anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Primarul Chirica face jocurile pe banii contribuabililor

„Nababii“ cărora primarul le-a umplut buzunarele pe timp de pandemie

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

În timp ce la Iaşi sunt 12.000 de contracte de muncă suspendate numai din cauza pandemiei, „nababii“ societăţilor subordonate Primăriei vor avea buzunarele pline în acest an. Primarul şi consilierii care îl susţin le-au aprobat directorilor salarii lunare nete de peste 10.000 de lei care se pot dubla dacă îndeplinesc „indicatori de performanţă“. „Trebuie să stimulăm performanţa, nu să o distrugem“, a explicat primarul Mihai Chirica. Cinci consilieri liberali l-au susţinut pe Chirica alături de reprezentanţii PSD, ALDE şi PMP. Iată care sunt salariile fixe ale directorilor: Cristi Stărică (12.753 lei, director Ecopiaţa), Laurenţiu Ivan (12.028 lei, Servicii Publice), Cătălin Neculau (11.992 lei, Salubris), Marius Ionescu (11.670 lei, Citadin), Alin Aivănoaiei (10.131 lei, Termo-Service) şi Cristian Stoica (9.360 lei, CTP). Acestea se pot dubla conform contractului de mandat. Fiecare şef poate primi până la 12 indemnizaţii lunare.

Şefii din instituţiile subordonate Primăriei rămân cu bonusurile la salarii în traistă. Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat ieri bugetele serviciilor care permit şefilor să-şi dubleze veniturile. Sub aparenţa unor amendamente, unii consilieri susţin că au înăsprit condiţiile ca directorii să ajungă la un nivel consistent de salarizare. Alţii susţin contrariul. Cert este că bonusurile au rămas în bugete, într-o formă sau alta.

Plenul CL a respins propunerea consilierului PNL Răzvan Timofciuc, cea mai vehementă voce pe subiectul creşterii salariilor: liberalul solicitase înjumătăţirea veniturilor directorilor, iar indemnizaţiile membrilor din consilii de administraţie de la societăţi să fie plafonate la 10% din salariul directorului. „Trebuie să stimulăm performanţa, nu să o distrugem“, a comentat primarul amendamentul liberalului.

În schimb, plenul a plafonat indemnizaţiile membrilor consiliilor de administraţie la nivelul lunii decembrie 2019, remuneraţii care oricum sunt generoase pentru activitatea intensă pe care aceste foruri politizate o realizează lunar.

De salariile directorilor, plenul s-a „atins“ superficial: au menţinut salariile majorate anul trecut şi le-au permis acestora să acceseze un sistem de bonusuri care poate să le dubleze veniturile. Cu o singură excepţie, toate salariile nete ale directorilor trec de pragul de 10.000 de lei pe lună. La aceşti bani se adaugă aşa-numita „componentă variabilă“ care reprezintă, în fapt, un bonus financiar care poate ajunge până la acordarea de până la 12 indemnizaţii, dacă sunt îndepliniţi indicatori de performanţă. Cu alte cuvinte, oricare dintre cei şase directori ai Primăriei poate să-şi dubleze veniturile în acest an.

Conform municipalităţii, fără bonusuri, salariile lunare nete ale şefilor de servicii sunt: Cristi Stărică (12.753 lei, director Ecopiaţa), Laurenţiu Ivan (12.028 lei, Servicii Publice), Cătălin Neculau (11.992 lei, Salubris), Marius Ionescu (11.670 lei, Citadin), Alin Aivănoaiei (10.131 lei, Termo-Service) şi Cristian Stoica (9.360 lei, CTP).

Bugetele societăţilor au fost aprobate de majoritatea consilierilor, cu excepţia a trei reprezentaţi PNL (Timofciuc, Etienne Ignat şi Vlad Ghizdovăţ) şi a independentului Andrei Postolache. De remarcat că, chiar dacă a intrat recent în PNL, primarul Mihai Chirica se poate baza pe susţinerea a doar cinci dintre cei opt consilieri liberali (excepţiile fiind consilierii menţionaţi mai sus). În orice caz, edilul nu are probleme: PSD, ALDE şi PMP îi sprijină în continuare proiectele propuse.

Poate cel mai penibil moment din şedinţa de ieri a fost cel în care consilierul PSD Florentin Ciobotaru a comparat raportul de activitate a primarului din 2019 cu o „carte de istorie“ şi, mai mult, a solicitat executivului să facă un demers la Biblioteca Naţională pentru obţinerea unui număr ISSN (cod internaţional de identificare a publicaţiilor seriale). Ciobotaru nu este la prima „ispravă“ în acest sens: aproape în fiecare şedinţă s-a remarcat prin exerciţii de adulaţie la adresa primarului.

