„Moştenirea lui Asachi”: Conferință susţinută de profesorul Ilie Bădescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Moştenirea lui Asachi”: Conferință susţinută de profesorul Ilie Bădescu

GALERIE
anunt conferinta
  • anunt conferinta
- +

Conferinţa „Contextualizarea socio-demografică şi geopolitică a României. Procese, probleme, situaţii sociale”, susţinută de profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Sociologie al Academiei Române, se va desfăşura vinerea aceasta, pe 14 mai, de la ora 12.00, în mediul online.

Evenimentul este organizat de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în colaborare cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, fiind parte din seria de conferinţe ştiinţifice intitulată „Moştenirea lui Asachi”.

„Seria conferinţelor «Moştenirea lui Asachi» – ce şi-a propus, după cum ştiţi, să dezvăluie publicului ieşean, şi nu numai, personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti – continuă cu prelegerea profesorului Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Sociologie din Bucureşti. Domnul profesor ne va vorbi despre un subiect interesant şi mereu actual. Îi invit pe toţi cei interesaţi să participe la această întâlnire în urma căreia, sunt sigur, vom fi mai bogaţi”, a menţionat acad. Bogdan Simionescu.

Potrivit reprezentanţilor Politehnicii ieşene, conferinţa urmăreşte contextualizarea socio-demografică şi geopolitică a României, profesorul Ilie Bădescu urmând să vorbească şi despre teoria contextualizării şi faptul că un concept în sine nu se schimbă, fie că e vorba de ceva metaforic sau concret, fizic, însă se schimbă contextul în care acesta există.

„Societatea europeană sau românească sunt aceleaşi, ieri, azi, mâine, prin fundamentul lor iudeo-creştin şi greco-roman, contextualizarea lor istorică, economică, biologică, geopolitică etc., s-a modificat şi se modifică mereu. Fără o permanentă repunere în context, actul de cunoaştere se blochează. Re-contextualizarea unei realităţi este uneori efectul unei reacţii colective, chestiune lămurită de sociologul american W.J. Thomas prin cunoscuta sa teoremă: «când oamenii consideră o situaţie ca reală ea devine reală prin consecinţele ei»”, a explicat Ilie Bădescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.