ÎNREGISTRARE AUDIO: „Mama lui a insistat foarte mult să-l aducă acasă“. El a ucis-o!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum s-a ajuns la înfiorătoarea crimă din cartierul Frumoasa

ÎNREGISTRARE AUDIO: „Mama lui a insistat foarte mult să-l aducă acasă“. El a ucis-o!

GALERIE
crima frumoasa
  • crima frumoasa
- +

Asta arată dr. Călin Scripcaru, medic legist şi psihiatru. Bărbatul care şi-a ucis mama chiar în ziua în care aceasta împlinea 69 de ani a fost internat la Spitalul din Grajduri până anul trecut. În luna august, instanţa a decis externarea lui. „Este foarte greu de estimat pericolul social mai ales la persoane cu boli psihice grave şi mai ales dacă pacientul are un anturaj familial care îi asigură o protecţie“, arată dr. Scripcaru. Posibile cauze care au dus la producerea grozăviei ar putea fi întreruperea tratamentului sau factori traumatizanţi apăruţi după întoarcerea în familie. În ultimii şase ani, instanţa respinsese de mai multe ori externarea de la Grajduri.

Bărbatul care şi-a ucis joi mama se afla în evidenţele medicilor cu probleme psihice încă din anul 2007, când avea 24 de ani. Prima internare de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ a fost atunci din cauza unei tulburări psihotice acute, caracterizată de obicei prin halucinaţii, delir, modificări bruşte de comportament. Ultima internare a fost în anul 2014, din cauza unei tulburări psiho-afective. Atunci, în urma unei expertize medico-legale psihiatrice, medicii au stabilit că bărbatul nu a avut discernământ şi că trebuie să fie internat la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, unde a stat până în luna august a anului trecut. Atunci a fost externat, prin decizia instanţei, şi a urmat un tratament la domiciliu.

„Expertiza medico-legală este făcută de o comisie alcătuită din doi psihiatri, medic de medicină legală, psiholog. Expertizele sunt conduse de Institutul de Medicină Legală, ei sunt cei care stabilesc programul expertizelor“, a precizat dr. Raluca Prepeliţă, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“.

Expertiza în acest caz se va face săptămâna viitoare, pe 8 aprilie, bărbatul aflându-se internat la „Socola“ de joi seara, în jurul orei 20.00. Conform medicilor, deşi acesta se afla la domiciliu, mergea lunar la controalele necesare la un medic psihiatru desemnat de instanţă, pentru a-şi lua reţeta şi pentru a fi evaluat. În astfel de cazuri, dacă pacientul nu se prezintă la controale, este anunţată Poliţia, iar pacientul este internat din nou la Grajduri.

„Probabil că reîntoarcerea sa în mediul familial a dus la un dezechilibru. Este posibil să nu îşi fi luat tratamentul sau să fi contribuit factori traumatizanţi în familie care au dus la o decompensare a bolii respective. Dar vom afla mai multe joi, când vom discuta la comisia medico-legală de expertiză psihiatrică“, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist şi psihiatru, care face parte din comisia de expertiză.

Medicii nu pot estima dacă un astfel de pacient nu va claca din nou

Specialistul a mai explicat că în boli psihice grave, precum în cazuri de schizofrenie, cei care comit astfel de crime au tendinţa de a le face publice pentru a crea un impact social cât mai mare. Astfel, imediat după comiterea crimei, bărbatul a sunat la Naşul TV (AICI, de la minutul 7 relatare, de la minutul 10 înregistrarea audio) şi a povestit ceea ce s-a întâmplat. Îşi omorâse mama chiar în ziua în care aceasta împlinea 69 de ani.

„Este o tendinţă normală a multor pacienţi de genul acesta să facă public un act anti-social tocmai pentru a impresiona populaţia. Au tendinţa de a face cât mai vizibil actul respectiv, indiferent cât este de bizar“, a completat dr. Călin Scripcaru.

Medicul mai spune că, în cazul acestor pacienţi, nu poate fi estimat dacă reprezintă în continuare un pericol social sau nu, fiind afecţiuni care nu se vindecă, dar care pot fi stabilizate.

„Chiar dacă la un moment dat considerăm că persoana este stabilizată din punctul de vedere al bolii psihice şi nu mai este un pericol social, există riscuri, cum s-a întâmplat şi aici. Odată reajuns în mediul lui social, reintră în obiceiuri vechi care îi destabilizează boala psihică. Este foarte greu de estimat pericolul social mai ales la persoane cu boli psihice grave şi mai ales dacă pacientul are un anturaj familial care îi asigură o protecţie, un confort, o urmărire cum a fost şi cazul acesta, pentru că mama lui a insistat foarte mult să fie scos de acolo şi adus acasă“, a mai explicat specialistul ieşean.

