”Nu știu de ce mă aflu aici. Pur și simplu am venit pentru că am de toate, dar sunt trist”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

”Nu știu de ce mă aflu aici. Pur și simplu am venit pentru că am de toate, dar sunt trist”

GALERIE
trist
  • trist
- +

La început de an, primeam un telefon care, din spusele persoanei ce m-a apelat, reprezenta ”o urgență”. Se dorea o programare în aceeași zi. Bineînțeles că am reușit să găsesc un interval disponibil, fiind mereu atentă să am zilnic ore libere la care să pot primi oameni care fie sunt într-o situație de criză, fie atunci au simțit că pot face pasul acesta de a apela la un terapeut și îmi doresc foarte mult să încurajez asemenea inițiative.

Surpriza mea a fost să am în față o persoană extrem de calmă, chiar zâmbitoare care și-a început discursul în felul următor: ”Habar n-am de ce am sunat. Să-mi spuneți dumneavoastră dacă trebuie să rămân sau nu, dacă ăsta chiar e motiv de venit la psiholog. Nu știu de ce mă aflu aici. Pur și simplu am venit pentru că am de toate, dar sunt trist. Nu e o laudă, însă sunt putred de bogat, am o familie completă, unită, casă, un apartament, mașini, și totuși, când mă trezesc dimineața, mi-e silă că trebuie să-mi încep ziua, deși și business-ul pe care îl am îmi dă o satisfacție enormă și îmi place mult ceea ce fac”.

Dar de ce anume nu și-a dat seama?

Ați auzit oameni de succes spunând: ”Parcă mă simt vinovat că am așa multe reușite!”, ”Va trebui să am mereu succes de acum, nu mai pot să ajung unde am fost înainte”.

Aceste atitudini mai sus descrise se rezumă la un singur concept: autosabotarea.

Povestea din spatele succesului este încărcată de mustrări de conștiință, sentimente de autoculpabilizare, durere, suferință, însă cu un grad redus de conștientizare, aproape spre zero.

Patru frați mai mici care nu s-au putut desprinde de doi părinți ale căror certuri se opreau doar dacă existau arbitri între ei, patru frați care l-au judecat în trecut pe el pentru că a ales să își întemeieze o familie și a refuzat să mai locuiască în casa părintească. Cu timpul, lucrurile s-au liniștit, însă ori de câte ori clientul meu nu reușește să facă ceva ce și-a propus, este atacat de familia de origine care îi reamintește că decizia de a se căsători a fost una greșită și că de acolo vin necazurile (”Mereu e bine lângă mama și tata. Te însori, dar măcar rămâi aici cu noi ca să te ajutăm dacă ea face ceva ce nu trebuie. O punem la respect”!).

Deși este fericit și se simte împlinit, amprenta trecutului nu dispare, iar el permite accentuarea acesteia chiar și în prezent. Și-a depășit condiția, a muncit să obțină fără vreun sprijin tot ceea ce are acum, dar îl urmărește un amalgam de trăiri negative: teama excesivă de a nu suferi un eșec, expectanțele proprii fiind foarte ridicate și raportate la standarde absurde de cele mai multe ori, îngrijorarea cu privire la judecățile de valoare emise de părinții și frații săi de pe urma cărora simte că tot ceea ce a construit este lipsit de importanță, vinovăția care rezultă din faptul că el a învățat să fie fericit și a luptat pentru asta, dar și-a lăsat frații într-un mediu toxic, conflictual.

Consider că există două tipuri de oameni egoiști: cei care se folosesc de alții din jur pentru a le fi lor bine și cei care caută să obțină de fiecare dată o stare pozitivă uitându-se doar în interiorul lor, la propriile resurse. Ultima categorie descrie un așa-numit egoism pozitiv care, în fața celorlalți, este perceput ca un lucru negativ: ”Nu-i pasă decât de el, să-i fie lui bine. Nu mai contează că eu am nevoie de...”, însă nu ar exista un răspuns concret la întrebarea: ”Ce anume ți-a făcut ție rău sau cum simți că s-a folosit de tine pentru a fi așa?”.

Dacă dăm libertatea celuilalt de lângă noi, indiferent de rolul pe care îl are în cadrul sistemului, să fie și să facă lucrurile așa cum le simte, desigur, menținând respectul, ne vom putea bucura de rezultate împreună. Un om care nu se simte constrâns și are timp să se ocupe de el însuși, va fi un om care oricând va oferi din suflet și o va face în cel mai autentic și exploziv mod.

Cât este de ușor să ne clădim fericirea independent de ceilalți?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.