luni, 30.01.2023
Totul arată plin de igrasie groasă, mirosuri pestilenţiale, gândaci uriaşi şi mulţi, mizerie cruntă, saltele sparte şi pline de păduchi. Despre cum arată baia şi toatelele este imposibil de surprins în cuvinte decente. Poveştile celor care stau acolo, unii perioade mai îndelungate, îţi fac de-a dreptul părul măciucă. Nu toţi locatarii sunt boschetari. Printre cei care ajung în adăposturi sunt şi persoane odată onorabile, dar care, dintr-un motiv sau altul, au rămas pe drumuri. Există şi familii care stau aici cu copii foarte mici. Ce spun administratorii acestor locuri de groază?
Imagini de groază în două adăposturi de noapte deţinute de Primăria Iaşi, în care sunt cazate peste 40 de persoane fără locuinţă. Oamenii fără casă care aşteaptă să se facă ziua în adăposturile de noaptea de pe bulevardul Dimitrie Mangeron (fost Splai Bahlui mal Stâng, zona facultăţilor UTI) şi din căminul M2 din aşa-numitul „Bloc Fantomă“ din cartierul Cantemir trăiesc într-o mizerie greu de închipuit, aşa cum arată şi pozele pe care câteva persoane cazate acolo le-au trimis redacţiei „Ziarul de Iaşi“. Încăperile sunt mici şi nu au mai puţin de patru paturi supraetajate, există doar o masă, iar hainele sunt atârnate pe pereţi, în lipsa unor rafturi. Frigiderele sunt insuficiente, nu există aragaz, decât cele pe care şi le-au procurat din propriii bani unele familii cazate acolo, iar cei mai mulţi gătesc la plită sau la reşouri improvizate din cărămizi. Nici apă caldă nu este decâr rar, doar de două ori pe săptămână, iar pereţii sunt plini de mucegai. De parcă nu ar fi suficient, pe jos şi pe paturi mişună milioane de gândaci. Poveştile persoanelor cazate în aceste adăposturi îţi fac părul măciucă.
Cele două adăposturi de noapte, „Mangeron“ şi „M2“, sunt destinate persoanelor care nu au locuinţă. Acestea petrec doar noaptea în clădiri, iar în timpul zilei pot pleca unde doresc fără să dea socoteală, cu condiţia ca până la o anumită oră să se reîntoarcă. Un acoperiş deasupra capului şi un pat în care să se odihnească nu mulţumesc însă oamenii care sunt cazaţi acolo, în condiţiile în care restul utilităţilor lipsesc aproape în totalitate, iar pereţii sunt plini de mucegai. Ieşenii care locuiesc în cele două adăposturi acuză faptul că nu există condiţii de igienă la un minim uman, că prin toate camerele sunt milioane de gândaci, păduchi de cap şi de corp, iar saltele pe care dorm sunt groaznice. În câteva poze ajunse la reporterii „Ziarului de Iaşi“ se observă modul în care arată încăperile. Pereţii sunt plini de igrasie, hainele sunt ţinute în bagaje sau au fost atârnate pe pereţi, din cauza lipsei unor rafturi, lenjeria şi păturile sunt vechi şi rupte, iar pereţii din băi sunt scorojiţi şi mereu umezi. Cum arată băile şi toatelele este aproape imposibil de descris. „Nu cerem decât să trăim ca nişte oameni, nu ca animalele. Nu vrem condiţii de lux, dar igiena lipseşte cu desăvârşire. Din cauza mucegaiului, mirosul este îngrozitor, iar la adăpostul M2 locuiesc şi patru familii cu copii mici, care sunt nevoite să stea în acele condiţii insalubre“, a afirmat o femeie care locuieşte în adăpostul M2 din cartierul Cantemir. Situaţia este asemănătoare şi la „Mangeron“, iar oamenii sunt la fel de nemulţumiţi de mizeria în care trăiesc.
