Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primarul Chirica face jocurile pe banii contribuabililor

„Nababii“ cărora primarul le-a umplut buzunarele pe timp de pandemie

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

În timp ce la Iaşi sunt 12.000 de contracte de muncă suspendate numai din cauza pandemiei, „nababii“ societăţilor subordonate Primăriei vor avea buzunarele pline în acest an. Primarul şi consilierii care îl susţin le-au aprobat directorilor salarii lunare nete de peste 10.000 de lei care se pot dubla dacă îndeplinesc „indicatori de performanţă“. „Trebuie să stimulăm performanţa, nu să o distrugem“, a explicat primarul Mihai Chirica. Cinci consilieri liberali l-au susţinut pe Chirica alături de reprezentanţii PSD, ALDE şi PMP. Iată care sunt salariile fixe ale directorilor: Cristi Stărică (12.753 lei, director Ecopiaţa), Laurenţiu Ivan (12.028 lei, Servicii Publice), Cătălin Neculau (11.992 lei, Salubris), Marius Ionescu (11.670 lei, Citadin), Alin Aivănoaiei (10.131 lei, Termo-Service) şi Cristian Stoica (9.360 lei, CTP). Acestea se pot dubla conform contractului de mandat. Fiecare şef poate primi până la 12 indemnizaţii lunare.

Şefii din instituţiile subordonate Primăriei rămân cu bonusurile la salarii în traistă. Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat ieri bugetele serviciilor care permit şefilor să-şi dubleze veniturile. Sub aparenţa unor amendamente, unii consilieri susţin că au înăsprit condiţiile ca directorii să ajungă la un nivel consistent de salarizare. Alţii susţin contrariul. Cert este că bonusurile au rămas în bugete, într-o formă sau alta.

Plenul CL a respins propunerea consilierului PNL Răzvan Timofciuc, cea mai vehementă voce pe subiectul creşterii salariilor: liberalul solicitase înjumătăţirea veniturilor directorilor, iar indemnizaţiile membrilor din consilii de administraţie de la societăţi să fie plafonate la 10% din salariul directorului. „Trebuie să stimulăm performanţa, nu să o distrugem“, a comentat primarul amendamentul liberalului.

În schimb, plenul a plafonat indemnizaţiile membrilor consiliilor de administraţie la nivelul lunii decembrie 2019, remuneraţii care oricum sunt generoase pentru activitatea intensă pe care aceste foruri politizate o realizează lunar.

De salariile directorilor, plenul s-a „atins“ superficial: au menţinut salariile majorate anul trecut şi le-au permis acestora să acceseze un sistem de bonusuri care poate să le dubleze veniturile. Cu o singură excepţie, toate salariile nete ale directorilor trec de pragul de 10.000 de lei pe lună. La aceşti bani se adaugă aşa-numita „componentă variabilă“ care reprezintă, în fapt, un bonus financiar care poate ajunge până la acordarea de până la 12 indemnizaţii, dacă sunt îndepliniţi indicatori de performanţă. Cu alte cuvinte, oricare dintre cei şase directori ai Primăriei poate să-şi dubleze veniturile în acest an.

Conform municipalităţii, fără bonusuri, salariile lunare nete ale şefilor de servicii sunt: Cristi Stărică (12.753 lei, director Ecopiaţa), Laurenţiu Ivan (12.028 lei, Servicii Publice), Cătălin Neculau (11.992 lei, Salubris), Marius Ionescu (11.670 lei, Citadin), Alin Aivănoaiei (10.131 lei, Termo-Service) şi Cristian Stoica (9.360 lei, CTP).

Bugetele societăţilor au fost aprobate de majoritatea consilierilor, cu excepţia a trei reprezentaţi PNL (Timofciuc, Etienne Ignat şi Vlad Ghizdovăţ) şi a independentului Andrei Postolache. De remarcat că, chiar dacă a intrat recent în PNL, primarul Mihai Chirica se poate baza pe susţinerea a doar cinci dintre cei opt consilieri liberali (excepţiile fiind consilierii menţionaţi mai sus). În orice caz, edilul nu are probleme: PSD, ALDE şi PMP îi sprijină în continuare proiectele propuse.

Poate cel mai penibil moment din şedinţa de ieri a fost cel în care consilierul PSD Florentin Ciobotaru a comparat raportul de activitate a primarului din 2019 cu o „carte de istorie“ şi, mai mult, a solicitat executivului să facă un demers la Biblioteca Naţională pentru obţinerea unui număr ISSN (cod internaţional de identificare a publicaţiilor seriale). Ciobotaru nu este la prima „ispravă“ în acest sens: aproape în fiecare şedinţă s-a remarcat prin exerciţii de adulaţie la adresa primarului.

