anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Noua variantă a devenit dominantă. Care sunt veştile rele şi care sunt cele bune?

“Omicron” a pus stăpânire pe Iaşi: 29 la 0! La ATI sunt numai nevaccinati

GALERIE
test_Omicron
 • test_Omicron
- +

Dacă din lotul anterior de teste trimis de la Iaşi la Bucureşti, pentru secvenţiere, doar jumătate s-au dovedit a fi cu tulpina Omicron, mai exact 4 din 7, ieri toate cele 29 de teste primite au fost cu varianta Omicron. Aceasta a devenit astfel varianta dominantă la Iaşi. Noua situaţie aduce veşti proaste, având în vedere gradul mare de contagiozitate, dar sunt şi ceva veşti bune. Una din acestea: în ciuda incidenţei mari a Omicron, toţi pacienţii internaţi ieri la Infecţioase aveau varianta Delta.

 

Creşte abrupt numărul celor infectaţi cu tulpina Omicron la Iaşi. Din ultima tranşă de probe trimise pentru secvenţiere la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, toate fără excepţie  au fost confirmate cu această variantă. Vestea bună este că niciunul dintre cei diagnosticaţi nu este spitalizat, cel puţin deocamdată. Cei care se află însă spitalizaţi fie în saloanele de confirmaţi, fie la ATI, sunt infectaţi cu tulpina Delta.

29 din 29 confirmaţi

“Aşa cum ne aşteptam, există o creştere accelerată a infecţiei cu noua tulpină Omicron. Dacă în prima săptămână de contact cu noua tulpină, şi aici mă refer la săptămâna de Sărbători, am avut şapte suspiciuni înalte cu infectarea cu Omicron, iar patru persoane din Iaşi au fost confirmate, săptămâna trecută am trimis 29 de probe către secvenţiere. Precizez că toţi cei 29 au fost identificaţi ca şi suspiciune înaltă de infectare cu tulpina Omicron la noi, la Laboratorul de Biologie Moleculară, care este şi centru regional de screening pe Moldova. La aceste probe rezultatele au venit ieri, şi toţi cei 29 au fost confirmaţi cu noua tulpină. Dintre cei 29, 17 sunt din judeţul Iaşi, 4 din judeţul Suceava, 4 din judeţul Botoşani şi 4 din judeţul Bacău”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva .

Îngrijorător este faptul că, în cursul ultimelor zile, în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară toate cele 275 de probe lucrate au ridicat suspiciunea de infectare cu noua tulpină. “Au fost trimise spre secvenţiere 72 de probe, pentru că legislaţia stipulează faptul că, spre secvenţiere, se trimit câte 15 probe pe zi. Suspiciunea este înaltă dar, ţinând cont de profesionalismul cadrelor medicale care lucrează la laborator, probabilitatea de confirmare este destul de mare", a adăugat dr. Florin Roşu.

Vârsta medie a internaţilor: peste 60 de ani

Ieri, la secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva erau internaţi totuşi şase pacienţi infectaţi cu SARS COV 2. Vârsta medie a acestora este de peste 60 de ani, toţi prezentând comorbidităţi, de la hipertensiune arterială la obezitate şi diabet, şi tot toţi nevaccinaţi. Niciun pacient însă de la ATI COVID nu a fost suspect de infecţie cu noua tulpină.

“Aşa cum am mai spus, din punctul meu de vedere, noua tulpină Omicron este începutul sfârşitului pandemiei. Pacienţii prezintă forme uşoare, forme pe care le putem considera viroze de sezon. Ca simptome generale, pacienţii reclamă o durere la nivelul gâtului, o angină, curgerea nasului, o parte dintre ei fac febră, alţii nu. În consecinţă, este o patologie care poate fi tratată la domiciliu, lucru care ne bucură mai ales în contextul apariţiei noilor antivirale depre care credem noi că, în cel mai scurt timp, vor fi eliberate şi în farmaciile cu circuit deschis. Astfel, pacienţii nu vor mai avea această temere de a se prezenta la consult de specialitate, nu vor mai temporiza, sperăm noi, prezentarea la medic şi sigur nu vor mai încerca tratamente empirice”, a mai adăugat dr. Florin Roşu. Ieri, la Iaşi, au fost raportate 97 de noi cazuri, rata de infectare la nivel de judeţ fiind de 13,11%, cu două procente mai mult faţă de ziua precedentă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.