”Mă ofer bonă, fără leafă, doar o masă pe zi”. "Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)", documentar despre Iași, la BCU, duminică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

”Mă ofer bonă, fără leafă, doar o masă pe zi”. "Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)", documentar despre Iași, la BCU, duminică

GALERIE
film documentardfilm documentar
  • film documentard
  • film documentar
- +

Duminică, 10 noiembrie, va avea loc lansarea filmului documentar "Jurnaliști în linia întâi (1916-1918)", un film despre cum a fost reflectat războiul în Iași în presa de atunci. Proiecția va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”, de la ora 18.00.

Marele război a aruncat întreaga lume în haos și teroare iar presa scrisă, aflată la începutul modernității, a intrat într-un conflict mediatic desfășurat în spatele frontului. Toate informațiile au fost filtrate printr-un văl al cenzurii, iar propaganda a distorsionat realitatea, creând o imagine falsă a conflictului. Informația a devenit obiectiv militar iar jurnaliștii, soldați ai războiului patriotic. 

În ce măsură presa a influențat cursul războiului? Filmul documentar încearcă să răspundă la această întrebare. După proiecție, jurnaliștii și istoricii invitați vor răspunde întrebărilor publicului.

”Este al doilea filmdocumentar, după cel cu medicii din linia întâi, care analizeaza impacul războiului asupra Iașului în anii de refugiu. Presa anilor de război a fost supusă cenzurii și propagandei militare, iar ziarele epocii și jurnaliștii au trebuit să se adapteze unor situații nemaîntâlnite. Au fost obligați să evite știrile negative și din acest motiv ziarele epocii au prezentat o realitate deformată. Dacă din articolele de presă nu a reieșit tragedia prin care a trecut Iașul, mai relevante sunt anunțurile de publicitate din care rezulta starea dezastruoasă prin care au trecut ieșenii. De exemplu, o tânără îți oferea servicile de bonă doar pentru o singură masă pe zi, fără leafă”, a spus Alina Țiței Ioncioaia, realizatoarea filmului documentar.

Filmul documentar este realizat sub egida Societății de Studii Istorice din România (SSIR), în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu (BCU), fiind co-finanțat de Municipiul Iași. 
Echipa - Alina Țiței (scenariu și regie), Ceciliu Tabără (imagine), Dana Ceia (montaj), Cristi Bârliba (grafică), Ionuț Lazăr (voce).
Intrarea este liberă!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.