectarea legislaţiei din punct de vedere al protecţiei mediului. Comisarii din cadrul instituţiei noastre au constatat că nu sunt respectate prevederile OUG 195/2005 privind protecţia mediului, şi anume de a solicita şi obţine acte de reglementare - decizia etapei de încadrare, aviz de mediu, acord de mediu, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi a legislaţiei subsecvente, având în vedere că, la data controlului, reprezentantul societăţii nu a prezentat niciun act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru proiectul de investiţie Spălătorie auto self service realizat în municipiul Iaşi, în imediata vecinătate a cartierului Green Park, în zona de protecţie a pârâului Ciric, între aliniamentul stradal şi pârâul Ciric”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Iaşi, prezentat în scris jurnaliştilor ZdI, la cererea acestora.

O mare ciudăţenie: adresa spălătoriei

O altă ciudăţenie este adresa acestei spălătorii. Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au căutat pe harta de pe site-ul oficial al Primăriei, în primă fază, locaţia spălătoriei, pentru a face o vizită la faţa locului, însă rezultatele ne-au intrigat. Ciudat sau nu, harta ne-a arătat că strada Vasile Lupu nr. 135 este la o depărtare foarte mare de locul unde ştiam noi că se află Green Park: anume, între blocuri, virând undeva de pe strada Ciurchi, lângă Esplanada Oancea. De atfel, strada Vasile Lupu se întinde până în Metalurgie, şi nu prea are legătură cu Green Park, dacă ne uităm pe hartă. În fine, o vizită făcută alaltăieri la faţa locului, la spălătoria auto, ne-a băgat şi mai tare în ceaţă. Aceasta se afla fix pe malul râului Ciric, la intersecţia străzilor Aurel Vlaicu şi şoseaua Ciric - după cum ne arată harta oraşului de pe site-ul Primăriei. Însă acolo este strada Fântânilor, în fapt.

După câteva fotografii realizate la faţa locului, în care ne-am convins că petecul de teren din zonă aflat chiar în buza râului nu se putea preta unei construcţii, ne-am decis să mergem la mai multe instituţii care avizează acest tip de construcţii. Evident, prima a fost Garda de Mediu Iaşi. Aici, stupoare: inspectorii ne-au precizat că şi ei au căutat strada Vasile Lupu nr. 135 şi nu au găsit-o. “Am mers personal să o caut, am fost şi eu pe unde aţi mers voi. Ultima adresă a acestei străzi, adică Vasile Lupu nr. 121, este la un bloc din Metalurgie. Culmea, locul unde figurează spălătoria este şi în registrul spaţiilor verzi, unde nu se poate construi nimic”, ne-a spus zilele trecute Gheorghe Băcuşcă, directorul Gărzii de Mediu Iaşi.

Să fie aceasta explicaţie pentru care întreaga adresă este una falsă?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.