A murit după ce a fost la dentist și i-a fost rupt gâtul. Cazul se mută la CEDO
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

A murit după ce a fost la dentist și i-a fost rupt gâtul. Cazul se mută la CEDO

GALERIE
stomatologie
  • stomatologie
- +
Este vorba despre o suspiciune de malpraxis de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon“. Sora unui bărbat de 73 de ani îl acuză pe un medic de la Clinica de chirurgie maxilo-facială din cadrul spitalului ieşean de neglijenţă în serviciu. În 2011, Mihai Gora, în urma unui tratament dentar , a decedat la 24 de ore, în spital. Concluziile medicale au fost controversate. Bărbatul ar fi murit după ce coloana cervicală i-a fost ruptă.

Plângerea făcută de Lucreţia Gora la CEDO se referă la moartea subită a fratelui său, Mihai Gora, de 73 de ani, care a avut loc la 31 august 2011 la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Spiridon Iaşi. După cum susţine aceasta, dar şi actele medicale, moartea bărbatului ar fi survenit la câteva ore după o intervenţie stomatologică. Plângerea penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a fost depusă de Lucreţia Gora pe 1 septembrie 2011. Medicul acuzat este Hamwi Saad de la acest spital. Potrivit dosarului, anterior bărbatul fusese la un control pentru problemele cardiace de care suferea. Diagnosticul pus: „angină pectorală cu prag mic de efort, cardiopatie ischemică cronică cu leziuni tricoronariene, boală aortică severă, insuficienţă mitrală grad II, calcificare inel mitral“. Medicii i-au recomandat o corecţie chirurgicală pentru leziunile coronariene şi valvulare, şi pentru efectuarea acesteia l-au trimis la un pneumolog şi un stomatolog, pentru a obţine un preaviz pentru starea de sănătate.

 „Cauza morţii, fractură de coloană“, la dentist
 
Potrivit datelor de la dosar, Mihail Gora a fost supus unor analize. În foaia de observaţie se precizează că ar fi fost reevaluat cardiologic în 29 august 2011 şi i s-ar fi dat aviz pentru efectuarea intervenţiei. O zi mai târziu, pensionarul a intrat în sala de operaţie. I s-a făcut o anestezie locală cu două fiole de xilină, şi a urmat intervenţia, care a durat jumătate de oră. Intervenţia a fost efectuată de medicul Hamwi Saad. După ce a ajuns în salon, Mihai Gora a început să se simtă rău şi a fost transferat la UPU, unde a decedat după 10 ore. Cauza decesului : „Stop cardio-respirator neresuscitabil, edem pulmonar acut“. Imediat, sora pacientului, Lucreţia Gora, a depus o plângere împotriva medicului care a tratat afecţiunea stomatologică, dar şi la adresa personalului medical care l-a avut în grijă. Potrivit necropsiei „moartea s-a datorat insuficien­ţei cardio-respiratorii acute, con­secinţa edemului medular cervical masiv după fractura de coloană cervicală, survenită pe fondul unei patologii severe anterioare (...). Fractura coloa­nei cervicale se putea produce fie în cadrul unor manevre sto­matologice (prin hiperflexie cervicală posterioară) şi a fost fa­vo­rizată de osteoporoza de vâr­stă, fie prin mecanism de cădere de la acelaşi nivel, urmând ca ancheta să stabilească între cele două eventualităţi“.
 
Parchetul clasează, judecătorii cer anchetă
 
Prin ordonanţa din 18 martie 2013, plângerea Lucreţiei Gora a fost clasată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. La baza deciziei se află şi certificatul emis de Comisia de Avizare şi Control al actelor medico-legale, care susţine că „moartea numitului Gora Mihail a fost patologică. Ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute (...)“. Tot medicii legişti au mai stabilit că fractura de coloană cervicală nu a „intervenit în detrimentul morţii“, iar aceasta s-ar fi putut produce „fie prin cădere secundară a unei pierderi de conştienţă (...), fie în timpul manipulării şi transportului pacientului sau prin hiperextensie în timpul manevrei de resuscitare cardio-respiratorie“. Pe 5 decembrie 2013, Judecătoria Iaşi a anulat clasarea şi a retrimis cauza Parchetului în scopul iniţierii unei anchete penale privind infracţiunea de omor. În decembrie 2015, medicii legişti au efectuat o nouă expertiză, care susţine că, cel mai probabil, fractura cervicală s-a produs anterior decesului. Tot în expertiză se precizează că există posibilitatea ca fractura să fi avut loc după moartea pacientului, prin manipularea cadavrului înainte sau în timpul autopsiei. Martorii însă au susţinut că pensionarul nu a fost bruscat şi nu a căzut.
 
În 2016, procurorii au stabilit că în cauză există lipsă de orice indiciu „care să înlăture excluderea decesului din cauzele patologice menţionate“. Şi din nou au dispus clasarea cauzei. Deşi sora bărbatului susţine că fratele ei nu prezenta nicio fractură la gât înainte de vizita la spital, în faţa instanţei, medicul Hamwi Saad a subliniat că fractura de coloană cervicală nu s-a produs în Clinica Maxilo-Facială pentru că pacientul avea o infecţie minoră care trebuia rezolvată pentru a se opera la inimă. Plângerea Lucreţiei Gora a fost clasată pe procurori pe 22 ianuarie 2016, decizie acceptată în cele din urmă în martie 2017 de judecătorul de cameră preliminară.
 
CEDO vrea dosar complet
 
Bazându-se pe articolul 6 din Convenţia Drepturilor Omului, Lucreţia Gora a afirmat în faţa judecătorilor CEDO că fratele ei a fost victima unei neglijenţe medicale grave sau că, în orice caz, autorităţile nu au efectuat o investigaţie efectivă pentru a clarifica circumstanţele decesului şi pentru a pedepsi pe cei posibil responsabili. Au urmat întrebările comunicate de magistraţii CEDO Guvernului României în acest caz. „Reclamanta a epuizat căi­le de atac interne, în conformitate cu articolul 35§1 din Con­ven­ţie, în special prin introducerea unei acţiuni în despăgubi­re, pentru a se plânge de încăl­ca­rea articolului 2 din Conven­ţie din cauza pre­supusei neglijenţe medicale ca­re ar fi condus la moartea fra­telui său. A fost încălcat dreptul la viaţă al fra­telui reclamantei, protejat prin articolul 2 din Con­venţie?“, se precizează în de­cizia CEDO. Şi continuă: „Având în vedere obligaţiile pozitive pre­văzute la articolul 2 din Conven­ţie, a existat în România, la mo­mentul faptelor, un cadru de re­gle­mentare eficace care impu­nea spitalelor să adopte măsurile adecvate pentru protejarea vieţii pacienţilor?“. În concluzie, CEDO a cerut Guvernului Româ­niei să furnizeze o copie comple­tă a dosarului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.