Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial (P)

„La trecutu-ți mare, mare viitor”?

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

„Admirând“ în toată splendoarea lor vremurile actuale, cu pandemii, crize de tot felul – economice, politice sociale etc., m-am întrebat: „Și totuși, cum s-a ajuns aici?“ De exemplu,  până pe la mijlocul anilor ’90, copiii își trăiau copilăria ca niște adevărați copii. Adică, începând cu clasa întâi, părinții le puneau cheia de gât și se descurcau singuri. Dacă trăiai la țară și nu era prea frig afară, te mai întorceai seara după ziua de școală și cu o porție zdravănă de joacă. Nimeni nu-și punea problema că micuțul „va păți ceva“. Și nici nu pățea. Începând cu anii 2000, fapt ce a coincis cu apariția în masă a telefoniei mobile, a internetului și a computerelor, lucrurile s-au schimbat. Societatea s-a schimbat.

De fapt, totul s-a schimbat. Timpul parcă s-a accelerat și nimic nu a mai rămas la fel ca înainte. Spre deosebire de civilizația occidentală, unde schimbările „moderne“ au început în anii ’50, la noi inițierea în modernitate făcută după ‚89 a sărit mulți paşi din dezvoltarea tehnologică, beneficiind direct de tehnologia de vȃrf. Cu alte cuvinte, în Occident „grijile“ (pentru copii, familie, statut social, bani, etc) începuseră deja de jumătate de secol, iar între cuvintele „grijă“ și „frică“ poate fi pus lejer semnul de egalitate. Și totul a plecat de la educația maselor.

După anii ’50, fondul cultural occidental al maselor a fost puternic influențat de filme, în special de cele făcute la Hollywood. Practic, mesajul transmis de filme era, în marea majoritate a cazurilor, următorul: totul este permis și nimic nu-ți poate sta în cale când e vorba de propriile scopuri. Iar când vedeai în filme cu câtă ușurință mor personajele, pe tine, ca occidental, nu te mai speria moartea câtorva oameni în viața reală. Și așa oamenii au început să trăiască cu impresia că totul este permis. Sigur, în țările europene cu o veche tradiție culturală procesul a demarat greoi, dar și-a făcut avânt abia la începutul anilor ’90. Practic, de 30 de ani întreaga omenire cunoaște parcă un proces de „superficializare“ în care sintagma „valoare autentică“ s-a cam golit de conținut.

Acum totul se face și se trăiește superficial, în mare grabă. Oamenii au uitat de ei pentru simplul motiv că... nu mai există oameni. În schimb, au timp să se gândească numai la lucruri perfect efemere, cum ar fi „statutul social“. Statut care azi e, mâine nu mai e, mai ales acum în vremuri de criză. Iar acest fond cultural viciat (nu numai de filme, ci și de o anumită literatură, de anumite arte vizuale, de dispariția moralei şi a familiei tradiționale, etc.) a dus la o viciere a psihologiei afacerilor unde totul devine permis. Și de aici până la vicierea generalizată, inclusiv a clasei politice nu a fost decât un pas. Pentru că, nu-i așa, politica s-a învățat cu bani... Mulți bani... Cu ce ne-am ales de aici?

Prin ce se remarcă actuala societate, mai ales în ultimii ani? Prin intensificarea agresivității. „Un comportament incorect naște un caracter incorect ceea ce, de asemenea, mărește agresivitatea din suflet. De asemenea, neînțelegerea legilor universale, în funcție de care noi trăim și ne dezvoltăm, amplifică agresivitatea subconștientă. Iar agresivitatea duce la boli“, ȋn special psihice, după cum bine spune un psiholog. De aceea trebuie să ne uităm la trecut cu atenție. Inclusiv la tradiții, la obiceiuri... Pentru că fără baze solide în trecut, viitorul nu poate exista. E atȃt de simplu să ne uităm ȋn trecut, trecut cu care romȃnii se pot mȃndri!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri