Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

”Pompa de insulină nu gândeşte în locul pacientului”!

GALERIE
scoala_pediatrica
  • scoala_pediatrica
- +

Pentru diabetul zaharat de tip 1 reprezintă o variantă de administrare a tratamentului agreată foarte mult de tineri. Are şi avantaje dar şi dezavantaje, iar succesul ei depinde foarte mult de complianţa pacientului.

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 1, boală care necesită adiminstrarea zilnică a mai multe doze de insulină. O alternativă  care ajută pacienţii să scape de multiplele injecţii, o reprezintă pompa de insulină. Mai ales tinerii sunt foarte încântaţi de această variantă de tratament, dar şi părinţii copiilor diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 1. Dar, atenţioneză medicii, această modalitate de tratament  nu este recomandată oricui, existând nişte criterii de includere a pacienţilor pe listele celor care pot beneficia de o pompă cu insulină. Există de asemenea avantaje şi dezavantaje, iar părinţii copiilor cu diabet zaharat tip 1 trebuie să le cunoască şi să înţeleagă că acest tip de tratament nu înseamnă vindecare, nu înseamnă că micuţul poate renunţa la atenţia necesară în privinţa regimului alimentar şi a stilului de viaţă. Acesta a fost unul dintre subiectele discutate ieri în cadrul prezentărilor susţinute la Şcoala Medicală Pediatrică, manifestare care se desfăşoară zilele acestea la Iaşi şi care a ajuns la cea de-a  a VI-a ediţie.

”Pompa de insulină nu gândeşte în locul pacientului!”

Pompa de insulină este un dispozitiv medical, portabil de mărimea unui pager care eliberează insulina printr-un cateter plasat sub piele. Cateterul este schimbat de pacient o dată la 3 zile. Marele avantaje ale acestor dispozitive sunt reprezentate faptul că scapă pacientul de numărul mare  de injecţii şi modul mult mai uşor de dozare al insulinei administrate. În funcţie de necesităţile pacientului, cantitatea de insulină administrată poate fi modificată doar prin apăsarea câtorva butoane, în orice moment al zilei. La Iaşi sunt 8 copii cu diabet zaharat tip 1 care beneficiază de această metodă de tratament. Medicii atrag însă atenţia că pompa de insulină nu poate fi recomandată oricui şi că există criterii de includere  de care trebuie ţinut cont când se alege această variantă.

”Trebuie înţeles foarte clar că pompa de insulină nu ”gândeşte” în locul pacientului. Pacientul trebuie să ştie când şi cum trebuie să-şi programeze administrarea de insulină, în funcţie de ce şi cât a mâncat, de  efortul fizic depus, de nivelul glicemiei. Iar acest fapt presupune o bună înţelegere a bolii, o bună monitorizare a nivelului glicemiilor, trebuie să ştie cantitatea de carbohidraţi consumată la o masă, etc. Mai trebuie spus că din păcate noi nu avem încă un sistem de monitorizare wireless care să atenţioneze pacientul cu pompă de insulină că are un nivel scăzut al glicemiei şi trebuie să-şi administreze o doză de insulină. În Slovenia  există un astfel de sistem şi 80% dintre copiii cu diabet zaharat tip 1 sunt trataţi cu ajutorul pompelor de insulină. Poate atunci când va fi implementat şi la noi un sistem wireless de monitorizare şi atenţionare asupra nivelului glicemiei, vom avea şi noi mai mulţi copii care să beneficieze de această metodă de administrare a insulinei”, a punctat dr. Carmen Oltean, Clinica a III-a Pediatrie, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” Iaşi.

”Este o variantă de administrare a tratamentului agreată foarte mult de tineri. Are şi avantaje dar şi dezavantaje, iar succesul ei depinde foarte mult de complianţa pacientului. Este adevărat că un sistem de monitoriazare al nivelului glicemiilor aşa cum există în Slovenia ar ajuta foarte mult şi ar scădea riscul de hipoglicemii care există şi în cazul acestor pompe de insulină. Până când se va întâmpla acest lucru trebuie însă să avem în vedere în primul rând complianţa pacientului şi posibilitatea lui de a înţelege şi de a pune în practică recomandările specialistului atunci când se optează pentru pompa de insulină”, a subliniat dr. Laura Mihalache, Clinica de Boli de Metabolism, Diabet şi Nutriţie din cadrul Spitalului ”Sf. Spiridon” Iaşi.

”Este important ca astfel de  informaţii despre probleme cu care ne confruntăm  în practica de zi cu zi, să ajungă la specialişti. Acesta este şi obiectivul principal al manifestării pe care o organizăm an de an la Iaşi. Încercăm să aducem în acelaşi loc şi la aceeaşi masă de discuţie specialişti şi practicieni care să împărtăşească noutăţi dar şi din experienţa lor clinică”, a declarat a precizat şef de lucrări dr. Dana Anton Păduraru, preşedintele manifestării.

Şcoala Medicală Pediatrică, ediţia a VI-a , se  desfăşoară la Iaşi în perioada 15-17 mai şi aduce în discuţie teme cu implicaţie practică din domeniul bolilor de nutriţie, metabolism şi neurologie pediatrică. Lucrările manifestării  au loc la Hotel Unirea. Cei interesaţi pot afla mai multe detalii despre programul detaliat accesând http://www.umfiasi.ro/EMC/Documents/2018/Scoala%20medicala%20pediatrica.pdf.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri