Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Mă pot vindeca de astm?“

GALERIE
Astm-bronsic
  • Astm-bronsic
- +

Cu tratamentul care există astăzi, astmul poate fi foarte bine controlat dar nu se vindecă. La aproximativ 50% din copiii cu astm acesta devine inactiv în perioada adolescenţei  - se numeşte perioada „lunii de miere“ - apoi simptomele reapar la vârsta de adult. Aflaţi din textul următor răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre astm.

 

Prof. dr. Traian Mihăescu, Spitalul de Pneumologie Iaşi: „Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. Astmul produce episoade recurente de  respiraţie şuierătoare (wheezing), lipsă de aer (dispnee), apăsare în piept şi tuse. Simptomele astmatice variază pe parcursul aceleiaşi zile, în cadrul săptămânii, precum şi pe întreg parcursul anului, de la o lună la alta. Ele sunt mai grave noaptea şi în primele ore ale dimineţii. De asemenea, gravitatea astmului diferă de la o persoană la alta. Există multe faţete ale astmului, unele din ele mai dificil de diagnosticat şi tratat de către un medic care nu este specialist în astm. Nu se cunoaşte cauza exactă, intimă a apariţiei astmului. Ceea ce ştim azi este că astmul apare prin jocul complicat dintre genele de susceptibilitate ale individului şi expunerea la anumiţi factori de risc din mediu, expunere ce trebuie să apară într-un anume moment al vieţii individului. În acest moment nu există tratament care să vindece astmul (cu excepţia astmului alergic la debut), dar există tratament care controlează complet astmul, astfel încât astmaticul să poată duce o viaţă perfect normală, inclusiv în planul integrării sociale.

Astmul trece o dată cu maturizarea?

Din păcate, nu! 50% dintre copii cu astm pot să nu mai prezinte simptomele în adolescenţă, dar asta nu înseamnă că sunt pe deplin vindecaţi. Crizele pot să reapară oricând la maturitate.

E posibil să fii astmatic dacă mai există cazuri la tine în familie?

Există riscul, într-un procent de 6%, să fii asmatic chiar dacă părinţii tăi nu sunt, 30% dacă unul dintre părinţi are astm şi 70% dacă au amândoi.

Poţi să „iei“ astmul de la cineva care are boala?

Este exclus! Astmul nu e o boală contagioasă.

Astmul necesită tratament medical?

Astmul este cel mai bine ţinut sub control dacă pacientul urmează un tratament medical prescris de medicul curant, care include medicamentele necesare în cazul crizelor, dar şi cele care trebuie folosite în mod curent.

Poate face sport astmaticul? 

Dacă astmul este controlat, efortul fizic este permis. Înotul este un sport recomandat persoanelor care suferă de astm. Atenţie însă: dacă astmul nu este bine controlat, efortul fizic, îndeosebi în aer rece şi uscat, poate declanşa crize de astm.

Astmul este o afecţiune gravă?

Astmul este o boală ce trebuie luată în serios deoarece necontrolat poate conduce la spitalizare de urgenţă şi chiar deces prin asfixie. De asemenea, lipsa de control a astmului te poate afecta în viaţa de zi cu zi (şcoală, serviciu, sport, activităţi recreative, momente festive etc.) prin apariţia bruscă a crizelor de sufocare sau tuse.

Astmul se vindecă?

Cu tratamentul care există astăzi, astmul poate fi foarte bine controlat dar nu se vindecă. La aproximativ 50% din copiii cu astm acesta devine inactiv în perioada adolescenţei (se numeşte perioada „lunii de miere“), apoi simptomele reapar la vârsta de adult (oricând după vârsta de 20 de ani). De fapt, astmul nu este complet inactiv în această perioadă, doar simptomele nu mai sunt evidente. Metode sensibile de diagnostic arată că bronhiile nu sunt vindecate (există inflamaţie şi hiperreactivitate bronşică).

Astmul se moşteneşte?

Dacă nici unul din părinţi nu are astm există risc de 6% de astm la copii; dacă un părinte are astm, riscul creşte la 30% şi dacă ambii părinţi au astm riscul creşte şi mai mult, la 70%. Riscul de astm este dat nu numai de astmul la părinţi, ci şi de prezenţa acestuia la alte rude de sânge: fraţi, bunici, unchi/ mătuşi, verişori. Cu cât mai mulţi din aceşti membri de familie au astm cu atât creşte riscul.

Astmul necesită tratament medicamentos sau tratamente naturiste?

Orice plan de tratament al astmului include medicaţie, preferabil inhalatorie, care se adresează înflamaţiei din bronhii, numită medicaţie „controler“. Se recomandă utilizarea acestei medicaţii pe durate lungi de timp, până se obţine controlul complet al inflamaţiei. Un alt tip de medicaţie este cel al crizei de astm care însă nu trebuie utilizat excesiv şi nici în lipsa tratamentului controler. Cu cât astmul tău este mai bine controlat cu atât scade necesarul de medicaţie, atât de criză cât şi controller. Dar pentru a ajunge aici trebuie multă răbdare: tratamentul antiinflamator nu acţionează miraculos, peste noapte sau în câteva zile, aşa cum eşti obişnuit cu alte medicamente, pentru durere, răceală, tuse etc. Nu este recomandată terapia naturistă, acupunctura etc., deoarece nu există dovezi certe, ci doar cazuri anecdotice că au efect asupra inflamaţiei bronşice.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul astmului dau dependenţă?

Medicamentele pentru astm pot fi întrerupte sau scăzute pe perioadele cât astmul este bine controlat şi nu dau dependenţă. Fiind însă vorba de o boală cronică şi tratamentul este de lungă durată.

Fumatul agravează astmul?

La astmaticii fumători astmul este mai sever şi mai greu de tratat. Din păcate incidenţa fumatului este la fel de mare la astmatici, îndeosebi la adolescenţi şi tineri, ca şi în populaţia generală. La copii este foarte important fumatul pasiv.

Dacă te muţi în altă parte, de exemplu la aer curat sau pe malul mării, astmul se vindecă?

Schimbarea de mediu poate ameliora temporar simptomele astmului, dar nu vindecă boala! După câţiva ani petrecuţi în noul habitat reapare sensibilizarea, şi simptomele astmului se revin ca înainte sau chiar mai puternice.

Există medicamente ce pot agrava astmul?

Medicamente cum ar fi aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene folosite în tratamentul bolilor reumatice pot agrava sau chiar declanşa crizele de astm. Este bine când te duci la doctor de orice specialitate sau la farmacist să-l informezi că ai astm. Aproape 5% dintre suferinzii de astm sunt sensibili la aspirină, ibuprofen şi la alte analgezice înrudite, cunoscute sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. La persoanele sensibile la aceste medicamente, un atac de astm sau alte probleme respiratorii pot debuta în intervalul de două ore de la administrarea lor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri