”Mamă, tată, vă rog, luați-mă de aici!” SINDROMUL STOCKHOLM, cauze și tratament
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 06.08.2021

”Mamă, tată, vă rog, luați-mă de aici!” SINDROMUL STOCKHOLM, cauze și tratament

GALERIE
Sindromul Stockholm
  • Sindromul Stockholm
- +
Sindromul Stockholm reprezintă o tulburare psihică ce are simptome similare Sindromului de Stres Posttraumatic, fiind afectate majoritatea componentelor de ordin psihologic (cognitiv – confuzie, coșmaruri, negarea realității; emoțional – depresie, anxietate, autoculpabilizare, dependeță față de agresor, precum și empatizarea cu acesta; social – inexistența încrederii în ajutorul familiei sau autorităților, retragere, izolare, tendințe de revoltă față de cei ce ar dori să intervină). De asemenea, nici componenta fizică nu va rămâne neatinsă prin faptul că victima va ajunge să somatizeze neputința, fiind privată, în cele mai multe cazuri, de somn, hrană și libertate. 
Victima ajunge să își îndrăgească agresorul, să găsească justificări pentru comportamentul față de aceasta, chiar să îl apere în fața legii și să lupte pentru a-i fi bine. Motivele? Nevoia de supraviețuire și frica extremă de a nu i se întâmpla ceva dacă îi face vreun rău, sentimentul de vinovăție și responsabilitate față de bunăstarea călăului fiind adânc înrădăcinate.
 
Care sunt cauzele instalării Sindromului Stockholm?
 
Femeile și copiii sunt categoriile cele mai predispuse în a dezvolta această afecțiune, însă cel mai ridicat grad de risc îl reprezintă adolescentele. Motivele sunt multiple și pornesc din mediul în care copilul a crescut – dacă a fost victima unui abuz al unui membru al familiei, dacă a trecut prin trauma violului sau dacă i-a fost privată libertatea (luare de ostatici).
 
Cum se menține acest sindrom? 
 
- Recunoștință față de gesturile frumoase, de manipulare ale agresorului;
- Teama de moarte, în cazul în care victima ar cere ajutor;
- Iluzia că victima are un scop comun cu agresorul și trebuie să lupte pentru asta;
- Victima crede că această situație nu se poate schimba și trebuie să rămână acolo.
 
Care este tratamentul Sindromului Stockholm?
 
Psihoterapia se îmbină cu tratamentul medicamentos, însă durata remiterii sau dispariției simptomelor este una extrem de lungă. Este important suportul familiei în reintegrarea persoanei și revenirea acesteia la viața socială. 
 
Sunt posibile recăderile sau stagnările, însă sunt importante sprijinirea, acceptarea și înțelegerea stărilor ambivalente prin care trece victima pentru o recuperare completă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Harvard

Radu POPESCU

Harvard

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie.

Filmuletul zilei

opinii

Impostorii

Alexandru CĂLINESCU

Impostorii

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

George PLEȘU

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

În lumea anglo-saxonă, dar nu numai, expoziţiile de diplomă sunt evenimente extrem de importante, atât în viaţa studenţilor, cât şi a comunităţilor din care fac parte şi a industriilor creative în general. Fie că vorbim de studiile de licenţă sau de master, expoziţia absolvenţilor universităţilor de artă (de la pictură la design, de la fotografie la fashion şi de la grafică la sculptură) reprezintă o ocazie unică pentru aceştia de a căpăta vizibilitate printre cei care lucrează în lumea artei. Curatori, teoreticieni, alţi artişti, directori de galerii şi muzee, oameni de afaceri sau posibili angajatori vizitează expoziţiile de diplomă ca parte a cercetării lor asupra artiştilor cu care ar putea dori să lucreze în viitor.

„Diversitatea” - tăvălug?!

Nicolae CREŢU

„Diversitatea” - tăvălug?!

Au fost câteva zile de destul de zgomotoasă agitaţie jurnalistică, mediatică, stârnită de tema „fierbinte” a educaţiei sexuale, neapărat de introdus, cel puţin după unii, ei da, de urgenţă, chiar heirupist, şi în şcolile din România. 

pulspulspuls

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Veşti noi pe azi, venite cu trenul de noapte (ăla încă nescos din listă) de la Bucureşti, stimaţi cetitori de la Iaşi. Zice-se prin capitală căci apele s-au cam aşezat la vârful PNL, şi că premierul Florin Cîţu are acum prima şansă. 

Caricatura zilei

Vecina bronzată 2

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.