anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Advertorial (P)

„La trecutu-ți mare, mare viitor”?

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

„Admirând“ în toată splendoarea lor vremurile actuale, cu pandemii, crize de tot felul – economice, politice sociale etc., m-am întrebat: „Și totuși, cum s-a ajuns aici?“ De exemplu,  până pe la mijlocul anilor ’90, copiii își trăiau copilăria ca niște adevărați copii. Adică, începând cu clasa întâi, părinții le puneau cheia de gât și se descurcau singuri. Dacă trăiai la țară și nu era prea frig afară, te mai întorceai seara după ziua de școală și cu o porție zdravănă de joacă. Nimeni nu-și punea problema că micuțul „va păți ceva“. Și nici nu pățea. Începând cu anii 2000, fapt ce a coincis cu apariția în masă a telefoniei mobile, a internetului și a computerelor, lucrurile s-au schimbat. Societatea s-a schimbat.

De fapt, totul s-a schimbat. Timpul parcă s-a accelerat și nimic nu a mai rămas la fel ca înainte. Spre deosebire de civilizația occidentală, unde schimbările „moderne“ au început în anii ’50, la noi inițierea în modernitate făcută după ‚89 a sărit mulți paşi din dezvoltarea tehnologică, beneficiind direct de tehnologia de vȃrf. Cu alte cuvinte, în Occident „grijile“ (pentru copii, familie, statut social, bani, etc) începuseră deja de jumătate de secol, iar între cuvintele „grijă“ și „frică“ poate fi pus lejer semnul de egalitate. Și totul a plecat de la educația maselor.

După anii ’50, fondul cultural occidental al maselor a fost puternic influențat de filme, în special de cele făcute la Hollywood. Practic, mesajul transmis de filme era, în marea majoritate a cazurilor, următorul: totul este permis și nimic nu-ți poate sta în cale când e vorba de propriile scopuri. Iar când vedeai în filme cu câtă ușurință mor personajele, pe tine, ca occidental, nu te mai speria moartea câtorva oameni în viața reală. Și așa oamenii au început să trăiască cu impresia că totul este permis. Sigur, în țările europene cu o veche tradiție culturală procesul a demarat greoi, dar și-a făcut avânt abia la începutul anilor ’90. Practic, de 30 de ani întreaga omenire cunoaște parcă un proces de „superficializare“ în care sintagma „valoare autentică“ s-a cam golit de conținut.

Acum totul se face și se trăiește superficial, în mare grabă. Oamenii au uitat de ei pentru simplul motiv că... nu mai există oameni. În schimb, au timp să se gândească numai la lucruri perfect efemere, cum ar fi „statutul social“. Statut care azi e, mâine nu mai e, mai ales acum în vremuri de criză. Iar acest fond cultural viciat (nu numai de filme, ci și de o anumită literatură, de anumite arte vizuale, de dispariția moralei şi a familiei tradiționale, etc.) a dus la o viciere a psihologiei afacerilor unde totul devine permis. Și de aici până la vicierea generalizată, inclusiv a clasei politice nu a fost decât un pas. Pentru că, nu-i așa, politica s-a învățat cu bani... Mulți bani... Cu ce ne-am ales de aici?

Prin ce se remarcă actuala societate, mai ales în ultimii ani? Prin intensificarea agresivității. „Un comportament incorect naște un caracter incorect ceea ce, de asemenea, mărește agresivitatea din suflet. De asemenea, neînțelegerea legilor universale, în funcție de care noi trăim și ne dezvoltăm, amplifică agresivitatea subconștientă. Iar agresivitatea duce la boli“, ȋn special psihice, după cum bine spune un psiholog. De aceea trebuie să ne uităm la trecut cu atenție. Inclusiv la tradiții, la obiceiuri... Pentru că fără baze solide în trecut, viitorul nu poate exista. E atȃt de simplu să ne uităm ȋn trecut, trecut cu care romȃnii se pot mȃndri!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.