anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

A murit profesorul universitar Victor Strat de la UMF

GALERIE
Victor Strat1
 • Victor Strat1
- +

Profesorul universitar Victor Strat a decedat la vârsta de 96 de ani. El a fost cadru didactic în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

“Întreaga comunitate academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi regretă profund trecerea în nefiinţă a Domnului Prof. Univ. Dr. Victor Strat, spirit universal şi cadru didactic cu vocaţie, care a dedicat Universităţii peste o jumătate de secol de activitate didactico-medicală. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, se arată pe pagina de socializare a UMF Iaşi.

Cum îl descria chirurgul Eugen Târcovreanu într-un text publicat în Ziarul de Iaşi în 2018: “Prof. Dr. Victor Strat (92 ani), descendent dintr-o familie de profesori universitari, elevul preferat al prof. Vladimir Buţureanu, s-a identificat cu istoria fascinantă a Clinicii I Chirurgie din Iaşi, unde a avut o carieră prestigioasă, didactică (30 serii de studenţi, 30 de doctorate îndrumate), ştiinţifică (prima teza de doctorat în hipertensiune portală din ţară, 180 de lucrări ştiinţifice publicate, 2 cărţi) şi mai ales chirurgicală (chirurgia splinei, endocrină, vasculară, oncologică, hepato-bilo-pancreatică, esofagiană). În timpul acestei prestigioase cariere a fost condus de dorinţa perfecţionării continue, promovând noutatea în chirurgie şi colaborarea multidisciplinară. A reuşit să formeze o şcoală de chirurgi bine pregătiţi, mulţi dintre ei ajungând profesori universitari, medici primari şi şefi de secţie. Are preocupări deosebite privind istoria chirurgiei şi a medicinei în general. Familist convins, iubeşte pictura, natura, frumosul sub toate formele sale. Este fascinantă întâlnirea în sine a ştiinţei cu arta, căci profesorul Strat iubeşte muzica, fără de care nu poate trăi”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.