anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

”Ora pământului” va stinge lumina în întreaga lume

GALERIE
ora pamantului
 • ora pamantului
- +

La trei luni de la Conferința internațională de la Paris asupra climei, autorii inițiativei "Ora pământului" (Earth Hour) speră să mobilizeze milioane de persoane din întreaga lume care să susțină astfel respectarea angajamentelor împotriva încălzirii climei. 

În peste 170 de țări, sâmbătă la 20h30 (ora locală a fiecărei țări), monumente sau situri celebre, cum ar fi Empire State Building din New York, nu vor fi iluminate timp de o oră, cetățenii, colectivitățile, firmele fiind invitate să facă și ele același lucru.

Obiectivul acestei inițiative ce aparține Fondului mondial pentru natură (WWF) este să amintească faptul că energia consumată are un preț pentru planetă și să îndemne autoritățile și persoanele particulare să acționeze în favoarea climei. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol) utilizate în producerea electricității sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

A zecea ediție a "Orei Pământului" va începe în insulele Fidji, trecând apoi în Asia, Europa și America, relatează Agerpres.

"+Earth Hour+ permite fiecăruia — în cadrul unor reuniuni, campanii interactive sau rețele de socializare — să participe la istoria schimbărilor climatice", afirmă într-un comunicat Siddarth Das, director mondial pentru această acțiune.

Printr-un acord încheiat în 12 decembrie, comunitatea internațională s-a angajat să mențină încălzirea climei "sub 2 grade Celsius" față de era preindustrială.

Acțiunea cuprinde și evenimente festive, cum ar fi o ședință de yoga colectivă, un picnic într-un parc sau o paradă a modei cu articole confecționate din materiale reciclabile, toate organizate în Australia, feluri de mâncare pregătite la foc și degustarea lor la lumina lumânărilor în Franța, o cină organizată tot cu lumânări în Finlanda etc.

În 2015, în 172 de țări și 7.000 de orașe, câteva sute de monumente și situri, printre care turnul Burj Khalifa din Dubai sau Harbour Bridge din Sydney, au stat în întuneric o oră, potrivit WWF. La Paris, Turnul Eiffel nu a mai scânteiat cinci minute și luminile din aproape 300 de clădiri au fost stinse. WWF organizează de altfel o competiție internațională, Earth Hour City Challenge, care recompensează cele mai ambițioase orașe în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice.

 

De la prima sa ediție din 2007, organizată doar la Sydney, acțiunea "Earth Hour" ia tot mai multă amploare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.