Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

”Lunea cea tristă” sau depresia de după vacanță. Ce spun psihologii

GALERIE
birou
  • birou
- +

Se spune că prima zi de luni din an este și cea mai tristă zi, pentru că este momentul în care lumea se întoarce la serviciu, după vacanța de Sărbători. De cele mai multe ori, după excesele culinare de Crăciun și petrecerea de Revelion, oamenii au senzația că se întorc mai epuizați fizic și psihic decât atunci când au plecat în vacanță. Specialiștii spun că numărul cazurilor de depresie crește în prima săptămână din an și, în general, în luna ianuarie.

Starea de moleșeală și lipsa de chef de după Sărbători se suprapune adesea peste un anumit tip de depresie caracteristică sezonului rece, numită tulburare afectivă sezonieră (SAD). SAD apare pe măsură ce zilele devin mai scurte, toamna și iarna, iar specialiștii cred că oamenii afectați suferă de fapt din cauză că sunt privați de lumina soarelui din timpul verii. Se crede că SAD este asociată cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului, determinat de insuficienta expunere la lumină în timpul zilelor scurte şi înnorate ale iernii. 

Simptomele acestei tulburări sunt cele obișnuite în cazul depresiei: oboseală, senzația de sfârșeală, lipsă de chef, crize de plâns fără un motiv aparent, iritabilitate, lipsa concentrării, a apetitului sexual și a somnului. În general cei care suferă de SAD în perioada rece sunt tentați să renunțe la orice activitate, să mănânce foarte mult, în special carbohidrați, iar de aceea tind să ia în greutate. Sărbătorilor, Sărbătorile, presiunea socială, așteptările personale sau ale familiei, dificultățile financiare pot reprezenta un stres suplimentar, agravând starea noastră psihică. Pentru a depăși aceste momente trebuie să ne concentrăm pe lucrurile pozitive din viața noastră, acelea care funcționează. Gândirea pozitivă poate duce la găsirea de soluții, la rezolvarea concretă a problemelor și la a obține ceea ce ne dorim. Este mult mai profitabil să ne propunem ce să facem, ce vrem să obținem, decât să ne gândim la ce să nu facem, ce nu vrem, ce nu avem. 

Există nenumărați oameni care pur și simplu nu se bucură de spiritul Sărbătorilor. Multă vreme s-a crezut că e ceva ce ține de personalitatea lor, însă un studiu recent, publicat în ediția de Crăciun a revistei BMJ, arată că, de fapt, creierul nostru este răspunzător pentru felul în care ne bucurăm sau nu de Sărbători. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit metoda rezonanței magnetice pentru a analiza activitatea cerebrală a douăzeci de adulți, care au purtat ochelari speciali pe care le erau înșirate mai multe imagini. Inițial, subiecții experimentului au văzut imagini legate de Crăciun, iar apoi imagini obișnuite. După aceea, ei au fost rugați să completeze un chestionar despre felul în care sărbătoresc Crăciunul și Sărbătorile de iarnă. 

Cercetătorii au constatat că, în cazul celor care spun că iubesc Crăciunul, în timp ce urmăreau imaginile legate de Sărbători, a existat activitate cerebrală în cinci locuri diferite din creier, față de cei care spun că nu iubesc Crăciunul. Printre aceste porțiuni din creier se numără și cele care au legătură cu spiritualitatea și empatia. Așadar, felul în care ne raportăm la Sărbătorile de iarnă ar putea fi determinat de fapt de activitatea cerebrală din anumite porțiuni ale creierului.

jurnalul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri