anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

”M-am îndrăgostit de psihologul meu”! Terapia mai poate continua?

GALERIE
monica
 • monica
- +

Pe metoda brainstorming-ului, de-a lungul timpului, am putut culege câteva cuvinte cheie ce ar defini profesia de psiholog, din perspectiva așteptărilor clienților mei cu care am interacționat:

 • Vocație – ”Trebuie să fii făcut pentru așa ceva!”
 • Ajutor necondiționat – ”Psihologul este acea persoană care este mereu de acord cu tine și îți oferă suport!”
 • Sfaturi – ”Psihologul dă sfaturi avizate, de aceea este mai bine să apelăm la el, decât să vorbim cu apropiații care nu au noțiuni.”
 • Perfecțiune – ”Terapeuții sunt oameni echilibrați din punct de vedere emoțional și pot da oricui lecții de viață din propria experiență.”
 • Rețeta succesului – ”Psihologul vine cu o listă de lucruri pe care trebuie să le fac pentru a fi mai bine.”
 • Răspunsuri la întrebări – ”Știu sigur că terapeutul meu îmi va da răspunsuri la problemele mele și îmi va oferi soluții!”
 • Prietenie – ”O relație normală și bună, înseamnă să pot să spun tot ceea ce mă supără la ceilalți și psihologul să îmi dea dreptate și să-mi ofere sugestii despre cum pot să-i schimb pe cei din jurul meu care sunt defecți.”

Ei bine, dragii mei, niciunui tip de expectanță din cele mai sus enumerate, nu i se poate proba veridicitatea. Adevărul este că, pe parcursul formării noastre ca viitori terapeuți, suntem educați, ni se cultivă abilitățile de autocontrol, empatie, ascultare reflexivă, învățăm cum să ne modelăm după tiparul fiecărei persoane cu care suntem în contact, pentru a stabili un grad acceptabil al intimității, bază a unei relații de încredere și oferim contextul propice astfel încât obstacolul ce se dorește a fi depășit, să-și găsească rezolvarea tot la nivelul posesorului.

Ca orice fișă a postului, sarcinile enumerate anterior, se vor activa la locul de muncă, adică în cabinet. Atitudinea aceasta ajută în a putea răspunde prompt, corespunzător nevoilor tuturor celor ce ne cer ajutor și a fi cât mai obiectivi, spre a nu se realiza ceea ce în psihologie, se numește contratransfer. Acel fenomen ce își face simțită prezența prin identificarea cu problemele clientului, tot ceea ce ajunge la terapeut, ca informație, se face în mod denaturat, prin propriile filtre, motiv pentru care terapia devine un eșec. Expertul unei probleme este chiar cel ce o are și soluția îi este deja cunoscută, însă lipsesc raționalizarea, detașarea emoțională și curajul de a o încerca.

Persoana care alege să se îndrepte către un specialist, îl investește pe acesta cu autoritate, încredere, poate simți și o vulnerabilitate în fața cuiva ce pare extraordinar de bine ancorat în realitate, fascinant, cu un nivel ridicat intelectual și emoțional, moment în care, pentru ca totul să decurgă conform așteptărilor, este imperios necesar să devenim un partener, să formăm o echipă, să punem pe tapet calitățile noastre, ca psihologi, pentru a transmite siguranță și a deschide calea către expunerea, de cele mai multe ori dureroasă, a vieții celui ce ne-a ales ca și colaborator, în procesul cunoașterii. Ședințele converg către identificarea și tratarea cauzelor, precum și descoperirea celor mai potrivite tehnici de combatere și gestionare a emoțiilor copleșitoare. Din perspectiva clientului, a se axa pe sine și pe propriul comportament reprezintă atitudinea corectă, demnă, abordarea aberantă fiind cea în care ei își propun să-i controleze sau să-i schimbe pe cei din jurul lor. Niciodată nu veți putea modifica și nu aveți dreptul să intrați în mintea și sufletul cuiva spre a-i oferi sugestii egoiste de schimbare, mai ales dacă nu vi s-a cerut asta. Indiferent de cum vor fi cei ce vă înconjoară, pierderea sau canalizarea energiei pentru ei, este o decizie care vă aparține.

Riscul falsei îndrăgostiri interivne în momentul în care toate calitățile noastre, ca psihologi, au fost scoase ca ingredient ale unei terapii de success, în care totul decurge conform unui vals. Clienții cărora le-au lipsit atenția, afecțiunea, interesul, ascultarea, înțelegerea necondiționată, prezența, nu doar fizică, ci și morală, emoțională, se vor înșela crezând că psihologul întruchipează idealul și umple carențele cu îndemânare.

De fapt, nu există acest sentiment al îndrăgostirii, ci există o simplă proiecție!

Ai cunoscut psihologul, și nu omul din spatele profesiei!

Nu te-ai îndrăgostit de terapeut, ci de o imagine!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.