anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

A murit academicianul Răzvan Theodorescu

GALERIE
deces, Răzvan Theodorescu
 • deces, Răzvan Theodorescu
- +

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca.S-a născut la 22 mai 1939, la București.

Răzvan Theodorescu a fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997.

A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate; Mănăstirea Dragomirna (1965), Mănăstirea Bistrița (1966), Biserica Stavropoleos (1967), Bizanțul, Balcanii și Occidentul la începuturile culturii medievale românești (Secolele X-XIV) (Editura Academiei Române, 1974), Un mileniu de artă la gurile Dunării (400-1400) (Editura Meridiane, București, 1976), Itinerarii medievale (Editura Meridiane, București, 1979), Piatra celor trei prelați (Editura Meridiane, București, 1979), Apel la istorie (Editura Sport-Turism, București, 1980), Civilizația românilor între medieval și modern. Orizontul imaginii (1550-1800) – 2 vol. (Editura Meridiane, București, 1992), Drumuri spre ieri (Editura Fundației Culturale Române, București, 1992),Cele 900 zile ale „manipulării” (Editura Tinerama, București, 1994), Pictura murală moldovenească din secolele XV și XVI (Editura UNESCO, București, 1995), Românii și Balcanicii în Civilizația sud-est europeană (Editura Enciclopedică, București, 1999), Puțină Istorie (Editura Fundației Culturale Române, București, 1999).

A fost director general al Televiziunii Române (1990-1992) și ministru al Culturii în Guvernul Adrian Nastase (2000-2004).


A fost senator PSD în perioada 2000-2008. A candidat pentru al treilea mandat de senator, în sectorul 1 al Capitalei, dar nu a reușit să intre din nou în Parlament. La 14 decembrie 2004, a fost numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. În februarie 2010, a demisionat din PSD.

În viață, s-a ghidat după un crez al unui medic din Renaștere.

,,Prefer să am dreptate împotriva întregii lumi decât să mă înșel odată cu ea!”

A fost doctor în Științe Istorice din 1972, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București, ale cărei cursuri le-a urmat în perioada 1955-1963, cu o întrerupere în perioada 1959-1961 din cauza exmatriculării din motive politice; în acest răstimp a fost muncitor necalificat.

Din 2000, a fost rectorul Universității Media, în 1995, rector al Academiei de Studii asupra Istoriei Culturii și Religiilor, din 1995, a fost șeful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte, între 1994-2000, a fost secretar general al Asociatiei de Studii Sud-Est Europene iar în perioada 1992-2000, a avut două mandate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Între 1990 și 1992, a ocupat funcția de director general al Societății Române de Televiziune. Era deja profesor la Universitatea de Arte din București, iar în perioada 1963-1987, fusese cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române. În perioada 1972-1977, a fost director adjunct științific al Institutului de Istoria Artei.

A fost numit la conducerea Societății Române de Televiziune, de Ion Iliescu, printr-o decizie a Consiliului Frontului Salvării Naționale. Mandatul său a fost marcat de evenimente socio-politice, precum primele alegeri democratice sau mineriadele. Decizia lui Theodorescu de a întrerupe emisia din timpul mineriadei din 13 iunie 1990 a fost criticată în repetate rânduri.

,,Inițiativa mea de atunci, mi s-a reproșat tot timpul, dar eu nu mi-o reproșez. Dacă n-aș fi făcut acest lucru, s-ar fi iscat un adevărat război civil”, a declarat Theodorescu.

A părăsit fotoliul de director în 1992. Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, in 2007, Răzvan Theodrescu relata despre perioada când era președinte TVR.

,,Dădeam dimineața, la prânz și seara imagini din Piață. Ana Blandiana mi-a reproșat de ce dau dimineața și la prânz, când nu era lumea acolo. I-am spus că este un moment unic în Europa răsăriteană, eu dau radiografia. Ce vreți mai mult, ca în Piața Universității era mama mea? Ai mei erau liberali. Asta e,,.

În perioada 2004-2008, Răzvan Theodorescu a fost senator PSD de Botoșani și membru în Comisia pentru Cultură, Artă și Mijloace de Informare în Masă. În perioada 2000-2004, a fost senator PSD de Iași și ministru al Culturii în Guvernul Năstase.

Ca ministru, a făcut restaurări de monumente, a sprijinit producția de carte, a deschis 11 muzee noi. Tot după o idee a sa, s-a făcut și proiectul Luxemburg-Sibiu, Capitală Culturală Europeană.

În februarie 2010, dupa alegerea lui Victor Ponta în fruntea PSD, Răzvan Theodorescu si-a anunțat demisia din partid dar a precizat că decizia sa nu are nicio legătură cu noua conducere.

A publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și din străinătate.

A primit ordinul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze (1997), a fost Laureat al Premiului Bernier, al Institutului Franței, a primit Premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, Premiul Nicolae Iorga al Centrului Internațional Ecumenic pentru Dialog Spiritual, Premiul Herder al Universității din Viena și Premiul revistei Flacăra.

Sursa: qmagazine

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.