Dramatic este că, în timpul în care a stat internat, mama sa îl vizita în permanenţă, şi chiar a cerut în mai multe rânduri să fie externat la domiciliu. Asta în condiţiile în care majoritatea pacienţilor internaţi la Grajduri, în peste 90% dintre cazuri, nu au suport din partea familiei.

„A stat mult timp la noi, nu a avut probleme deosebite pe timpul internării, nu a fost nicio problemă cu el, a fost mereu compliant, şi-a luat mereu tratamentul, chiar discutam cu colegii la camera de gardă, e un subiect care ne întristează şi pe noi. Mai mult decât atât, mama sa chiar venea, îl vizita periodic, aşa cum ne-am dori să fie în cazul tuturor pacienţilor care, din păcate, ajung să fie abandonaţi de familie“, a precizat jr. Victor Idriceanu, managerul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Grajduri.

A fost externat în august 2020

Instanţa a respins de-a lungul anilor eliberarea acestuia, în urma evaluărilor periodice făcute la 6-12 luni. Doar acţiunea depusă în instanţă în ianuarie 2020 şi soluţionată şapte luni mai târziu, în august, a fost admisă.

„Admite sesizarea formulată de către judecătorul delegat la Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi cu privire la verificarea măsurii de siguranţă a internării medicale a persoanei internate. Înlocuieşte măsura de siguranţă a internării medicale, prevăzută de art. 110 din Codul penal, dispusă faţă de intimat prin încheierea penală din data de 23.07.2014 a Judecătoriei Iaşi, definitivă la data de 30.07.2014 prin necontestare, pronunţată în dosarul nr. 26129/245/2014, cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical. Pune în vedere bolnavului că are obligaţia de a se prezenta de îndată la unitatea sanitară la care urmează să i se efectueze tratamentul şi îi atrage atenţia că în caz de nerespectare a măsurii luate se va dispune internarea medicală“, se precizează în decizia instanţei.

Internarea pacienţilor în astfel de unităţi medicale se face dacă „făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate“, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal.

Externarea se face doar în urma unei expertize psihiatrice, realizată în condiţiile specificate în legislaţie, iar dacă pacientul primeşte aviz favorabil, trebuie să urmeze un tratament obligatoriu şi să vină periodic la psihiatru.

Două cazuri de paricid care au şocat opinia publică

Mai există două cazuri de copii ce şi-au ucis mamele în zona Iaşului, cazurile lor marcând definitiv opinia publică. În 2009, Teodosian Gherman, care avea doar 13 ani la momentul respectiv, s-a supărat când mama i-a zis că acesta nu are voie să meargă într-o excursie şi ucis-o lovind-o cu ciocanul în cap. Ulterior, în presa vremii sunt mărturii ale anchetatorilor care spun că tânărul şi-a dus sora la orfelinat ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Ancheta IML în cazul acesta a stabilit că avea discernământ în momentul comiterii faptei, declarându-l un adolescent normal. În urma finalizării anchetei, acesta a fost prea tânăr pentru a fi judecat pentru gravitatea faptei sale, aşa că a fost internat la Târgu Frumos, la centrul pentru recuperare comportamentală de acolo. Ulterior, când a fost eliberat de acolo, el a plecat din România cu tatăl său şi ultimele date arătau că s-au stabilit în Franţa.

Cel de-al doilea caz este mai aproape de cel de astăzi: Silviu Tecuţă, un adolescent ieşean, şi-a sugrumat şi înjunghiat mama şi bunica în vila în care locuia în Bucium, alături de acestea. Faptele s-au petrecut în octombrie 2011. Analiza medicilor de la IML a concluzionat că acesta nu avea discernământ la momentul petrecerii faptelor - fiind considerat un bolnav psihic periculos în lipsa medicaţiei. Cel mai probabil, Silviu Tecuţă se află internat şi astăzi la Spitalul din Pădureni-Grajduri, unde a fost dus după efectuarea expertizei psihiatrice de către specialiştii IML. El a fost tânărul care a reuşit să fugă în 2017 din raza unităţii medicale, fiind descoperit ulterior de poliţişti şi adus înapoi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.