anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

”Mi-a spus că tata a murit când eram mică şi că a fost incinerat! Azi m-a căutat!”

GALERIE
funeral
  • funeral
- +

Cu lacrimi în ochi, o tânără aflată la începutul unei frumoase căsnicii, îmi povestește cum prezentul i-a dat o lovitură uriașă, greu de suportat. O mamă care și-a pierdut viața în urmă cu doi ani, bolnavă de cancer, și un tată pe care îl credea decedat încă dinaintea nașterii ei, au dat forma suferinței ce a urmărit-o de-a lungul timpului prin nevoi emoționale neîmplinite.

Mi-a povestit cum mama sa a fost mereu alături de ea, a sprijinit-o și ajutat-o ori de câte ori s-a aflat într-un impas, de atenția ei bucurându-se din plin, întrucât dumneaei a ales să nu-și mai refacă viața după ce a rămas văduvă.

Tânăra nu avea foarte multe informații legate de tatăl său, mama mereu evitând subiectul, și menționând doar că acesta a avut un accident la locul de muncă, iar mai apoi, după deces, incinerarea a fost varianta aleasă în urma unor discuții avute cu soțul care nu era adeptul înmormântărilor clasice, neplăcându-i ritualurile specifice.

Cenușa a fost împrăștiată pe munte, tatăl fiind un mare iubitor de drumeții. Tot ce a rămas au fost câteva poze. Clienta mea refuza să insiste mult pe acest subiect fiindcă se gândea că mama ei încă suferea după acea pierdere și nu dorea să o întristeze. A luat cu ea în mormânt însă, un secret terifiant!

Ceea ce a determinat-o să vină în terapie, a fost un apel primit de la însuși tatăl ei, care a șocat-o extrem de tare. Trăiește! Mama i-a ascuns adevărul pentru că nutrea sentimente negative de ură, dezgust, dezamăgire față de fostul partener de care era de fapt, divorțată încă din momentul în care a rămas însărcinată. Nu și-a dorit ca fiica să-l cunoască sau să-l iubească vreodată pe cel care le-a părăsit, iar tatăl nu a căutat-o fiind, din spusele sale, amenințat de fosta soție și ținut departe de ele.

Încă nu știe cum a aflat numărul ei de telefon, care sunt motivele pentru care astăzi are curajul să o caute, după atâția ani, nu înțelege de ce egoismul și frustrarea mamei s-au abătut asupra ei, marcându-i în mod negativ, copilăria și adolescența. Și-ar fi dorit să știe adevărul ambilor, pentru a decide ea singură, ce tip de relație să fi avut cu fiecare dintre cei doi. Îi este teamă de interacțiunea cu o persoană străină pentru ea, se simte incomod, își dorește explicații de la mamă, însă este mult prea târziu să le mai poată avea.

Un caz înfricoșător definit de nedreptate, amor propriu, desconsiderarea celuilalt, dominare. O decizie greșită luată de doi adulți care, în moduri diferite, au ales să se îndepărteze de propriul copil, lăsându-i răni în suflet, răni redeschise ce vor sângera abundent în tot procesul acomodării cu noua situație.

Durata terapiei nu poate fi precizată, modul de lucru se va modifica în funcţie de informaţiile pe care le va mai afla, de decizia pe care o va lua în legătură cu tatăl ei, dar şi de nivelul de toleranţă dezvoltat în raport cu actualul context surprinzător.

Dragi părinţi, există câteva recomandări asupra cărora mi-aş dori să reflectaţi:

-        Inainte de separarea fizică sau dacă aceasta nu va exista pânăla momentul depunerii actelor, în vederea obținerii divorțului, înștiințați-vă copiii cu privire la decizia voastră și asigurați-i că îi iubiți la fel și în continuare. Ascultați-le supărările, discutați cu ei din punct de vedere emoțional și permiteți-le să-și ventileze trăirile neplăcute.

-        Evitați judecata și discuțiile jignitoare la adresa partnerului, în fața copilului. Dacă a dat greș ca partener, asta nu înseamnă că va eșua și ca părinte.

-        Copilul trebuie să aibă informații limitate legate de motivul divorțului, atât cât să nu fie încărcat emoțional, acestea fiind adaptate vârstei și nivelului său de dezvoltare.

-        Nu vă plângeți celui mic pentru neajunsurile voastre și nu-l întoarceți împotriva celuilalt sau, din contră, să-l folosiți ca aliat în vederea unei reconcilieri.

-        Fiți demni, asumați, iubiți-vă pe voi înșivă și pe copiii voștri și normalizați pe cât de mult posibil o situație care oricum le va face rău celor mici, însă important este să minimizați cât mai mult cu putință o eventuală suferință. (Psiholog Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.