„Nu cedăm! Rezistăm“. A treia zi de proteste la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

„Nu cedăm! Rezistăm“. A treia zi de proteste la Iaşi

GALERIE
miting1miting4miting3miting10miting9miting7miting6
 • miting1
 • miting4
 • miting3
 • miting10
 • miting9
 • miting7
 • miting6
- +

Printre numeroşii ieşeni participanţi la miting am întâlnit oameni care lucrează acum în ţări precum Marea Britanie, Spania, Italia, Danemarca sau Norvegia. „Protestez pentru fiul meu. Vreau să crească în ţara lui, nu printre străini“, ne spune un tânăr constructor venit în ţară din Anglia. „Am venit să protestez pentru cei de acasă, noi nu am uitat“, ne-a spus şi o tânără stabilită în Norvegia.

Protestele de la sfârşitul săptămânii trecute au scos în stradă un număr semnificativ de manifestanţi la Iaşi. În ciuda faptului că este perioadă de concedii, iar vremea a fost destul de căl­duroasă, mii de ieşeni au ocupat Piaţa Unirii şi au mărşăluit pe străzile centrale ale oraşului de vineri până du­minică.

Manifestându-se mai mult zgo­motos prin sunet de vuvuzele decât prin sloganuri, mesajele protestatarilor au fost, totuşi, destul de clare: demisia guvernului şi a lui Liviu Dragnea. Cele mai multe lozinci au fost împotriva PSD, dar ieşenii nu au uitat nici de mi­nistrul Justiţiei, ieşeanul Tudorel Toa­der, căruia i-au fost adresate destule „dedicaţii“.

Toate protestele s-au desfăşurat paşnic, fără incidente. Spre diferenţă de manifestaţiile precedente, „liderii“ mulţimii au fost de ocazie. În Piaţă au fost şi oameni politici, în special de la PNL şi USR, dar prezenţa lor a fost una discretă.

„Protestăm pentru cei de acasă. Noi nu uităm“

În serile de protest, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au întâlnit ieşeni care lucrează acum în ţări precum Marea Britanie, Spania, Italia, Danemarca sau Norvegia. Unii dintre ei ne-au spus că nu au mai fost anterior la proteste, în timp ce alţii au ieşit la manifestaţii în oraşele lor adoptive, la protestele din iarna anului 2017.

Cei mai mulţi dintre protestatari au fost tineri, dar la evenimente au participat ieşeni de toate vârstele, inclusiv pensionari, în timp ce mulţi părinţi au venit cu copiii lor la protest.

„Error. Democracy not found“ („Eroare. Democraţia nu a fost găsită“, n.r.), „Am reuşit în ’89, reuşim şi acum“, „Nu cedăm! Rezistăm“, „Jos la­bele de pe România“, „Nu vrem dictatură comunistă“, „Veorica, welcome to Budapest!“ („Veorica, bine ai venit în Budapesta“ - aluzie la frecventele greşeli ale premierului Viorica Dăn­cilă, n.r.), „Bucureşti #rezistă! Iaşul te susţine! Protestăm până-i schimbăm“, „În democraţie, penalii stau la puş­cărie“ şi „Demisia guvernului trădă­tor!“ au fost câteva dintre mesajele afişate de protestatari pe pancarte.

Cei mai mulţi manifestanţi au fost vineri seară, aproape 10.000 de persoane, conform unor estimări neoficiale ale jandarmilor. De menţionat că jandarmii ieşeni nu mai oferă estimări oficiale de circa şase ani, atunci când, la un miting al PSD, social-democraţii au susţinut că au fost 25.000 de simpatizanţi, dar jandarmii au comunicat doar 8.000 de oameni.

„Am venit să protestez pentru cei de acasă, noi nu am uitat“, ne-a spus Raluca Pancu-Cojoacea, o tânără stabilită în Nor­vegia de circa cinci ani, dar cu gânduri să revină în ţară pentru a-şi deschide o afacere. Un alt tânăr, ce locuieşte în Anglia de doi ani, ne-a precizat că a plecat din ţară fiind săturat de „salariile mizerabile“ în raport cu munca prestată.

„În Anglia, am întâlnit până acum doar angajatori care au respect pentru muncitori, poate am avut no­roc. Aici, munceam la negru, fără acte, fără asigurare, fără nimic“, ne-a spus Marius I., un tânăr ce lucrează în construcţii.

Întrebat de ce protestează, el a răspuns scurt: „Pentru fiul meu. Vreau să crească în ţara lui, nu printre străini“. Cu toate că în Piaţa Unirii au fost şi „diasporeni“, cei mai mulţi dintre participanţii la miting au fost ieşenii care şi-au arătat solidaritatea cu manifestaţia de la Bucureşti.

Proteste trase „la indigo“

Manifestaţiile de la sfârşitul săptă­mânii trecute au fost trase „la indigo“: scandări timp de circa o oră şi jumătate în Piaţa Unirii, marş pe străzile centrale timp de peste o oră, reîntoarcerea în Piaţă în jurul orei 22 şi retragerea spre case în cel mult jumătate de oră.

Marşul a cuprins, ca de obicei, traseul Piaţa Unirii - bd. Ştefan cel Mare - bd. Anastasie Panu - str. Elena Doamna - bd. Independenţei - Piaţa Unirii. De remarcat că, la fiecare protest desfăşurat, numărul de manifestanţi a crescut brusc la pornirea în marş.

Acest lucru s-a întâmplat întrucât protestatarii nu au stat doar în Piaţa Unirii, ci şi pe pietonalul Lăpuşneanu, pe espla­nada din lateralul Hotelului Unirea şi pe bd. Ştefan cel Mare. Protestatarii din fruntea coloanei au informat mereu jandarmii asupra traseului ales, iar forţele de ordine au putut restricţiona circulaţia rutieră în timp util astfel încât să nu există incidente.

În timpul marşurilor, pe străzile tranzitate a fost închis traficul pe sensul de mers al protestatarilor, în timp ce, pe contrasens, mai mereu şoferii claxonau în semn de solidaritate cu aceştia. De asemenea, pe zonele de tranzit, foarte mulţi ieşeni, ce nu participau la pro­test, filmau de pe margine mulţimea şi apoi postau pe reţele sociale clipurile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.