anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

„Luna francofoniei“ la Iaşi: Iată cele mai importante evenimente din program!

GALERIE
luna francofoniei
 • luna francofoniei
- +

Institutul Francez a pregătit pentru publicul ieşean o serie de evenimente care vor avea loc până pe 30 martie. Evenimentele, reunite în cadrul „Lunii francofoniei“, au început la Iaşi de pe data de 12 martie, când s-a deschis expoziţia „Du plastique dans les océans“, o expoziţie documentară despre impactul deşeurilor din plastic asupra ecosistemelor marine, aceasta putând fi vizitată până pe 22 martie în spaţiul expoziţional al Institutului. Manifestările din acest an au ca tematică „Poveşti şi călătorii imaginare“. De-a lungul a trei săptămâni, ieşenii vor putea participa la discuţii, lansări de carte, seri de poezie sau la diverse ateliere sau seri de film.

Astăzi, de la ora 18, va avea loc evenimentul „Cafenea literară“, organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni (ASFI), urmând ca seria de manifestări să fie reluată pe 20 martie, când va avea loc „Ziua porţilor deschise“ la Mediateca Institutului. Tot pe 20 martie va avea loc „Turneu FIFA 19“, organizat de Clubul elevilor francofoni, workshop-ul „ALBASTRU“, coordonat de Diana Iabraşu, Gala „Défi pour la poésie“, organizată de ASFI, dar şi un turneu de scrabble francofon. Pe 21 martie, de la ora 12, va avea loc „Haikunoi“, un picnic poetic francofon, iar de la ora 18 spectacolul  trupei Artados, „Génération toxique“ de Patrick Mermaz

Unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul „Lunii francofoniei“ va avea loc pe 22 martie, de la ora 18. Pascal Dibie, etnolog şi profesor emerit al Universităţii „Paris Diderot“, va susţine în sala „Benjamin Fondane“ a Institutului Francez din Iaşi conferinţa „L’ethnologie de la porte, des passages et des seuils“. Copiii de la grădiniţele ieşene sunt aşteptaţi la două ateliere care vor avea loc pe 26 şi 29 martie, de la ora 17.30. Aceştia vor putea intra „În lumea poveştilor, cu Lupul şi prietenii lui!“. Pe 25 şi 26 martie, de la ora 17, acelaşi atelier va fi destinat elevilor din clasele I-IV, iar pe 28 martie, în sala „Benjamin Fondane“ a Institutului Francez va avea loc spectacolul trupei de teatru francofon Pluriel, „La cantatrice chauve“. Manifestările se vor încheia pe 29 şi 30 martie, perioadă în care va avea loc, la Universitatea „Al.I. Cuza“, Colocviul internaţional „Petit eloge de l’ironie“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.