anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

„Pasajul Groazei“ din Frumoasa și pasarela Socola, scoase la licitație pentru refacere

GALERIE
Pasaj pietonal Frumoasa1Pasaj pietonal Frumoasa2Pasaj pietonal Frumoasa3pasaj_frumoasa
 • Pasaj pietonal Frumoasa1
 • Pasaj pietonal Frumoasa2
 • Pasaj pietonal Frumoasa3
 • pasaj_frumoasa
- +

Pasarela Socola şi pasajul pietonal Frumoasa au rămas în cursa pentru atribuirea proiectării. Licitaţia organizată de Primăria Iaşi pentru pasajul Alexandru cel Bun a fost anulată, iar de tunelul pietonal de la Gara Nicolina se încăpăţânează să se ocupe Sucursala de Căi Ferate.

În vreme ce Sucursala Regională Căi Ferate Iaşi se chinuie de mai bine de un an să tocmească un proiectant pentru pasajul pietonal de sub Gara Nicolina, Primăria Iaşi a lansat o licitaţie pentru refacerea pasajului din Frumoasa. Aşa cum am mai relatat, Sucursala CF Iaşi nu a fost de acord să cedeze Primăriei pasajul din zona Gării Internaţionale. Pentru expertizarea tehnică şi întocmirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) ce vizează acest pasaj şi peroanele care arată dezolant, SCF a alocat puţin peste 54 de mii de lei. În comparaţie, numai pentru servicii de proiectare în vederea efectuării de reparaţii capitale („RK“) la pasajul pietonal subteran Frumoasa, municipalitatea a alocat aproape 112 mii de lei.

Anunţul de licitaţie precizează că componenta financiară contează în proporţie de 40 la sută, iar restul punctajului reprezintă cerinţe tehnice. Termenul de înregistrare a ofertelor este 21 august, numele câştigătorului urmând să fie anunţat cel mai târziu pe 21 decembrie. El va avea la dispoziţie 4 luni pentru realizarea proiectului şi a documentaţiei tehnico-economice.

Pasajul pietonal Frumoasa este mai scurt decât cel de la Gara Nicolina, care subtraversează patru linii. Primul are o vechime de 50 de ani, iar al doilea abia împlineşte 40. Lungimea pasajului Frumoasa este de 40 de metri, cu scări duble de acces de pe strada Libertăţii în lungime de 30 de metri, respectiv spre stradela Cetăţuia, 22,65 metri. Refacerea pasajului ar urma să dureze 8 luni.

Primăria Iaşi a lansat în aceleaşi condiţii alte două proceduri. Una dintre ele vizează atribuirea serviciilor de proiectare pentru obiectivul „RK infrastructura pasaj superior Socola“. Valoarea estimată în acest caz este de 403 mii lei. O singură ofertă a fost depusă, a SC Pod-Proiect SRL Iaşi, iar Primăria va anunţa dacă e şi câştigătoare cel mai târziu pe 27 noiembrie.

Odată cu proiectul pentru pasajul Socola fusese scos la licitaţie şi proiectul similar pentru pasajul Alexandru cel Bun, însă la un preţ de aproape 12 ori mai mic, respectiv 34 de mii de lei. Nu e de mirare că, în ciuda a opt cereri de clarificare, procedura nu a atras nicio ofertă, iar licitaţia a fost anulată. Până ieri, nu fusese afişat niciun alt anunţ pe platforma electronică de achiziţii publice.

Consilierii locali îşi dăduseră acordul la începutul anului pentru refacerea celor două pasaje supraterane. Valoarea totală a ambelor investiţii a fost estimată la 72 de milioane de lei. Pentru pasajul Alexandru cel Bun, construit în anii 1977-1980, cu o lungime de exact 521,85 metri, costul se ridică la 37,6 milioane de lei inclusiv TVA. Durata şantierului ar fi de 14 luni. La pasajul Soco­la, construit în 1960 şi du­blat 30 de ani mai târziu (la patru benzi), valoarea intervenţiei este de 34,1 milioane de lei cu TVA. În lungime de 463,5 metri, pasajul ar urma să aibă la capătul celor 12 luni de şantier cinci benzi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.