anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

COMUNICAT DE PRESĂ

„Până hăt de carte!” a ajuns la biblioteca din comuna Românești cu peste 300 de cărți

GALERIE
lungu ramanesti hat de carte (1)lungu ramanesti hat de carte (2)
 • lungu ramanesti hat de carte (1)
 • lungu ramanesti hat de carte (2)
- +

Sâmbătă, 20 octombrie, proiectul Până hăt de carte! a ajuns în comuna Românești din jud. Iași. Donația de carte a fost realizată de echipa Senatorului USR Dan Lungu și a însumat 346 de cărți.

Biblioteca din Românești este coordonată de Anca Apetroaiei: „Sunt de 26 de ani la bibliotecă, din ‘92 fac naveta din Podul Iloaiei. Sunt profesorii de la școală și vin cu ei. Pe vremuri, mergeam pe jos, sau cu căruța de la dispensar. Iarna mergeam cu sania, ne mai răsturnam. Am amintiri frumoase!”. Despre bibliotecă, Anca Apetroaiei spune că aceasta o sa fie mutată: „ (...) dar să termine de reabilitat acolo, în noul loc. La noi la Românești populația e tare îmbătrânită”.

În cadrul vizitei, Senatorul USR Iași, Dan Lungu s-a întâlnit și cu un grup de elevi și cadre didactice din Românești, cu care a povestit despre cum erau vremurile când mergea, ca elev, la biblioteca din Botoșani: Biblioteca era mai mică acolo unde mergeam eu, era biblioteca școlii, o școală de cartier. Dar adesea mergeam la biblioteca mare din oraș. La acea școală de cartier am  avut o profesoară de română  excepțională. Am avut șansa unor profesori buni de-a lungul vremii. Profesorii contează enorm. Indiferent în ce școală ești, cât de mică  sau cât de mare, profesorii sunt esențiali.

Împreună cu reprezentanții autorităților locale, s-a discutat despre problemele culturii din mediul rural, prioritare pentru senatorul Dan Lungu: În orice comună în care merg, vreau să văd ce e cu biblioteca, care este starea căminului cultural și ce se poate face. Apoi, mă mai interesează dacă există și funcționează asociații culturale. Eu cred că o viață culturală sănătoasă în România nu poate fi făcută fără o strategie culturală, cu o componentă special dedicată mediului rural, cu finanțarea de rigoare. Este ușor să ceri performanțe, dar fără să dai bani, e foarte greu să obții rezultate. Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. Există și câteva exemple de cămine care s-au reinventat, e drept, însă sunt excepții. Fără cămine culturale funcționale și fără o rețea de asociații culturale vii, viața culturală din mediul rural cade doar pe umerii școlii, însă aceasta are prioritar altă misiune. Din nefericire, Consiliul Județean e orb la problemele vieții culturale de la sate, ori el ar trebui să fie primul care să se preocupe și să caute soluții.

DESPRE ROMÂNEȘTI

Românești este o comună din județul Iași și este formată din satele Avântu, Românești (reședința) și Ursoaia. Recensământul populației din 2011 relevă faptul că în comuna Românești se înregistrează 1.908 locuitori, un număr în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistrau 2.015 locuitori.

DESPRE INIȚIATIVĂ

Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma conștientizării problemelor cu care ne confruntăm în materie de consum cultural rural.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 15

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!

 1. Răducăneni - 390
 2. Probota - 410
 3. Erbiceni - 250
 4. Andrieșeni - 240
 5. Ciortești - 237
 6. Gorban - 270
 7. Moșna - 223
 8. Cotnari - 320
 9. Sinești - 405
 10. Grajduri - 500
 11. Popești - 417
 12. Deleni - 455
 13. Dumești - 478
 14. Dobrovăț - 533
 15. Românești - 346

DONATE PÂNĂ ACUM: 5. 249 de CĂRȚI

Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

Campania Până hăt de carte! e un răspuns punctual la această problemă.

UNDE POȚI DONA CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE RURALE IEȘENE

Locații partenere:

 • Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
 • Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
 • Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
 • Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
 • Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30.

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725.321.313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.