În ce condiţii pot primi bonusul directorii

Revenind la salarii, în ceea ce priveşte bonusurile la final de an, cei şase directori pot încasa de la 4 şi până la 12 indemnizaţii lunare dacă îndeplinesc anumite condiţii, conform deciziei de ieri a plenului. De remarcat că sistemul de bonusuri a fost stabilit de CA-urile societăţilor în baza ordonanţei 109/2011, act normativ care lasă mână liberă acestor foruri politizate de a calcula venitul unui director, fiind nominalizat doar pragul maxim care nu poate fi depăşit.

În cazul serviciilor Primăriei, acest prag maxim a fost reperul pentru operarea majorării bonusurilor pentru directori. „Bonificaţia se acordă în urma realizării a cel puţin 100% a indicatorilor de performanţă. Pentru realizarea a 100 - 104% să fie acordate 4 indemnizaţii lunare, 105 - 110% - 5 indemnizaţii lunare, 110 - 115% - 8 indemnizaţii lunare, 115 - 120% - 10 indemnizaţii lunare, iar peste 120% - 12 indemnizaţii lunare“, a fost amendamentul adoptat de plenul CL, la propunerea liderului de grup al PNL, Eduard Boz.

Indicatorii cheie din contractul de mandat al unui director vizează cifra de afaceri, nivelul realizat de inves­tiţii, încasarea creanţelor restante şi gra­dul de realizare a cheltuielilor totale. U­nii consilieri locali au opinat că amendamentul lui Boz este „extrem de generos“ (comentariul i-a aparţinut liberalului Ciprian Bostan) în sensul că directorii vor putea ajunge fără prea mari probleme să-şi crească venitul în acest an. „Formula propusă de mine este foarte greu de atins, probabil (directorii, n.r.) vor ajunge la maximum 4 indemnizaţii (suplimentare, n.r.)“, a replicat Boz.

Celălalt amendament, pentru plafonarea indemnizaţiilor membrilor CA, a aparţinut consilierului PSD Mihai Gavril, propunerea fiind discutată anterior în cadrul PSD, după cum „Ziarul de Iaşi“ a relatat în ediţia de ieri.

Chiar şi cu această plafonare, indemnizaţia membrilor CA nu este deloc mică, având în vedere că şi activitatea acestora este redusă. În medie, este vorba despre circa 650 euro/lună, cele mai mari indemnizaţii fiind la Servicii Publice, iar cele mai mici la Ecopiaţa. De cele mai multe ori, persoanele în cauză sunt susţinute politic şi cumulează indemnizaţia cu alte venituri (inclusiv de la alte instituţii ale statului).

În mediul online, o petiţie iniţiată de Timofciuc intitulată „STOP salariilor nesimţite la societăţile subordonate Primăriei Iaşi“ adunase, până ieri, aproape 800 de semnături.

Plenul CL a aprobat un plan de măsuri „anti-Covid“

În momentele în care nu erau preocupaţi de bonusuri salariale la instituţii din subordine, consilierii locali au adoptat şi un plan de măsuri pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus care provoacă boala infecţioasă Covid-19. Bugetul aprobat în acest sens trece de 5,4 milioane lei, iar banii au fost alocaţi pentru instituţii din subordine care se află în „prima linie“ în lupta împotriva virusului: salubritate, transporturi, ordine publică, asistenţă socială şi întreţinerea spaţiilor verzi.

Planul de măsuri mai cuprinde o serie de facilităţi pentru chiriaşi ai Primăriei afectaţi de pandemie, încheierea de parteneriate cu ONG/firme, implementarea unor programe sociale, implicarea Primăriei Iaşi în eventualul proiect de construire a unui spital mobil şi, nu în ultimul rând, susţinerea Primăriei din Chişinău cu o sumă de 200.000 lei.

Faţă de alte şedinţe, schimburile de replici au fost de mai mică intensitate, în condiţiile în care plenul s-a desfăşurat online, prin intermediul unei aplicaţii informatice. Chiar şi aşa, Mihai Gavril (PSD) a ţinut să-i plătească nişte poliţe lui Timofciuc căruia i-a transmis că îi va face plângere penală pentru postările pe care liberalul le face pe Facebook la adresa consiliului. „Sunt imun la câte plângeri am avut de la primarul Chirica şi viceprimarul Harabagiu“, a comentat liberalul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri