anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

A plătit pentru o maşină 18.000 de euro în ianuarie şi nu a primit-o nici astăzi

GALERIE
Honda Civic
 • Honda Civic
- +

 

Aceasta a încheiat în decembrie 2013 un contract de vânzare cumpărare cu dealerul autorizat Honda din Iaşi, Hachi Motors, şi a plătit o primă tranşă de câteva mii de euro în conturile private ale celor de la Hachi Motors, în urma acestei tranzacţii fiind blocată, din baza de date a Honda România, seria de motor şi de şasiu a autovehiculului dorit. „Aceasta este povestea unei păcăleli pe care am trăit-o respectând regulile jocului. Totul legat de firmă demonstra, dincolo de logo şi maşinile din showroom, că relaţia dintre Honda România şi dealer este nu doar legală ci presupune responsabilitate din partea unui tutore pentru un executant, pentru că aşa am considerat dealerul“, explică prof.dr. Irina Lungu.
 
 
Administratorul are doar 5% din firmă
 
 
În baza contractului pe care l-a încheiat, diferenţa până la suma totală urma să o achite până pe data de 25 ianuarie. În baza aceluiaşi contract, maşina urma să o primească în jurul datei de 10 februarie, fiindcă anumite condiţii de iarnă împiedicau livrările la timp în perioada respectivă. Însă maşina nu a primit-o nici până astăzi. „Am început cu telefoane, mi s-a spus ba că directorul de vânzări are o problemă de sănătate, ba că i-a murit cineva din familie, dar să nu mă îngrijorez că o voi primi. Toate acestea au continuat până la începutul lui martie“, a declarat cadrul didactic. Pe 7 martie aceasta a mers la sediul Hachi Motors care se afla la ieşire din Iaşi şi a văzut că în locul de unde cumpărase maşina nu mai există nici măcar show-room, ci un mobilier golit de orice echipament şi un afiş pe care se preciza că în acel loc nu se mai desfăşoară activităţi. „Am fost alături la reprezentanţa Mazda, care am aflat apoi că e patronată de o altă societate, care patrona şi Hachi Mtorso, şi de acolo am obţinut numărul de telefon al domnului administrator Ionuţ Săviuc“, a explicat profesorul. Din acel moment, amânările au continuat. Conform informaţiilor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în Hachi Motors SRL Ionuţ Săviuc, administrator, are investit doar un capital 5%, restul de 95%, aproximativ 261250 de lei, fiind vărsaţi în visterie de Mihail Rusu, un cetăţean din Republica Moldova. Ionuţ Săviuc a contactat-o pe prof.dr. Irina Lungu încă de pe 7 martie, de când aceasta a mers la reprezentanţa Mazda. S-au întâlnit trei zile mai târziu, luni, 10 martie, moment în care Ionuţ Săviuc i-a dat cadrului didactic o declaraţie scrisă că maşina va fi livrată în două săptămâni, pe 24 martie, facsimil intrat şi în posesia „Ziarului de Iaşi“. „După două săptămâni m-a sunat şi mi-a spus că nu poate să îmi dea maşina dar că societatea îmi va da banii înapoi şi că în cel mult două zile ne vom întâlni pentru a îmi spune data la care voi primi banii. Am sunat eu după două zile, întrucât nu am fost contactată, şi mi-a spus că nu mai poate lua legătura cu asociatul domniei sale, domnul Mihail Rusu, care nu mai este dispus să returneze banii. Mi-a spus să iau orice măsură consider de cuviinţă“, a declarat prof.dr. Irina Lungu. Atunci aceasta a dat în judecată, atât în civil cât şi în penal, Hachi Motors, moment în care a aflat că în situaţia ei mai sunt cel puţin încă zece persoane care au plătit avansul pentru a cumpăra o maşină sau o motocicletă Honda. Ea este, însă, singura care a plătit suma integrală.
 
 
 
Honda România, trimisă şi ea în judecată
 
 
Mai departe, prof.dr. Irina Lungu a extins acţiunea în instanţă şi împotriva celor de la Honda România, pe care îi consideră responsabili de faptul că nu şi-au asumat în întregime acţiunile unei firme, a unui dealer, care funcţiona sub embela şi simbolul Honda. La această decizie a ajuns în urma unui schimb de emailuri cu cei de la Honda România în care aceştia explicau că, deşi sunt alături de ea în demersul întocmit, legal nu au nicio răspundere pentru că, prin contractul încheiat cu dealerul, ei nu sunt responsabil de acţiunile acestuia din urmă. „Mi-au spus că sunt două societăţi indepenendente, cred însă că există o responsabilitate privind gestiunea vânzării în sine, care nu revine exclusiv lui Hachi Motors. Eu nu am cumpărat o maşină Hachi Motors, eu am cumpărat o maşină Honda. Nu m-am dus în Altex să cumpăr un televizor Samsung, m-am dus la reprezentanţa Samsung. E o situaţie inacceptabilă“, a adăugat prof.dr. Irina Lungu. Momentan, firma Hachi Motors are conturile blocate pentru imposibilitate de plată.
 
 
„Ei nu ne reprezintă“
 
 
În ciuda apelurilor repetate, Ionuţ Săviuc nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere, însă „Ziarul de Iaşi“ a reuşit să ia legătura cu Florin Niţă, Sales Planning Manager la Honda Bucureşti. „Produsele au fost vândute fără să fi fost cumpărate de la noi. Practic au fost încasate avansuri sau chiar suma integrală fără ca fostul nostru partener să fi făcut transferul de proprietate de la noi către dânşii. Am încheiat contractul cu ei în momentul în care am aflat de această situaţie, în martie, iar atunci ne-am dat seama de această situaţie a clienţilor“, a explicat Florin Niţă. Acesta a spus că Honda Bucureşti a început o acţiune în instanţă împotriva Hachi Motors, având de recuperat de la aceştia echivalentul a mai multor facturi care nu au fost achitate, însă a insistat că răspunderea legală nu aparţine lor, acest lucru fiind stipulat în contractul încheiat cu dealerul. „Facem presiuni permanente, încercăm să găsim o soluţie pentru clienţii noştri, dar e important de înţeles că, legal, responsabilitatea revine Hachi Motors. Totul e reglementat prin contract. Ei nu ne reprezintă şi deciziile lor nu reprezintă punctul nostru de vedere“, a conchis Florin Niţă. În condiţiile în care Mihail Rusu şi-a retras capitalul şi a plecat în Republica Moldova şi Ionuţ Săviuc este singurul reprezentant delegat al Hachi Motors, chiar dacă păgubiţii vor câştiga în instanţă drepturile, şansele ca banii sau, în cazul prof.dr. Irina Lungu, maşină să fie recuperate sunt foarte reduse.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.