Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Nu recomand nimănui ţigara electronică ca metodă de renunţare la fumat!“

GALERIE
tigara electronica
  • tigara electronica
- +

„Soluţia eficientă care are susţinere ştiinţifică este combinaţia între terapia medicamentoasă şi consilierea de specialitate“, arată conf.dr. Paraschiva Postolache, Secţia Clinică Reabilitare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, consilier antifumat. Aflaţi din articolul următor care sunt metodele ce pot ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu  

Conf. dr. Paraschiva Postolache, Secţia Clinică de Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, consilier antifumat: „În primul rând doresc să subliniez că nu recomand nimănui ţigara electronică că metodă de renunţare la fumat; este extrem de toxică şi nici nu ajută la renunţarea la fumat. Aceasta, deoarece nu rezolvă problema sevrajului gestual.

Gestul de a aprinde ţigara şi a o duce la buze devine rapid un automatism, ceea ce îngreunează mult situaţia celor care doresc să renunţe la acest obicei. Înlocuind ţigările obişnuite cu ţigara electronică, automatismul de a aprinde ţigara rămâne. Şi mai devreme sau mai târziu fumătorul va reveni la ţigările obişnuite. De aceea, subliniez încă o dată că ţigara electronică nu este o metodă eficientă pentru a renunţa la fumat.

Când se apelează la terapia medicamentoasă?

Condiţia esenţială a renunţării la fumat este dorinţa persoanei fumătoare de a întrerupe fumatul. La fumătorii care nu au „suficientă voinţa“ intervenim noi, specialiştii, prin consiliere şi terapie medicamentoasă. Aceste metode pot influenţa decizia de renunţare, atât la „marii fumători“, cât şi la cei cu un grad redus de dependenţă, dependenţă care este determinată de nicotină din fumul de ţigară.

Terapia medicamentoasă care se utilizează este de mai multe tipuri: produşi prin care este substituită nicotina din fumul de ţigară (substituenţi de nicotină) şi care reduc necesarul de nicotină al organismului, fără să creeze dependenţă; medicamente care înlătură senzaţia imperioasă de a fuma; alte terapii farmacologice sau nefarmacologice. Aş vrea să menţionez că nu există miracole oferite de medici, psihologi şi medicamente, dorinţa fumătorului de a renunţa fiind hotărâtoare.

Oferta de modalităţi ajutătoare de renunţare la fumat este generoasă: medicamente (substituenţi de nicotină, antidepresive, anxiolitice şi medicamente care reduc dorinţa de a fuma), terapia comportamentală, psihoterapia şi metodele complementare (acupunctură, hipnoză etc.), reuşita fiind într-o proporţie mai mare dacă aceste metode sunt combinate ştiinţific de către specialist. În ultimii ani au apărut medicamente cu efect mai bun, care reduc până la dispariţie dorinţa de a fuma şi sindromul de sevraj nicotinic (vareniclina tartrat, bupropion etc.). 

Cum se realizează tratamentul cu medicamente care ajută în renunţarea la fumat

Substituenţii de nicotină (SN)

Aceştia oferă nicotina dintr-o altă sursă decât ţigară, care se absoarbe pe cale venoasă (nivel sanguin mai redus şi stimulare cerebrală întârziată), durata terapiei fiind de 3 - 6 luni. SN se pot administra şi la gravide, tinerii sub 18 ani, vârstnici şi pacienţi cu afecţiuni cardio-vasculare sau cerebro-vasculare. Aceşti substituenţi se prezintă sub formă de:

- Guma cu nicotină de 2 şi 4 mg;

- Plasturi cu nicotină de 7, 14, 21 mg sau 5, 10, 15 mg şi 30 mg;

- Tablete cu nicotină cu administrare sublinguală;

- Spray cu nicotină;

- Inhalerul cu nicotină.

Dintre aceştia, pe piaţa românească există doar Guma cu nicotină de 2 şi 4 mg şi plasturii cu nicotină de 15 mg. „SN ajuta la reducerea fumatului, siguranţă fiind similară cu cea a întreruperii bruşte, iar efectele secundare frecvent menţionate sunt şi în funcţie de tipul preparatului: greaţă, voma, tuse, iritaţie a căilor aeriene superioare etc.

Tratamentul cu bupropion

„Acesta se realizează din anul 1997, când a apărut pe piaţă ca antidepresiv sub formă de comprimate de 150 mg, medicamentul reducând dorinţa de a fuma. Că efecte secundare la administrarea acestui medicament se citează: cefaleea, insomnia, greaţă, vărsătura şi uscăciunea gurii, el fiind contraindicat la vârstele extreme, la gravide, la pacienţii cu insuficientă renală, hepatica, cu epilepsie, convulsii, accident vascular cerebral, la persoanele cu anorexie sau bulimie, cu abuz de alcool, sau care primesc concomitent alte medicamente, precum: inhibitori de monoaminooxidaza, cortizon, antiaritmice, fenitoin sau teofiline. Administrarea bupropionului durează în medie 7 - 9 săptămâni şi se poate asocia cu cea a SN. 

Tratamentul cu vareniclina

Medicament nou şi performant, aprobat de „Food and Drug Administration“ în anul 2004 şi pus şi pe piaţa românească din 2006, vareniclina reduce dorinţa de a fuma şi diminuează simptomele sindromului de sevraj, greu suportate sau insuportabile pentru mulţi dintre fumători. Eficacitatea să maximă în tratamentul tabagismului în prezent se explică prin mecanismul de acţiune de la nivelul receptorilor nicotinici, el fiind indicat pentru renunţarea la fumat la adulţii motivaţi în acest sens. Că efecte secundare se semnalează: greaţă, insomnia, cefaleea şi visele anormale, ele fiind rare şi uşor de suportat, iar contraindicaţiile sunt reprezentate de sarcină, vârstă sub 18 ani şi hipersensibilitatea la substanţa activă, iar la pacienţii cu insuficientă renală severă se vor ajusta dozele.

Vareniclina este condiţionată sub formă de comprimate de 0.5 şi 1 mg şi o cură completă de tratament durează până la 12 săptămâni, cu reluarea acestei cure pentru încă 12 săptămâni la cei care au avut succes după prima perioadă de tratament. Alte terapii farmacologice includ: antidepresive (Nortriptilina); anxiolitice; clonidina; rimonabant, antagonist al receptorilor pentru canabis, care anulează apetitul alimentar crescut în timpul perioadei de sevraj şi care creşte senzaţia de plăcere prin secreţia de dopamină, dar care nu se găseşte pe piaţa românească; vaccinul nicotinic - o speranţă recentă, dar care nu suscită interes deoarece necesită administrare periodică pe întreaga perioadă a vieţii. 

Sindromul de sevraj

Terapia comportamentală se recomandă pentru sindromul de sevraj, având la baza comportamentul negativ asociat fumatului şi cel pozitiv asociat abstinentei şi este practicată de medic sau psiholog. Indiferent de metoda utilizată pentru renunţarea la fumat, persoana supusă acestui proces trebuie supravegheată îndeaproape de medic şi psiholog, între aceştia fiind necesar un parteneriat pentru a creşte rata succesului renunţării, afirmaţiile stopării fumatului fiind obiectivate prin determinarea concentraţiei monoxidului de carbon în aerul expirat şi/sau a concentraţiei unor biomarkeri, precum cotinina (un metabolit al nicotinei) în plasmă sanguină sau în urină“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri