„Niciun rector nu este ales pe viaţă”. Comunicat al lui Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

„Niciun rector nu este ales pe viaţă”. Comunicat al lui Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor

GALERIE
Sorin Cimpeanu
  • Sorin Cimpeanu
- +

Modificările legislative votate recent în Senatul României, potrivit cărora numărul de mandate al rectorilor nu mai este limitat la două, a creat o puternică polemică în mediul academic şi nu numai. Astăzi, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, a transmis presei un comunicat, în care aduce unele precizări.

„Fără a susţine ca acum este momentul unei astfel de discuţii, cred ca se impun totuşi câteva precizari, pentru o înţelegere corecta si completa a contextului:

Niciun rector NU este ales pe viaţă! Un rector este ales de către întreaga comunitate academica şi NU este numit ! Alegerile sunt obligatorii la fiecare 4 ani ! Avem multiple exemple de rectori care aveau dreptul legal de a candida dar nu au mai candidat sau nu au mai fost aleşi de către comunităţile universitare.

Vorbim despre atribuţii şi responsabilităţi, vorbim de eficienta managementului universitar. Una este sa poţi candida şi cu totul alta este sa fii ales.

Pe de alta parte, exista limitare la număr mandate pentru primari? Poate asa s-ar putea asimila rolul profesionist de manager al unei comunităţi.

Din toată seria funcţiilor didactice, niciuna nu are limitare de mandat, nici preşedinţii de Senate universitare, nici decanii, prorectorii sau prodecanii, nici directorii de departament sau directorii de institute de cercetare ....

Doar Preşedintele statului are limitare a numarului de mandate, prin Constituţie.

Pe de alta parte, in contextul provocărilor globale pe care managementul universitar le impune, este nevoie de profesionişti care sa fie experţi in management organizaţional, in management financiar şi al resurselor umane, in managementul cercetarii şi al aspectelor ştiinţifice, in managementul patrimoniului şi al aspectelor juridice..... Aceste lucruri se învaţă oare peste noapte ? Exista vreo şcoala de rectori, de decani sau de preşedinţi de senat universitar ?

Cu toţii am luptat pentru dreptul fiecarerui cetăţean de a candida şi de a fi ales. La modul general, limitarea unor drepturi greu câştigate ar trebui sa ne dea de gândit la pericolul reîntoarcerii la perioada NUMIRILOR din afara comunităţilor respective !

Sunt întrebări la care cred ca răspunsul corect poate fi dat doar de fiecare comunitate academica in parte.

Fără a pretinde ca acum este momentul oportun pentru a raspunde unor probleme sistemice, cred ca trebuie sa avem încredere in fiecare comunitate academică care are rolul şi responsabilitatea de alege ce este mai bine pentru viitorul sau.”

Sorin Cîmpeanu este şi rector al USAMV Bucureşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Amintiri

Cătălin ONOFREI

Amintiri

Ultimele zile ale comunismului.

Filmuletul zilei

opinii

Românitate absolută

Codrin Liviu CUȚITARU

Românitate absolută

Nu se mai putea sta în incinta clocotitoare! În frunte cu rectorul şi cu drapelul naţional, intonând, marţial, cântecul „Noi suntem români”, participanţii, încolonaţi militar, au ieşit vehement pe coridoare şi ulterior în stradă...

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (II)

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

Bogdan ILIESCU

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

pulspulspuls

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Lovitură de Palat ratată de Peni Hill şi Electrician: au tras, dar mingea n-a ajuns la poartă

Fiţi atenţi aicea, stimaţi telespectatori, cam cum se pune problema şi şmenul între conţilierii partidoiului ieşean, când e vorba de votat au ba în calitate de vice al premarelui pe omul buhaiului şantajist Ghihocel, cel pus pe liste de dipotatul deştept Grămadă în urma unui şantaj, aşa cum se aude prin piaţă la Alexandru, ba chiar şi pe la Nicolina (unii zic chiar că şi pe la piaţa de cornute de la Podu Iloaiei, lunea dimineaţă)! 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.