anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

A murit o îndrăgită actriţă a Teatrului de Copii

GALERIE
Simona Agachi
 • Simona Agachi
- +

Actriţa Simona Agachi, care a făcut parte din prima generaţie a Teatrului de Păpuşi de Stat din Iaşi şi a contribuit la mai bine de 60 de stagiuni ale insituţiei ieşene pentru copii şi tineret, s-a stins din viaţă în cursul zilei de 21 iulie, la vârsta de 88 de ani. 

Rolul său de debut a fost Iedul cel Mic din Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, în regia lui Manole Al. Foca, profesor de Dicţie la Institutul de Teatru „Matei Millo“ din Iaşi, desfiinţat de regimul comunist în 1953 chiar în pragul absolvirii actriţei, aceasta nefinalizând studiile universitare.

„Avea un glas cu un timbru special, iar în decursul sezoanelor şi-a dezvoltat tehnica vocală în aşa fel încât putea însufleţi o gamă impresionantă de personaje. Sute de roluri au făcut-o să fie foarte îndrăgită de publicul teatrului, actriţa continuând să apară pe scenă până în 2006. De activitatea sa creatoare sunt legate multe performanţe ale Teatrului Luceafărul, unde de-a lungul carierei a interpretat peste 300 de roluri. Cu recitalul Strop-de-Rouă Brotăcelul, unde susţinea singură 11 roluri, a obţinut primul premiu internaţional al Teatrului: Premiul de interpretare la Festivalul PIF de la Zagreb (1973) şi Premiul I în Ungaria pentru acelaşi spectacol în 1978“, au menţionat reprezentanţii Teatrului „Luceafărul“ din Iaşi. Înmormântarea va avea loc joi, de la ora 11, slujba religioasă urmând să se desfăşoare la capela Cimitirului „Eternitatea“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.