A murit reputatul istoric Ioan Caproşu. „Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A murit reputatul istoric Ioan Caproşu. „Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog”

GALERIE
profesor caprosu
  • profesor caprosu
- +

Renumitul profesor universitar Ioan Caproşu, membru de onoare al Academiei Române, s-a stins din viaţă în cursul zilei de ieri la vârsta de 86 de ani. Cadrul didactic, membru al corpului academic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”, a fost unul dintre cei mai reputaţi istorici din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specialist al perioadei medievale şi premoderne româneşti, important editor de documente slave şi româneşti privitoare la istoria Iaşului şi a Moldovei.

Colectivul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a manifestat durerea pentru „trecerea la cele veşnice” a renumitului cadru didactic, menţionând că „Ştiinţa istorică românească şi Facultatea de Istorie pierd unul din cei mai mari dascăli şi cercetători ai trecutului ţinuturilor noastre”. 

Totodată, în cadrul unui mesaj oficial, colectivul Facultăţii de Istorie a transmis faptul că „Neobosit editor de documente şi cercetător al istoriei Iaşilor şi Moldovei de la primele documente medievale până în secolul al XIX-lea, profesorul Caproşu lasă în urmă o operă vastă şi importantă pentru oricine se va apleca şi de acum înainte asupra trecutului meleagurilor noastre. Contribuţiile sale la colecţia Documenta Romaniae Historica nu au reprezentat doar restituiri importante de documente, ci au deschis calea unor interpretări istorice esenţiale pentru istoria vieţii cotidiene medievale şi premoderne româneşti”, au subliniat reprezentanţii Facultăţii de Istorie, adăugând totodată faptul că „Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog, Profesorul Ioan Caproșu a rămas în inima multor generaţii de absolvenţi prin insuflarea dragostei pentru Document în particular şi pentru Istorie în general. Domnia Sa a fost Decan al Facultăţii de Istorie într-o perioadă de restructurare (1990-1996) şi a promovat întotdeauna valoarea, prin aducerea la catedră a unor cercetători deja consacraţi (Ştefan Gorovei, Victor Spinei, Dan Gh. Teodor) sau prin promovarea unor tineri (pe atunci) absolvenţi".

Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, prof. univ. dr. Ioan Caproşu era internat la un azil pentru îngrijire a persoanelor în vârstă în Bacău, după ce la începutul acestui an ar fi căzut la universitate şi a stat internat timp de o lună de zile în spital.

Cadrul didactic Ioan Caproşu s-a născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc, Dorohoi. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie de la Iaşi, ulterior rămânând cercetător la Institutul Xenopol din Iaşi. A devenit apoi cadru didactic univesitar, în anul 1979 obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie cu teza "Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea". A primit numeroase distincţii pentru activitatea sa academică, participând totodată la importante cercetări, fiind autor a unor lucrări valoroase pentru studierea istoriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.