„Lagărul“ celor fără casă: Imagini de groază din adăposturile de noapte ale municipalităţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

„Lagărul“ celor fără casă: Imagini de groază din adăposturile de noapte ale municipalităţii

GALERIE
adapostadapost1adapost2adapost3adapost4adapost6
 • adapost
 • adapost1
 • adapost2
 • adapost3
 • adapost4
 • adapost6
- +

Totul arată plin de igrasie groasă, mirosuri pestilenţiale, gândaci uriaşi şi mulţi, mizerie cruntă, saltele sparte şi pline de păduchi. Despre cum arată baia şi toatelele este imposibil de surprins în cuvinte decente. Poveştile celor care stau acolo, unii perioade mai îndelungate, îţi fac de-a dreptul părul măciucă. Nu toţi locatarii sunt boschetari. Printre cei care ajung în adăposturi sunt şi persoane odată onorabile, dar care, dintr-un motiv sau altul, au rămas pe drumuri. Există şi familii care stau aici cu copii foarte mici. Ce spun administratorii acestor locuri de groază?

Imagini de groază în două adăposturi de noapte deţinute de Primăria Iaşi, în care sunt cazate peste 40 de persoane fără locuinţă. Oamenii fără casă care aşteaptă să se facă ziua în adăposturile de noap­tea de pe bulevardul Dimitrie Mangeron (fost Splai Bahlui mal Stâng, zona facultăţilor UTI) şi din căminul M2 din aşa-numitul „Bloc Fantomă“ din cartierul Cantemir trăiesc într-o mizerie greu de închi­puit, aşa cum arată şi pozele pe care câteva persoane cazate acolo le-au trimis redacţiei „Ziarul de Iaşi“. Încăperile sunt mici şi nu au mai puţin de patru paturi supraetajate, există doar o masă, iar hainele sunt atârnate pe pereţi, în lipsa unor rafturi. Frigiderele sunt insuficiente, nu există aragaz, decât cele pe care şi le-au procurat din propriii bani unele familii cazate acolo, iar cei mai mulţi gătesc la plită sau la reşouri improvizate din cărămizi. Nici apă caldă nu este decâr rar, doar de două ori pe săptămână, iar pereţii sunt plini de mucegai. De parcă nu ar fi suficient, pe jos şi pe paturi mişună milioane de gândaci. Poveştile persoanelor cazate în aceste adăposturi îţi fac părul măciucă.

Cum ajungi locatar aici

Cele două adăposturi de noapte, „Mangeron“ şi „M2“, sunt destinate persoanelor care nu au locuinţă. Acestea petrec doar noaptea în clădiri, iar în timpul zilei pot pleca unde doresc fără să dea socoteală, cu condiţia ca până la o anumită oră să se reîntoarcă. Un aco­periş deasupra capului şi un pat în care să se odihnească nu mulţumesc însă oamenii care sunt cazaţi acolo, în condiţiile în care restul utilităţilor lipsesc aproape în totalitate, iar pereţii sunt plini de mucegai. Ieşenii care locuiesc în cele două adăposturi acuză faptul că nu există condiţii de igienă la un minim uman, că prin toate camerele sunt milioane de gândaci, păduchi de cap şi de corp, iar saltele pe care dorm sunt groaznice. În câteva poze ajunse la reporterii „Ziarului de Iaşi“ se observă modul în care arată încăperile. Pereţii sunt plini de igrasie, hainele sunt ţinute în bagaje sau au fost atârnate pe pereţi, din cauza lipsei unor rafturi, lenjeria şi păturile sunt vechi şi rupte, iar pereţii din băi sunt scorojiţi şi mereu umezi. Cum arată băile şi toatelele este aproape imposibil de descris. „Nu cerem decât să trăim ca nişte oameni, nu ca anima­lele. Nu vrem condiţii de lux, dar igiena lipseşte cu desă­vârşire. Din cauza mucegaiului, mirosul este îngrozitor, iar la adăpostul M2 locuiesc şi patru familii cu copii mici, care sunt nevoite să stea în acele condiţii insalubre“, a afirmat o femeie care locuieşte în adăpostul M2 din cartierul Cantemir. Situaţia este asemă­nătoare şi la „Man­geron“, iar oamenii sunt la fel de ne­mulţumiţi de mizeria în care trăiesc.

DAC: Acolo nu e hotel

Reprezentanţii adăpostu­rilor de noapte au declarat că s-a făcut curăţenie de fiecare dată când a fost nevoie, în schimb persoanele găzduite acolo nu ştiu să o păstreze. „La Mangeron curăţenia de vară a început de aproape două luni, iar la M2 de săptămâna trecută. Se vor curăţa pereţii, se va da cu var şi totul va arăta curat apoi. Doar că şi locatarii trebuie să aibă grijă. Trebuie să se spele, să nu facă mizerie, pentru că noi nu putem să stăm zilnic să strângem după ei“, a declarat Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi. Potrivit acesteia, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a fost de nenumărate ori în inspecţie pentru a vedea cum arată adăposturile, şi, spune ea, nu au existat niciodată plângeri. „DSP a venit pe aici, a văzut cum arată camerele şi nu s-a constatat că este pusă în pericol viaţa cuiva din cauza igienei. Nici nu puteam să facem totul să arate ca la un hotel. Sunt adăposturi de noapte. Important este să fie curat, chiar dacă nu există saltele de lux“, a adăugat Munteanu.

Igrasia, rezolvată de căldura verii

La „Mangeron“, apă caldă este doar de două ori pe săp­tămână, iar la M2, deloc. Pentru ca oamenii fără lo­cuinţă să se spele, acestora li s-a pus la dispoziţie baia pu­blică, pe care o pot folosi gratuit. „Încercăm să facem condiţii. Ei pot merge la baia publică pentru a se spăla. Trebuie doar să meargă, pentru că nu îi putem duce cu forţa“, a menţionat Luminiţa Munteanu. Oamenii acuză şi faptul că sunt mutaţi dintr-un adăpost în altul fără a se avea în vedere anumite criterii, ci aşa cum vor cei care se ocupă de transferuri. Nemulţumirile provin din faptul că adăpostul „C.A. Rosetti“ este cel mai curat, iar acolo există condiţii bune de trai. Nu toate persoanele au primit însă un loc aici, ci au fost trimise la celelalte două, unde condiţiile lasă mult de dorit.
Pe lângă locuinţă, cei care stau în adăposturi au parte de şedinţe de consiliere, fiind spirjiniţi să îşi găsească un loc de muncă. „La ultima şedinţă de consiliere s-a discutat cu toţi cei care sunt cazaţi în adăposturi, şi nu erau ne­mulţumiri. S-a cerut ajutorul acestora pentru a se vărui şi a se face curăţenie de vară, iar oamenii chiar erau încântaţi că vom aranja puţin locul. Nu ştiu de unde provin aceste nemulţumiri, pentru că în adăposturi există condiţiile minime de trai. Nu s-a putut rezolva problema igrasiei pe timpul iernii, ci am aşteptat ca temperaturile să crească şi să nu mai fie umezeală“, a precizat directorul DAC Iaşi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.