A plecat din arest ca să mănânce o ciorbă rădăuțeană și s-a ales cu un an în plus la pedeapsă

joi, 06 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 A plecat din arest ca să mănânce o ciorbă rădăuțeană și s-a ales cu un an în plus la pedeapsă

Un ieșean va plăti cu un an de libertate o ciorbă rădăuțeană. Plasat în arest la domiciliu, acesta nu s-a putut abține să nu se invite singur la mama unui prieten, la masă. Spre ghinionul său, a fost căutat acasă de polițiști pe când își termina ciorba.

Originar din Costuleni, Ionuț Ionașcu a fost trimis în judecată în august 2021 pentru furt calificat. Procesul a început cu Ionașcu în stare de arest preventiv. În decembrie însă, judecătorul de cameră preliminară a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost prelungită ulterior în mai multe rânduri, ultima oară pe 8 martie 2022.

A fost sunat de un vecin

Câteva zile mai târziu, Ionașcu a sunat-o pe mama unui prieten, întrebând-o ce face de mâncare. Aceasta i-a răspuns că face o ciorbă rădăuțeană, iar bărbatul s-a invitat singur la ea. A mers împreună cu concubina sa. Pe când tocmai terminau masa, Ionașcu a fost sunat de un vecin. Veniseră polițiștii să verifice în ce măsură respectă măsura arestului la domiciliu dispusă împotriva sa. Ionașcu s-a întors imediat acasă și s-a întâlnit cu polițiștii care îl așteptau.

Arestul la domiciliu este, legal, o formă de detenție, iar părăsirea locuinței este considerată evadare. În cursul cercetărilor penale, Ionașcu le-a spus anchetatorilor că în ziua respectivă fusese sunat de mătușa sa, care îi spusese că se simte rău. Plecase la ea pentru a-i administra pastilele necesare. Audiată, mătușa a negat însă că ar fi avut vreo problemă. Chiar dacă ar fi avut vreuna, nu ar fi apelat la Ionașcu, ci la fiul său ori la vecini. Ulterior, bărbatul și-a recunoscut fapta, așa cum fusese consemnată de procurori.

Antecedentele penale ale lui Ionașcu

Codul Penal pedepsește evadarea cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni și 3 ani. Ionașcu își recunoscuse fapta și nu încercase propriu-zis să se ascundă pentru a scăpa de brațul legii, așa că magistrații Judecătoriei s-au arătat relativ îngăduitori. Ei au ținut însă cont și de antecedentele penale ale lui Ionașcu, ca și faptul că, până la 39 de ani, nu se preocupase să își creeze un statut care să-i permită să se integreze social.

Bărbatul fusese condamnat la trei ani de închisoare pentru furt calificat. Judecătorii i-au mai dat o pedeapsă de un an de închisoare pentru evadare, ieșeanul urmând să execute pedeapsa finală rezultantă de 3 ani și 4 luni de închisoare, în regim de detenție. Sentința Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii