Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Misterele” fraurzelii

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Ei da, un cuvânt inexistent, acest „fraurzeală”. De negăsit în dicţionare. Recunosc, croit de mine, totuşi nu chiar abuziv, nu din vreun simplu capriciu. Uite că, după alegerile locale din septembrie, sub ochii şi în auzul nostru, al tuturor, se tot vorbeşte despre fraudare, dar dincolo de acest „refren” tulbure acuzator, nimic nu este încă suficient de clar, la atâta timp scurs de atunci. 

Simţi doar că se întrevăd, se lasă bănuite tot felul de urzeli, nici nu mai ştii dacă mai curând conjugate ori, dimpotrivă, în stare în mare măsură să înceţoşeze şi mai mult totul. Dedesubturi inseparabile de zarva de pe tapet, aşa că meritau „sudate” în aşa o vocabulă ad-hoc.

Nicio mirare că mari perdanţi ai PSD, ca Firea sau Dumitrache, pozează în victime ale „fraudării”, erau din start branşaţi s-o facă în caz de eşec. Ca şi agenţii lor de publicitate politică (nu numai în campanie electorală) de pe la televiziunile mercenare ale „partidoiului” în derivă, cu „explicaţia”-clişeu mereu „pe ţeavă”, faute de mieux. Că de la sine înţeles, acuzaţia „fraudă” nu putea fi pusă, chipurile, decât pe seama „celorlalţi”, adică a câştigătorilor scrutinului. Eventual şi fără a mai arăta „cu degetul” într-acolo, insinuarea lucrând pe tiparul cui prodest? Clocotinda indignare titra, la TV, zgomotos: „bomba fraudării”, imaginile vraiştei de saci cu voturi, lăsaţi pradă unor enigmatice forţe ale răului, erau vânturate pe „micul ecran”, insistent şi isterizant, mofluzii cereau renumărarea voturilor sau anularea alegerilor din Bucureşti, proteste în stradă. Degeaba şi tardiv mai recunoştea înfrântul de la Sectorul 1 că USR şi Clotilde Armand aveau mâinile curate. Petarda mediatică (nu „bomba”) îşi făcuse efectul, vuvuzelele exploatau ofurile „actorilor” de prim-plan, pe cele ale galeriei lor de „suporteri” şi ale propriilor „garnituri” de părerologi şi „analişti”. O însumare, iată, de urzeli: la capitolul unui „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, încă în curs. BEC a tranşat situaţia respingând pretenţiile perdanţilor, dar ancheta procurorilor continuă. Până la urmă, vom afla sau nu cine, ce, cum şi mai ales de ce? Şi oare cam cât de… „curând”? Vinovaţii (şi nu doar cei mărunţi) îşi vor primi pedeapsa meritată (să sperăm: deloc blândă)? Rămâne de văzut.

Îi pasă cuiva de impactul asupra mentalităţii alegătorului, atât de grav? Ce încredere să mai ai în ideea de evaluare prin vot a partidelor (oameni şi practici”, fapte, nu vorbe)? Şi încă: bătaia de joc a securizării rezultatelor la alegeri pică în contextul atâtor alte ştiri şi „dezvăluiri” revelatoare de cronică putreziciune în politichia de pe la noi. Ca, de pildă, scandalul imens al numirii „pe viaţă” într-o sinecură ochioasă şi gras plătită, şef al Consiliului Legislativ, tocmai a funestului Iordache - „Altă întrebare”, cioclu „de partid” al legilor Justiţiei, slugarnic lingău al lui Dragnea, recompensat de parlamentari de acelaşi calibru moral ca şi el, cu aşa un „cadou” pentru marile-i „merite” (!!!). Sau informaţiile despre „triada” Ghiţă-Ponta-Coldea, cu „investiţii” şi interese - de haită - la prezidenţialele din 2016. Oare ce să înţeleagă din toate astea alegătorul a cărui ţară e pradă jafului „aleşilor”, umăr la umăr cu „abonaţii” la contracte (cu statul) şi cu simulanţii apărători ai… legalităţii?

În ce priveşte „urzeala”, cum e posibil ca tocmai la Birourile electorale ale sectoarelor Capitalei (ca şi oriunde altundeva), măsurile de siguranţă privind adevăratul rezultat al alegerilor să se dovedească aşa de precare şi vulnerabile!? Cum să nu bănuieşti ascunzişurile, bine şi din timp urzite, cu competenţă, de niscai băieţi dăştepţi, meşteri ai fraudării fără să lase urme nominalizabile, poate chiar dintre cei din instituţii chemate şi plătite să vegheze şi să apere de trişori democraţia. Faptul că ancheta trenează e deja un semn important că întreaga lucrătură nu e chiar lesne de descâlcit, până la sforarii supremi ai celor trimişi acolo mai cu seamă ca să încurce lucrurile. Şi se vede că unora chiar le convine că zgomotul mediatic al scandalului să continue, să dureze, aşa imprecis, tulbure. Polimorfe urzeli, nu? Evaluabile, din perspectiva făptaşilor, tocmai după productivitatea lor negativă: nesiguranţă, neîncredere, vânzoleală sterilă. Să ne gândim şi la vreo intenţie de compromitere chiar a ideii de responsabilitate civică prin vot? Oricum, efectul este, din păcate, de acest ordin. Dacă nu se va face lumină, necruţător, dacă nu vor cădea capete (nu „înalte”, dar sus cocoţate, da), dacă se va tergiversa şi muşamaliza întreaga poveste, împotmolind-o în „enigma nesplicată” a unui amestec de urzeală şi cacealma, nu va fi un atare eşec, vorbind pe şleau, o insultă de neşters, adusă, simultan, morţilor din ’89 şi nouă, votanţilor din 2020?

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri