​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Codul Urbanistic, un document urgent pentru a face ordine în haosul imobiliar! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Declaratie de presa

​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Codul Urbanistic, un document urgent pentru a face ordine în haosul imobiliar! (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-01
  • template cover ziarul de iasi-01
- +

Pentru prima dată după mulți ani de haos și nedreptăți, Guvernul României anunță că va emite un nou Cod al Urbanismului, care să simplifice procedurile de autorizare a unei case de locuit. Astăzi avem un hățiș de legi, căruia însă i se aplică infinite excepții. 

Azi, legea îi asuprește pe oamenii care vor să-și investească toate economiile într-o casă a lor, de locuit, dar are suficiente „găuri“ cât să fie fentată de mafioții imobiliari.
 
De multă vreme dedic timp și energie pentru a explica de ce riscăm să amanetăm pe termen mediu și lung bunăstarea întregului oraș printr-o dezvoltare haotică din punct de vedere al noilor investiții imobiliare.

De altfel, haosul imobiliar a devenit una dintre principalele, dacă nu chiar cea mai mare amenințare la adresa orașelor românești. 

Blocurile construite pe ultimele petice de spațiu verde generează mai multe forme de poluare: în primul rând tocmai prin distrugerea copacilor, apoi prin praful pe care îl generează șantierele neprotejate și, nu în ultimul rând, prin afectarea spațiului de locuit nu doar a celor din blocurile vechi, ci și a celor care se mută în noile monstruozități vândute ca apartamente. 

Spațiul verde din majoritatea orașelor noastre este deja sub norma minimă impusă de UE. Praful luat de vânt, pentru că structurile în construcție nu sunt protejate, și praful dus pe roțile camioanelor care niciodată nu sunt spălate la ieșirea din incinta șantierului contribuie la degradarea calității vieții.

Dacă azi ai soare în fereastra ta, nu mai există nici o siguranță că mâine va fi la fel, pentru că un bloc uriaș poate apărea oricând în ceea ce până atunci era parcul verde în care îți duceai copiii sau bătrânețea.

Evident, legile existente în domeniul urbanistic nu fac decât să-i încurce pe oamenii cinstiți. Un român simplu trebuie să ia aceleași avize pentru a-și construi o casă precum un dezvoltator imobiliar care ridică două blocuri. Cu diferența că românul simplu nu beneficiază de protecția bine unsă a Primăriei și nici de armate de avocați bine plătiți.

Toate aceste nereguli trebuie să se oprească. E deja târziu.


Marius Bodea
Senator USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.