În ce condiţii pot primi bonusul directorii

Revenind la salarii, în ceea ce priveşte bonusurile la final de an, cei şase directori pot încasa de la 4 şi până la 12 indemnizaţii lunare dacă îndeplinesc anumite condiţii, conform deciziei de ieri a plenului. De remarcat că sistemul de bonusuri a fost stabilit de CA-urile societăţilor în baza ordonanţei 109/2011, act normativ care lasă mână liberă acestor foruri politizate de a calcula venitul unui director, fiind nominalizat doar pragul maxim care nu poate fi depăşit.

În cazul serviciilor Primăriei, acest prag maxim a fost reperul pentru operarea majorării bonusurilor pentru directori. „Bonificaţia se acordă în urma realizării a cel puţin 100% a indicatorilor de performanţă. Pentru realizarea a 100 - 104% să fie acordate 4 indemnizaţii lunare, 105 - 110% - 5 indemnizaţii lunare, 110 - 115% - 8 indemnizaţii lunare, 115 - 120% - 10 indemnizaţii lunare, iar peste 120% - 12 indemnizaţii lunare“, a fost amendamentul adoptat de plenul CL, la propunerea liderului de grup al PNL, Eduard Boz.

Indicatorii cheie din contractul de mandat al unui director vizează cifra de afaceri, nivelul realizat de inves­tiţii, încasarea creanţelor restante şi gra­dul de realizare a cheltuielilor totale. U­nii consilieri locali au opinat că amendamentul lui Boz este „extrem de generos“ (comentariul i-a aparţinut liberalului Ciprian Bostan) în sensul că directorii vor putea ajunge fără prea mari probleme să-şi crească venitul în acest an. „Formula propusă de mine este foarte greu de atins, probabil (directorii, n.r.) vor ajunge la maximum 4 indemnizaţii (suplimentare, n.r.)“, a replicat Boz.

Celălalt amendament, pentru plafonarea indemnizaţiilor membrilor CA, a aparţinut consilierului PSD Mihai Gavril, propunerea fiind discutată anterior în cadrul PSD, după cum „Ziarul de Iaşi“ a relatat în ediţia de ieri.

Chiar şi cu această plafonare, indemnizaţia membrilor CA nu este deloc mică, având în vedere că şi activitatea acestora este redusă. În medie, este vorba despre circa 650 euro/lună, cele mai mari indemnizaţii fiind la Servicii Publice, iar cele mai mici la Ecopiaţa. De cele mai multe ori, persoanele în cauză sunt susţinute politic şi cumulează indemnizaţia cu alte venituri (inclusiv de la alte instituţii ale statului).

În mediul online, o petiţie iniţiată de Timofciuc intitulată „STOP salariilor nesimţite la societăţile subordonate Primăriei Iaşi“ adunase, până ieri, aproape 800 de semnături.

Plenul CL a aprobat un plan de măsuri „anti-Covid“

În momentele în care nu erau preocupaţi de bonusuri salariale la instituţii din subordine, consilierii locali au adoptat şi un plan de măsuri pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus care provoacă boala infecţioasă Covid-19. Bugetul aprobat în acest sens trece de 5,4 milioane lei, iar banii au fost alocaţi pentru instituţii din subordine care se află în „prima linie“ în lupta împotriva virusului: salubritate, transporturi, ordine publică, asistenţă socială şi întreţinerea spaţiilor verzi.

Planul de măsuri mai cuprinde o serie de facilităţi pentru chiriaşi ai Primăriei afectaţi de pandemie, încheierea de parteneriate cu ONG/firme, implementarea unor programe sociale, implicarea Primăriei Iaşi în eventualul proiect de construire a unui spital mobil şi, nu în ultimul rând, susţinerea Primăriei din Chişinău cu o sumă de 200.000 lei.

Faţă de alte şedinţe, schimburile de replici au fost de mai mică intensitate, în condiţiile în care plenul s-a desfăşurat online, prin intermediul unei aplicaţii informatice. Chiar şi aşa, Mihai Gavril (PSD) a ţinut să-i plătească nişte poliţe lui Timofciuc căruia i-a transmis că îi va face plângere penală pentru postările pe care liberalul le face pe Facebook la adresa consiliului. „Sunt imun la câte plângeri am avut de la primarul Chirica şi viceprimarul Harabagiu“, a comentat liberalul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.