anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

”Mamă, tată, vă rog, luați-mă de aici!” SINDROMUL STOCKHOLM, cauze și tratament

GALERIE
Sindromul Stockholm
 • Sindromul Stockholm
- +
Sindromul Stockholm reprezintă o tulburare psihică ce are simptome similare Sindromului de Stres Posttraumatic, fiind afectate majoritatea componentelor de ordin psihologic (cognitiv – confuzie, coșmaruri, negarea realității; emoțional – depresie, anxietate, autoculpabilizare, dependeță față de agresor, precum și empatizarea cu acesta; social – inexistența încrederii în ajutorul familiei sau autorităților, retragere, izolare, tendințe de revoltă față de cei ce ar dori să intervină). De asemenea, nici componenta fizică nu va rămâne neatinsă prin faptul că victima va ajunge să somatizeze neputința, fiind privată, în cele mai multe cazuri, de somn, hrană și libertate. 
Victima ajunge să își îndrăgească agresorul, să găsească justificări pentru comportamentul față de aceasta, chiar să îl apere în fața legii și să lupte pentru a-i fi bine. Motivele? Nevoia de supraviețuire și frica extremă de a nu i se întâmpla ceva dacă îi face vreun rău, sentimentul de vinovăție și responsabilitate față de bunăstarea călăului fiind adânc înrădăcinate.
 
Care sunt cauzele instalării Sindromului Stockholm?
 
Femeile și copiii sunt categoriile cele mai predispuse în a dezvolta această afecțiune, însă cel mai ridicat grad de risc îl reprezintă adolescentele. Motivele sunt multiple și pornesc din mediul în care copilul a crescut – dacă a fost victima unui abuz al unui membru al familiei, dacă a trecut prin trauma violului sau dacă i-a fost privată libertatea (luare de ostatici).
 
Cum se menține acest sindrom? 
 
- Recunoștință față de gesturile frumoase, de manipulare ale agresorului;
- Teama de moarte, în cazul în care victima ar cere ajutor;
- Iluzia că victima are un scop comun cu agresorul și trebuie să lupte pentru asta;
- Victima crede că această situație nu se poate schimba și trebuie să rămână acolo.
 
Care este tratamentul Sindromului Stockholm?
 
Psihoterapia se îmbină cu tratamentul medicamentos, însă durata remiterii sau dispariției simptomelor este una extrem de lungă. Este important suportul familiei în reintegrarea persoanei și revenirea acesteia la viața socială. 
 
Sunt posibile recăderile sau stagnările, însă sunt importante sprijinirea, acceptarea și înțelegerea stărilor ambivalente prin care trece victima pentru o recuperare completă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.