Reprezentanţii adăposturilor de noapte au declarat că s-a făcut curăţenie de fiecare dată când a fost nevoie, în schimb persoanele găzduite acolo nu ştiu să o păstreze. „La Mangeron curăţenia de vară a început de aproape două luni, iar la M2 de săptămâna trecută. Se vor curăţa pereţii, se va da cu var şi totul va arăta curat apoi. Doar că şi locatarii trebuie să aibă grijă. Trebuie să se spele, să nu facă mizerie, pentru că noi nu putem să stăm zilnic să strângem după ei“, a declarat Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi. Potrivit acesteia, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a fost de nenumărate ori în inspecţie pentru a vedea cum arată adăposturile, şi, spune ea, nu au existat niciodată plângeri. „DSP a venit pe aici, a văzut cum arată camerele şi nu s-a constatat că este pusă în pericol viaţa cuiva din cauza igienei. Nici nu puteam să facem totul să arate ca la un hotel. Sunt adăposturi de noapte. Important este să fie curat, chiar dacă nu există saltele de lux“, a adăugat Munteanu.
La „Mangeron“, apă caldă este doar de două ori pe săptămână, iar la M2, deloc. Pentru ca oamenii fără locuinţă să se spele, acestora li s-a pus la dispoziţie baia publică, pe care o pot folosi gratuit. „Încercăm să facem condiţii. Ei pot merge la baia publică pentru a se spăla. Trebuie doar să meargă, pentru că nu îi putem duce cu forţa“, a menţionat Luminiţa Munteanu. Oamenii acuză şi faptul că sunt mutaţi dintr-un adăpost în altul fără a se avea în vedere anumite criterii, ci aşa cum vor cei care se ocupă de transferuri. Nemulţumirile provin din faptul că adăpostul „C.A. Rosetti“ este cel mai curat, iar acolo există condiţii bune de trai. Nu toate persoanele au primit însă un loc aici, ci au fost trimise la celelalte două, unde condiţiile lasă mult de dorit.
Pe lângă locuinţă, cei care stau în adăposturi au parte de şedinţe de consiliere, fiind spirjiniţi să îşi găsească un loc de muncă. „La ultima şedinţă de consiliere s-a discutat cu toţi cei care sunt cazaţi în adăposturi, şi nu erau nemulţumiri. S-a cerut ajutorul acestora pentru a se vărui şi a se face curăţenie de vară, iar oamenii chiar erau încântaţi că vom aranja puţin locul. Nu ştiu de unde provin aceste nemulţumiri, pentru că în adăposturi există condiţiile minime de trai. Nu s-a putut rezolva problema igrasiei pe timpul iernii, ci am aşteptat ca temperaturile să crească şi să nu mai fie umezeală“, a precizat directorul DAC Iaşi.
Cuvinte cheie: + adaposturile de noapte, municipalitatea ieseana
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
O maşină a “aterizat” pe plafon într-un pârâu: doi bărbaţi au murit pe loc
Noi provocări la Palas Ice – cursuri de hochei pentru pasionații sporturilor de iarnă
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
Lecții de ”patriotism” cu forța în Rusia, de la 6 ani. Elevii, puși să se antreneze cu puști
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Primăria Iași și-a schimbat site-ul. Care sunt principalele plusuri și minusuri
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
VIDEO TIR căzut în albia unui râu la Putna. Șoferul, prizonier în cabină
Pompierii ieșeni, chemați să îndepărteze țurțurii de pe marginea blocurilor
România pe harta europeană a ajutoarelor de stat. Riscurile competiției europene a subvențiilor
VIDEO Aleșii CJ ai județului stabilesc cum va fi cheltuit bugetul
VIDEO O nouă senzație românească la „America's Got Talent: All Stars”. Momentul ei este grozav
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Primul transplant renal la Parhon de anul acesta. O nouă șansă la viață pentru doi pacienți
Antibiotice Iași în top pentru calitatea comunicării cu investitorii
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II) |
Nichita DANILOVPe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi |
Michael ASTNERNea Omăt şi doamna Iarnă |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.