anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

„Nababii“ pe banii statului de la Apavital. Venituri de peste 300.000 lei/an și politruci de partid

GALERIE
apa vital, iasi
  • apa vital, iasi
- +

Iată-i pe angajaţii ieşeni cel mai bine plătiţi din sectorul public: şefii ApaVital, fosta RAJAC! Documentele oficiale arată că anul trecut, şi foarte probabil şi în acest an, şefii societăţii de furnizare a apei au câştigat mai mult decât orice alt angajat al statului din judeţ. Managerul general Ion Toma ridică anual aproape 340.000 de lei de la serviciu, adică aproape 30.000 de lei pe lună. Adjunctul său, Mihai Doruş, ţine aproape: 330.000 lei/an. Mii de lei lunar primesc şi membrii în Consiliul de Adiministraţie, fie ei universitari sau simpli politruci puşi de la partid. Apavital este subordonată Consiliului Judeţean, unde cea mai mare leafă, a preşedintelui, e de peste două ori mai mică decât veniturile acestor directori

Alegerile locale de anul viitor vor fi precedate de o nouă bătălie pentru unele dintre cel mai bine plătite locuri din tot sistemul bugetar ieşean, raportat la numărul de ore prestate: Consiliul de Administraţie al societăţii Apavital. Mandatul actualului consiliu expiră la începutul lui 2020, iar competiţia pentru cele opt locuri se poate bănui de pe acum că va fi acerbă. 

 

În actuala componenţă, trei dintre directorii societăţii sunt şi administratori. Este vorba de directorul general, Ion Toma, de directorul tehnic, Mihail Doruş - care este şi preşedintele CA, şi de directorul econo­mic, Maria Simionescu. Rămâne de văzut dacă autoritatea tutelară, Consiliul Judeţean, va aplica principiul separării administraţiei de executiv, aşa cum a făcut la Aeroport cu doi ani în urmă. La Apavital, societate care deţine monopolul serviciilor de apă şi canalizare în tot judeţul, bonusurile sunt mult mai mari decât la Aeroport. Astfel, dacă directorii aerogării vor încasa între 4 şi 6 salarii pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă, directorii Apavital pot să ia echivalentul a 12 salarii. Practic, o dublare a venitului. Ceilalţi membri ai CA trebuie să se mulţumească cu un supliment echivalent cu şase indemnizaţii, la fel ca la Aeroport. Din acest motiv, unele declaraţii de avere afişate pe pagina de internet a Apavital menţionează venituri anuale de 32.899 de lei din activitatea în CA. 
 
Trei directori mari şi doi mici
 
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Mihail Doruş, care este şi director tehnic al societăţii, a raportat un venit salarial total pe 2018 de 329.317 lei (adică, lunar, 27.500 lei). Potrivit declaraţiei de avere, nicio tranzacţie imobiliară nu a fost făcută anul trecut. În schimb, activele sale financiare depăşesc un milion de lei.
 
MIHAIL DORUȘ
 
Directorul societăţii, Ion Toma, membru în CA, menţionează un venit similar, 338.801 lei (28.300 lei medie lunară), pe care îl explică prin trei cuvinte: salariu, sporuri, bonificaţii. Pe declaraţia directorului general mai sunt menţionate active bancare de aproximativ 600.000 de lei şi venitul soţiei, tot de la Apavital, de 61.804 lei.
 
ION TOMA
 
Al treilea director administrator, Maria Simionescu, a trecut în declaraţia de avere o sumă similară drept salariu: 338.491 lei. Atât directorul economic, cât şi directorul general au precizat în declaraţiile de interese calitatea de membru al CA, dar cu beneficii zero, aşa cum e stabilit de la începutul mandatului.
 
Ceilalţi doi directori din echipa executivă a Apavital au consemnat sume de peste două ori mai mici, dar similare conducerii executive a CJ, Astfel, Ion Mihăilescu, directorul operaţional, a obţinut anul trecut 145.161 de lei, iar Romeo Casian, director comercial, a avut 146.591 de lei. Declaraţia de avere a acestuia din urmă include şi venitul soţiei, inginer la societatea de apă: 43.664 de lei. Ziarul nostru a publicat, la începutul acestei săptămâni, veniturile conducerii CJ: preşedintele Maricel Popa a obţinut anul trecut 150 de mii de lei, iar vicepreşedinţii Romeo Olteanu şi Victor Chirilă, 133 de mii fiecare.
 
Cine şi pe ce bani are grijă de apă
 
Între ceilalţi administratori de la Apavital întâlnim nume cunoscute, precum cel al directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri şi pe cel al şefului Direcţiei Economice a CJ. Ovidiu Laicu, şeful Regionalei de drumuri naţionale, nu mai apare pe pagina Apavital, dar el menţionează în declaraţia sa de avere cât a primit pentru prestaţia în CA de anul trecut: 33.557 lei (corespunzător unui venit de circa 2.800 lei lunar). De la DRDP a încasat 201.887 de lei.
 
În ceea ce o priveşte pe Elena Arvinte, ea a trecut în declaraţie suma de 32.899 de lei ca indemnizaţie de administrator, alături de cei 105.621 de lei cât reprezintă salariul anual de la Consiliul Judeţean. Acelaşi venit de aproximativ 33.000 de lei din indemnizaţia de administrator este declarată de ceilalţi membri ai CA: Mariana Chirilă, fostul director economic, acum cu o pensie anuală de 63.800 de lei, Constantin Dan Neagu, salariat la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, şi profesorii universitari de la „Gh. Asachi“ Carmen Teodosiu - Facultatea de Inginerie Chimică, şi Alexandru Sălceanu - Energetică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.