anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Advertorial

”Nu orice nodul este cancer”

GALERIE
dr Roxana Leah
 • dr Roxana Leah
- +

Policlinica Providenţa organizează campania ”Nu orice nodul este cancer”. Adresată femeilor cu vârste între 18 şi 50 de ani, neasigurate, campania îşi propune să ajute la depistarea fribroadenoamelor, noduli de natură beningă la nivelul sânilor. Astfel, în perioada 16 – 31 martie vor fi efectuate ecografii mamare gratuite, în limita locurilor disponibile şi cu programare în prealabil .

Dr. Leah Roxana – Elena, medic specialist Radiologie şi Imagistică Medicală la Policlinica Providenţa, ne oferă în rândurile de mai jos mai multe detalii despre nodulul bening numit fibroadenom, depistarea şi tratarea acestuia.
Descoperirea unui nodul mamar poate fi o experienţă înfricoşătoare, dar nu toţi nodulii sunt de natură malignă (cancer).
Una dintre leziunile benigne cele mai frecvente la nivelul sânului este fibroadenomul. Acesta apare ca urmare a înmulţirii în mod anormal a ţesutului conjunctiv de la nivelul sânului.

    Incidenţă


Fibroadenomul este tipul de nodul solid cel mai des întâlnit la adolescente şi femeile tinere, incidenţa maximă fiind între 25 şi 40 de ani. După 40 de ani incidenţa fibroadenomului scade. Fibroadenomul poate apărea în cazuri foarte rare şi la bărbaţi.

    Etiologie


Cauza apariţiei fibroadenoamelor nu este cunoscută.
Hormonii (estrogenul) pot determina creşterea şi dezvoltarea acestor tumori. Femeile care au luat tratament anticoncepţional înainte de vârsta de 20 de ani prezintă un risc mai mare de apariţie a fibroadenoamelor.
Aproximativ 10% din fibroadenoame dispar în timp.
Aceste tumori pot creşte în special pe durata sarcinii. După menopauză de obicei scad ca şi dimensiuni.

    Aspect clinic

Fibroadenomul se prezintă clinic ca o formaţiune rotundă sau ovalară, bine delimitată şi bine circumscrisă, fermă, mobilă pe planurile profunde şi superficiale, nedureroasă la palpare.
Uneori poate fi sensibilă sau chiar dureroasă în special în perioada premenstruală. Deşi poate fi localizat oriunde în sân cel mai frecvent se localizează în cadranul supero-extern.
În 10 – 15% din cazuri există multiple fibroadenoame în acelaşi sân sau în amândoi.

    Tipuri de fibroadenoame

Cele mai multe fibroadenoame au dimensiuni de 1 – 3 cm şi sunt denumite fibroadenoame simple. Privite la microscop celulele au aspect şi masă uniformă. Prezenţa acestui tip de fibroadenom nu creşte riscul apariţiei cancerului de sân.

O altă categorie de fibroadenoame sunt fibroadenoamele complexe. Acestea sunt de obicei mai mici ca şi dimensiuni faţă de fibroadenoamele simple şi au  tendinţa să apară mai frecvent la persoanele mai în vârstă (vârsta medie – 47 de ani). Privite la microscop acest tip de tumori prezintă şi alte componente cum ar fi chisturi mai mari de 3 mm, calcificări. Potrivit ACS (American Cancer Society) prezenţa fibroadenoamelor complexe creşte uşor riscul apariţiei cancerului de sân.
   
Câteodată fibroadenoamele pot creşte mult în dimensiuni (> 5 cm) şi atunci se numesc fibroadenoame gigant. Ele se întâlnesc de obicei la femeile însărcinate sau care alăptează.
   
Fibroadenomul juvenil este denumirea dată fibroadenomului care apare la adolescente. Acesta reprezintă ~ 0,5 – 2% din totalul fibroadenoamelor, prezintă o creştere rapidă şi poate determina asimetria sânilor. 10 – 25% dintre pacientele cu fibroadenom juvenil au leziuni multiple sau bilaterale.

    Cum se diagnostichează un fibroadenom


1.    Examenul clinic


    Investigaţia unui fibroadenom începe cu examinarea clinică a sânului. Se examinează nodulul mamar şi zona din jurul acestuia pentru a observa dacă există sau nu modificări.
    Importante pentru stabilirea diagnosticului sunt câteva informaţii pe care trebuie să le ofere pacienta: când a apărut nodulul, dacă s-a modificat sau nu forma lui, dacă în timpul menstruaţiei nodulul şi-a modificat mărimea ori dacă au existat sau nu scurgeri mamelonare.

2.    Examenul radiologic

Ecografia mamară este recomandată pacientelor cu vârsta sub 40 de ani pentru evaluarea nodulului descoperit clinic.
Ecografic fibroadenomul se prezintă ca un nodul  rotund sau oval, bine delimitat, cu contur regulat. În ~ 10% din cazuri se pot vizualiza calcificări în interiorul leziunii.
Mamografia – este o investigație cu raze X care ajută la detectarea modificărilor la nivelul sânului.
Țesutul mamar dens la femeile tinere face dificilă interpretarea unei mamografii, de aceea această investigaţie este recomandată femeilor peste 40 de ani.

La mamografie fibroadenomul apare ca o formaţiune cu margini nete, rotundă sau ovală, bine delimitată. La pacientele în postmenopauză, atunci când fibroadenomul involuează pot apărea calcificări în interiorul leziunii pe imaginea mamografică. În unele cazuri întreaga formaţiune este calcificată. Uneori pot fi prezente microcalcificări, ceea ce face dificilă diferenţierea de leziuni maligne.
Pe lângă ecografie şi mamografie mai poate fi necesară efectuarea unui examen IRM.

3.    Examenul de laborator

Biopsia aspirativă cu ac fin – Cu ajutorul unui ac fin, medicul aspiră conţinut din nodulul mamar. Se va recolta o mostră de celule care va fi trimisă la analiză pentru a se verifica dacă nodulul este benign sau malign.

Biopsia – Pentru a fi sigur că este vorba exclusiv de un fibroadenom mamar şi nu de cancer mamar, medicul va recomanda o biopsie. În timpul procedurii se va folosi un ac gros (trocar) sub ghidaj ecografic pentru a extrage o mostră de ţesut din formaţiunea mamară. Biopsia este cea mai sigură modalitate de diagnosticare.

Biopsia se indică atunci când leziunea:
•    a crescut în dimensiuni;
•    nu prezintă toate caracteristicele unui fibroadenom la ecografie;
•    are dimensiuni > 2,5 cm şi nu există examinări anterioare pentru comparaţie.

Tratament

    Deşi nu pun în pericol viaţa, fibroadenoamele pot necesita tratament.
    Decizia îndepărtării chirurgicale a fibroadenomului depide de următoarele:
•    dacă îşi schimbă forma sau dimensiunea;
•    dacă formaţiunea determină asimetria sânilor;
•    dacă este dureroasă;
•    dacă există un istoric familiar de cancer mamar;
•    dacă există suspiciuni la rezultatul biopsiei;
•    gradul de anxietate al pacientei. Astfel, dacă pe femeie o nelinişteşte ideea că nodulul rămâne netratat, fibroadenomul poate fi extirpat pentru a îmbunătăţi starea psihică a acesteia.

Excizia chirurgicală se poate realiza sub anestezie locală sau generală.
Ca şi alternative la excizia chirurgicală există ablaţia cu laser sau crioablaţia.

Dr. Leah Roxana – Elena, medic specialist Radiologie şi Imagistică Medicală la Policlinica Providenţa, poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.