Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Medicii ieşeni îi contrazic pe cei de la Bucureşti

„La Iaşi nu sunt focare locale de gripă“. Bărbatul care a murit avea alte boli

GALERIE
gripa
  • gripa
- +

Spune dr. Elena Duca, şeful Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile de la DSP. În schimb, Centrul Naţional de Supraveghere arăta în urmă cu două zile că în judeţul Iaşi ar exista „focare locale“ de gripă.

Bărbatul decedat, despre care laboratorul a confirmat că a fost infectat cu virus gripal AH1N1, suferea de miocardită, o complicaţie determinată de faptul că bolnavul era obez. Reprezentanţii Spita­lu­lui de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ au precizat că bărbatul în vârstă de 44 de ani a decedat săptămâna trecută din cauza afecţiunilor asociate, cardiace şi bronho-pulmonare, dezvoltate pe fondul obezităţii morbide. Pacientul nu era vaccinat îm­potriva gripei şi a ajuns în unitatea medicală după ce iniţial a fost internat cu observaţie de insuficienţă respiratorie la Spitalul de Pneumoftiziologie. Însă, cu toate că medicii l-au tratat pe bărbat conform protocoalelor, schema terapeutică nu a determinat efectul scontat.

„Pacientul este din mediul rural şi a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase cu o infecţie respiratorie puternică după un transfer de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Obezitatea a reprezentat un factor major în evoluţia pacientului, în cele din urmă afecţiunile cardiace determinând decesul“, a precizat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicul Dan Timofte, specialist în chirurgia obe­zităţii, a explicat că starea pacientului ar fi putut fi afectată şi de scăderea oxigenului din corp, întrucât la pacienţii obezi se întâlneşte des apneea în somn. Astfel, bolnavul nu ar fi putut respira câteva secunde, cantitatea de oxigen inspirată ar fi scăzut şi atunci plămânii nu mai puteau funcţiona normal.

Pe lângă acest caz, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a arătat că în judeţul Iaşi, în sezonul rece 2014-2015, laboratorul de la Institutul Cantacuzino din Capitală a confirmat 6 de cazuri de gripă, şase cu virus gripal AH1N1, 18 cazuri cu virus gripal AH3 şi două cazuri cu virus gripal B. Potrivit centrului, toate persoanele care au contactat virusurile gripale nu erau imunizate, iar cazurile înregistrate au apărut în focare locale. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi sunt de părere că este mult spus „focare locale“, întrucât nu au fost mai multe cazuri diagnosticate fie în aceeaşi familie, fie în aceeaşi localitate.

„Nu este vorba despre focare locale pentru că nu am avut, de exemplu, doi membri dintr-o familie sau mai multe persoane din aceeaşi localitate. Săptămâna trecută a fost remarcată o creştere a cazurilor de infecţii respiratorii şi pneumonii, iar acum laboratorul Institutului Can­tacuzino a confirmat 26 de cazuri de gripă. Numărul nu trebuie să sperie populaţia pentru că Iaşul, centru universitar, este singurul judeţ din Moldova inclus într-un program de supraveghere complex, în care nu doar infecţioniştii trimit probe pentru laborator, ci şi 30 de medici de familie, plus mai multe spitale, şi atunci infecţiile de acest tip sunt urmărite serios“, a precizat dr. Elena Duca, şeful Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile de la DSP.

Specialistul a mai subliniat că cele 26 de cazuri de gripă confirmate sunt întâlnite la toate categoriile de vârstă, copii şi adulţi deopotrivă, de la pacienţi asimptomatici în cazul cărora organismul luptă cu virusul, la bolnavi cu semne clare de afecţine, la care corpul nu poate distruge virusul. În plus, medicul a explicat că persoanele care au intrat în contact cu pacienţii la care gripa a fost confirmată nu prezintă neapărat pericol de dezvoltare a afecţiunii, pentru că organismul uman nu răspunde în acelaşi fel al toţi pacienţii.

În sezonul rece, în ţară, CNSCBT a depistat 60 de cazuri de gripă. După Iaşi, pe următoarele două poziţii se află Bucureştiul, cu 15 cazuri, şi judeţul Suceava, cu şase cazuri de gripă confirmate. În Dolj şi Sibiu au fost depistaţi cu gripă câte trei pacienţi, în timp ce în alte şapte judeţe din ţară a fost confirmat câte un caz.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri