Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Pangenomul”: o perspectivă mai cuprinzătoare asupra genomului uman

GALERIE
pangenom
  • pangenom
- +

Când a fost lansat în aprilie 2003, Proiectul Genomului uman a contribuit la revoluționarea cercetării biomedicale, oferind oamenilor de știință o hartă de referință care le-a permis să analizeze secvențele de ADN pentru a găsi indicii genetice privind originea unei serii de boli.

.Douăzeci de ani mai târziu, o echipă de elită internațională, din care fac parte oameni de știință de la Yale, a creat un nou „pangenom” care completează lacunele de secvențiere lipsă din proiectul original al genomului și extinde foarte mult diversitatea genomurilor reprezentate.

Realizarea este descrisă într-o lucrare publicată în revista Nature, una dintre cele șase cercetări privind proiectul pangenomului publicate simultan.

„Noile informații de referință sunt mult mai bogate și îmbunătățesc capacitatea noastră de a analiza genomurile umane în scopul descoperirii de medicamente, diagnosticării bolilor și al medicinei de precizie ghidate de genom”, a declarat Ira Hall, profesor de genetică la Facultatea de Medicină Yale și director al Centrului pentru Sănătate Genomică, și unul dintre cei cinci autori ai lucrării

Proiectul a fost realizat de grupul Human Pangenome Reference Consortium, un proiect finanțat de Institutul Național al Genomului Uman pentru a secvenția și asambla genomurile unor persoane din diverse populații.

Bazarea pe un singur genom de informare, spune grupul, creează prejudecăți de referință și subminează descoperirile de variante, asocierile dintre gene și boli, precum și acuratețea analizelor genetice.

Noul pangenom încorporează date ADN complete colectate de la 47 de indivizi reprezentând fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Acesta nu numai că încorporează secvențe genetice mai diverse, dar adaugă 119 milioane de perechi de baze - elementele constitutive ale ADN-ului - la baza de date de 3,2 miliarde de perechi de baze cunoscute anterior care alcătuiesc genomul uman.

Calitatea și profunzimea mai mare a datelor din pangenomul de referință îi va ajuta pe clinicieni să identifice mai bine variantele potențial periculoase din ADN-ul unui pacient individual, spun cercetătorii.

„Includerea unor populații umane diverse în acest proiect asigură faptul că progresele medicale permise de pangenom vor beneficia în mod echitabil de toate grupurile de strămoși”, a declarat prof. Hall.

În cele din urmă, Consorțiul de Referință pentru Pangenomul Uman speră să adauge la baza sa de date de referință datele genetice complete despre 350 de persoane.

Proiectul este finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH), din Statele Unite.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri